H ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης σύμφωνα με τον IMO

H ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης σύμφωνα με τον IMO

Επειδή οι γνωστοί – άγνωστοι που έχουν χρόνια τώρα αναλάβει τον ρόλο του εξωραϊστή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να χαϊδέψουν δεξιά και ακροδεξιά ακροατήρια υπό τον φόβο των «λάθρο…», ξεκαθαρίζουμε ότι τα κράτη, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, δεν ενεργούν με βάση το θυμικό ή την άποψή τους για το τι συνιστά σύνορο, εθνική κυριαρχία, μετανάστης ή «λαθρομετανάστης» αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας όρισμένες χρήσιμες παραμέτρους:

Η Ελλάδα δήλωσε, το 1975 την περιοχή ευθύνης της για ναυτική έρευνα και διάσωση  (στον τότε Διακυβερνητικό Ναυτιλιακό Συμβουλευτικό Οργανισμό IMCO, μετεξελίχτηκε σε Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ).

Σύμφωνα με τη δήλωσή της αυτή, τόσο κατά την υπογραφή όσο και κατά την επικύρωση της Σύμβασης του Αμβούργου του 1979, που ρυθμίζει θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης και υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του ΙΜΟ, η περιοχή ευθύνης της συμπίπτει με το FIR Αθηνών, δήλωση που συμπεριλήφθηκε και στον νόμο με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η εν λόγω Διεθνής Σύμβαση, το 1989 (Ν. 1844/1989).

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Σύμβαση του Αμβούργου προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης των συμβαλλομένων μερών για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, καθορίζονται με συμφωνία των ενδιαφερομένων παράκτιων κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης τόσο με την Ιταλία (2000), όσο και με την Μάλτα (2008) και την Κύπρο (2014), στις οποίες ρητά ορίζεται ότι η εν λόγω ελληνική περιοχή ευθύνης συμπίπτει με το FIR Αθηνών, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή αντιστοίχων Συμφωνιών και με τα άλλα γειτονικά κράτη.

Ο χάρτης λοιπόν που δημοσιεύουμε σήμερα είναι της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας (IMO) και δείχνει τα όρια ευθύνης για έρευνα και διάσωσης στη Μεσόγειο (search and rescue zone SAR). Όπως γίνεται αντιληπτό το ναυάγιο στην Πύλο είναι εντός των Ελληνικών ορίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter