Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παράξει εμβόλια για τον κορονοϊό, λέει εκπρόσωπός της

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παράξει εμβόλια για τον κορονοϊό, λέει εκπρόσωπός της

Η συζήτηση των τελευταίων 24ώρων για την εμπλοκή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού μετά τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης – και εφόσον αρθεί η πατέντα- δημιουργεί την λογική ερώτηση, εάν στη χώρα μας θα μπορούσαν να παραχθούν.

Την απάντηση την έδωσε ο Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Uni-Pharma, μιλώντας στον Alpha 98,9 και είναι καταφατική.

«Η αλήθεια είναι ότι, ειδικότερα ως προς το τελευταίο κομμάτι της παραγωγής του εμβολίου – δηλαδή, αφού έχει παραχθεί το βασικό συστατικό σε μεγάλη ποσότητα, σε υγρό διάλυμα, μετά αυτό το διάλυμα να μπει στα φιαλίδια ή σε σύριγγες – η ελληνική βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Βέβαια, μπορώ να μιλήσω για μας που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, οπότε μια συνεργασία με μια εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία που προστατεύεται αυτή τη στιγμή από διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, μπορεί να ευδοκιμήσει», ανέφερε ο κ. Κίντζιος.

Όπως συμπλήρωσε, «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι στην αιχμή της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας και υπάρχει η δυνατότητα και άμεσα – ειδικότερα ως προ το “δεύτερο κομμάτι” – να προχωρήσει».

Παράλληλα εξήγησε τα βασικά στάδια παραγωγής εμβολίων:

«Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα στάδια στην παραγωγή ενός εμβολίου. Το πρώτο στάδιο η ελληνική βιομηχανία μπορεί να το ικανοποιήσει, απλά θα χρειαστούν επενδύσεις, το οποίο είναι ρεαλιστικό και σε χρονοδιάγραμμα που δεν είναι απαγορευτικό. Λιγότερο και από ένα έτος, με την κατάλληλη διαχείριση. (…) Το πρώτο κομμάτι, λοιπόν, που έχει ειδικές τεχνολογίες, βιοτεχνολογίας, είναι ένα κομμάτι που δεν έχει αναπτυχθεί πολύ, αλλά είμαστε σε διαδικασία που το αναπτύσσουμε».

Στην ερώτηση εάν για το πρώτο στάδιο, έχει γίνει έρευνα αγοράς, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει προθυμία στην Ελλάδα, απάντησε επίσης καταφατικά:

«Σαφέστατα. Και εταιρείες που ασχολούνται με την καινοτομία. Εμείς, το διερευνούμε και είναι μέσα στα σχέδιά μας. Ούτως ή άλλως είναι και το μονοπάτι του μέλλοντος για την φαρμακοβιομηχανία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «αν διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό – γιατί αυτές είναι στιγμές που πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και να μπαίνει πάνω απ’ όλα το κοινό συμφέρον – αν υπάρξει αυτή η διάθεση συνεργασία, που είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτες, υπάρχει η δυνατότητα οι εταιρείες που έχουν κάνει την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας και την προστατεύουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αν μπορούν να μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας. Ούτως ή άλλως, οποιαδήποτε συμβολή στην παραγωγική διαδικασία είναι σημαντική για να μπορέσεις να αποκτήσεις δυνατότητες μεγάλης κάλυψης. Αν τώρα σε μας διατίθετο το υγρό διάλυμα που έχει κατασκευαστεί από το πρώτο κομμάτι, το βιοτεχνολογικό, θα μπορούσαμε άμεσα να προχωρήσουμε σε πλήρωση συριγγών».

Ερωτηθείς αν η Uni-Pharma έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο, είπε: «Επειδή υπάρχει αυτό το κλίμα αλληλεγγύης, ναι, έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο κι ένα οικοσύστημα συνεργασίας, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη μεγαλύτερη κάλυψη. Και είναι και αποστολή της φαρμακοβιομηχανίας».

Πηγή: Alpha

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter