Η Ελλάδα ουραγός της δημοκρατίας στην Ευρώπη με «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις»

Η Ελλάδα ουραγός της δημοκρατίας στην Ευρώπη με «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις»

H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον στις τελευταίες θέσεις της E.E. με βάση την επισκόπηση των βασικών δεικτών της Εurostat και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ χειροτέρεψε και η κατάσταση ως προς τα θύματα της πανδημίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντικό ρόλο για αυτή εικόνα έχει διαδραματίσει αφενός η ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση, αφετέρου η ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Όμως η Ελλάδα οπισθοχωρεί και σε έναν άλλο δείκτη που απεικονίζει στοιχεία έντασης του αστυνομικού κράτους και του ασφυκτικού ελέγχου της κοινωνίας. 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο V-Dem του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρώπης (μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία) στον σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων την περίοδο της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία των κρατών όπου καταγράφηκαν «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις» από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκληση στην προστασία από τον ιό. Δυστυχώς, διεθνώς βρισκόμαστε στο χειρότερο γκρουπ κρατών μαζί με την Τουρκία και σε δυσμενέστερη θέση από την Ουγγαρία του Όρμπαν!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σουηδικού ινστιτούτου, η αρνητική θέση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως σε μείζονες περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και σε πολιτική διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων και δευτερευόντως σε καταχρηστικές συμπεριφορές των αρχών ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα η χαμηλή κατάταξη προέκυψε από τον «παρατεταμένο» και «επιδημιολογικά αβάσιμο» εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε περιορισμούς των δημοσιογράφων στην πρόσβαση σε πληροφόρηση και σε φραστικές παρενοχλήσεις και συλλήψεις λειτουργών του Τύπου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter