Η Ελλάδα στόχος του Ιράν μετά τις διπλωματικές ανοησίες του Μητσοτάκη

Η Ελλάδα στόχος του Ιράν μετά τις διπλωματικές ανοησίες του Μητσοτάκη

Οι συνεχιζόμενες κοινωνικές γκάφες του πρωθυπουργού, είτε πάει να πάρει την ομπρέλα από τον φρουρό του Λευκό Οίκου είτε χειροκροτεί με χρονοκαθυστέρηση, μπορεί να μην έχουν άμεσες επιπτώσεις στη χώρα, πλην της γελοιοποίησης, οι δηλώσεις ωστόσο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές.

Ήδη –όπως είναι γνωστό – η δήλωσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Ελλάδα στηρίζει τις ΗΠΑ όσον αφορά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σολεϊμανί, έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία του Ιράν, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση» είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός, με την πρεσβεία του Ιράν να στέλνει διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή τη φορά ωστόσο το Ιράν διά της πρεσβείας του στην Αθήνα με αφορμή ένα άρθρο της Καθημερινής, η προειδοποίηση προς την Ελλάδα γίνεται πιο συγκεκριμένη, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν η Ελλάδα έχει αλλάξει την ισορροπιστική πολιτική της προς το Ιράν και αν η δήλωση αυτή έγινε με πλήρη γνώση του υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Δένδια. 

Οι ιρανικές αρχές στην απάντησή τους διά της πρεσβείας, τονίζουν, σε σκληρή γλώσσα, ότι σε πιθανό νέο χτύπημα των ΗΠΑ, κάθε βάση που θα χρησιμοποιηθεί για επιθετική ενέργεια, θα γίνει αυτόματα στόχος τους. «Όπου έχει βάση η Συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κάθε περιοχή που αποτελεί κίνδυνο να γίνει βάση εχθρικής και επιθετικής ενέργειας κατά του Ιράν, θα γίνει στόχος, με κάθε διαθέσιμο τρόπο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Στο ρεπορτάζ που προηγήθηκε, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Βασίλης Νέδος, μετέφερε πληροφορίες ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή στην περιοχή, αν και όχι με πολεμικό πλοίο, όπως όλα δείχνουν, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης ισορροπίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας ειδική αναφορά στη βάση της Σούδας. Προσέθετε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί τρεις φορές να στείλουν στρατιωτική δύναμη σε περιπολίες στον Περσικό Κόλπο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στο πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τις προσπάθειες των ΗΠΑ για πιο έντονη παρουσία στην περιοχή. 

Η επιστολή – απάντηση της ιρανικής πλευράς δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από την Καθημερινή το βράδυ της Παρασκευής, στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών». 

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» αναφέρει σε ένα σημείο, ενώ στη συνέχεια προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter