Η Ελλάδα στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας με τη συμφωνία ΕΛΔΟ-Airbus

Η Ελλάδα στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας με τη συμφωνία ΕΛΔΟ-Airbus

«H Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παραγωγής» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Airbus Defence and Space, παρουσία της Βρετανίδας πρέσβεως Κέιτ Σμιθ, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί μία νέα πραγματικότητα για τη χώρα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, από μέρους του ΕΛΔΟ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και από την πλευρά της εταιρείας ο επικεφαλής του Earth Observation, Navigation & Science, Τζάστιν Μπερν, και ο διευθυντής Διαστημικών Συστημάτων του ομίλου Airbus για το σύνολο της Ευρώπης, Νικολά Σαμισί.

«Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, αφού ολοκλήρωσε τη στελέχωσή του -και στη βάση συμφωνιών που έχει συνάψει με τις υπηρεσίες διαστήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας- έρχεται να καταδείξει με τη σημερινή συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί και να κερδίσει σε επίπεδο παραγωγής και να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό, μέρος του οποίου θα είναι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό» δήλωσε ο κ. Παππάς και συνεχάρη τον ΕΛΔΟ και την Airbus. Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά την πρέσβη «για την ξεχωριστή συμβολή της στην επίτευξη της συμφωνίας» τονίζοντας ότι «η σημερινή μέρα είναι ένα σημείο τομής στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο μερών».

Από την πλευρά της, η κ. Σμιθ χαιρέτισε, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, την υπογραφή του μνημονίου, σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο εξωστρεφής και φιλόδοξος είναι ο διαστημικός οργανισμός της Ελλάδας, ενώ καταδεικνύει το βρετανικό “success story” στον τομέα, με την Airbus UK να διαδραματίζει ένα ηγετικό ρόλο στον κλάδο». Πρόσθεσε δε, ότι «η συνεργασία των δύο μερών και η ανάπτυξη του κλάδου στις δύο χώρες θα επωφελήσουν την Ελλάδα και τη Βρετανία».

Από την πλευρά του ο Χρ. Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι «η Airbus είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες Διαστήματος στην Ευρώπη», ενώ, όπως είπε, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι κατασκευής της συγκεκριμένης εταιρείας. «Με το εν λόγω μνημόνιο, ανοίγονται δίοδοι συνεργασίας μεταξύ της Airbus και του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, είτε αυτό είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είτε η διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ο Τζάστιν Μπερν εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή του μνημονίου, που «έρχεται να προστεθεί στα έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει με την ελληνική βιομηχανία και την Ακαδημία σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, τα οποία είναι αρκετά, όπως το Solar Orbiter και το Exomars».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «έχουμε κτίσει μια πολύ δυνατή συνεργασία με την ελληνική κοινότητα του Διαστήματος, στην οποία έρχεται να προστεθεί η σημερινή μας συμφωνία» και εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία να συνεχιστεί «σε ακόμα περισσότερες αποστολές, σε τομείς όπως η παρατήρηση της Γης, οι επιστημονικές εξερευνήσεις και θα διαμορφώσουμε μαζί νέα συστήματα και προτάσεις».

Η συνεργασία του ΕΛΔΟ με μια από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής και άμυνας έχει ως στόχο τη θεσμική προώθηση των τεχνολογιών στον τομέα του Διαστήματος, την ενθάρρυνση νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων, την περαιτέρω ώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος (βιομηχανία διαστήματος, ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικά κέντρα, κ.ά.).

Τα δύο μέρη θα εστιάσουν τη συνεργασία τους στους ακόλουθους τρεις βασικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες διαστήματος:

– Παρατήρηση Γης.

– Εξερεύνηση Διαστήματος.

– Προώθηση διαστημικών αποστολών.

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στρατηγικών έρευνας σχετικά με τεχνολογίες λογισμικού, καθώς και την ευρύτερη στρατηγική και πολιτική στον τομέα του Διαστήματος, ενώ δημιουργούνται ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ ΕΛΔΟ και Airbus για την ενδυνάμωση και ανταλλαγή γνώσης στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter