Η Ελλάδα δεν παράγει αλλά δανείζεται αφειδώς

Η Ελλάδα δεν παράγει αλλά δανείζεται αφειδώς

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα 3,5 δισ. ευρώ του δεκαετούς ομολόγου, αποσιωπά όμως το νέο κόστος δανεισμού με το οποίο επιβαρύνει την οικονομία

Είναι αφορμή για πανηγύρια ότι η Ελλάδα άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,4%; Εχουν βάση οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, που συνεπικουρούνται βέβαια από πετσωμένα ΜΜΕ; Αν το δούμε από την πλευρά της ζήτησης, η απάντηση είναι καταφατική. Προσφέρθηκαν 21,9 δισ. ευρώ για να αντληθούν 3,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 50% του φετινού δανεισμού μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Από την άλλη υπάρχει το κόστος δανεισμού: το 4,4% του επιτοκίου φαλκιδεύει την ελληνική οικονομία για τις επόμενες χρονιές και μέχρι το 2033, ενώ μέσα σε ένα έτος έχουμε αύξηση της τάξης του 2,5%, καθώς τον Ιανουάριο του 2022 ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3 δισ. με επιτόκιο 1,84%.

Οι πρακτικές του πρωθυπουργού

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και έτσι βρήκαν διέξοδο για πανηγυρισμούς υπουργοί όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας και πετσωμένα ΜΜΕ. Ο λόγος ήταν η ζήτηση που έριξε το επιτόκιο κάτω από το 5%. Ας το δεχτούμε ότι είναι λόγος για πανηγυρισμούς και ας πάμε παρακάτω. Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δεκαετή ομόλογα προσδιορίζουν την πορεία μιας οικονομίας.

Προφανώς το τι κάνει ο ΟΔΔΗΧ και πόσο αυξάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς (στην τριετία έχει δανειστεί πάνω από 50 δισ. ευρώ) δεν αποτελούν κομμάτι της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού λόγω της ακρίβειας και της καρτελοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Ομως αυτές ακριβώς οι πρακτικές του πρωθυπουργού φέρνουν –δυστυχώς– στο άμεσο μέλλον δυσβάσταχτες νέες κακουχίες για την κοινωνία. Είναι η ίδια πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη (στην επταετία δανεισμός 80 δισ. ευρώ) και της κυβέρνησης Καραμανλή (δανεισμός 120 δισ. ευρώ σε πέντε έτη) που έφεραν την καταστροφή το 2010.

Ας «βουτήξουμε» λοιπόν στην πραγματικότητα για να καταλάβουμε το δυστοπικό μέλλον που κατασκευάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η παγίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7,5% το 2021 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% το 2022, στο 2,6% το 2023 και στο 1,7% το 2024. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι η άμβλυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών δεν συνοδεύεται από αποκλιμάκωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου (εισαγωγές μείον εξαγωγές). Οπως προβλέπεται λοιπόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί από 6,8% του ΑΕΠ το 2021 στο 7,1% το 2022 και θα κορυφωθεί στο 8,9% το 2023, με μηδενική σχεδόν μείωση στο 8,8% το 2024. Τι είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Είναι ένας πίνακας συναλλαγών που παρουσιάζει τη διαφορά ανάμεσα στην αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα και με την αξία αυτών που εξάγει.

Τι μαθαίνει ο πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών επιστημών; Οτι ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ότι η χώρα ζει πέραν της καμπύλης παραγωγικών δυνατοτήτων της, χρησιμοποιώντας εξωτερικό χρέος για τη χρηματοδότηση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών της και της ανάπτυξης της οικονομίας της. Ομως ο αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ευτυχώς σε αναστολή καθηκόντων) Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του πανηγυρίζει για την επερχόμενη καταστροφή. Αυτές οι απλές παραδοχές που γνωρίζει ήδη από τα φοιτητικά χρόνια του κάθε οικονομολόγος καταδεικνύουν πως ο ανερμάτιστος Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει τη χώρα στα βράχια – όπως ακριβώς έκαναν οι Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής στα χρόνια της ευμάρειας με δανεικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter