Η ΕΛΣΤΑΤ «αδειάζει» τον Βρούτση: Παντελώς ανακριβές ότι δε δημοσιεύονται τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες από το 2015

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες.

Το πήγε μάλιστα κι ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο για πολιτικές αθλιότητες, τις οποίες και… καταδικάζει η ΝΔ.

Μόνο που για κακή του τύχη, η ΕΛΣΤΑΤ διέψευσε κατηγορηματικά τις «δηλώσεις» του.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ απαντά ότι οι ισχυρισμοί περί απαγόρευσης της δημοσίευσης στοιχείων με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «παντελώς ανακριβείς».

Όπως επισημαίνεται από τη Στατιστική Αρχή, τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016), όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς, ενώ οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες), σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) δύο έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες, προστίθεται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονται αποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να προσδιοριστεί τόσο η εσωτερική αιτία (για περιπτώσεις εσωτερικών παθολογικών αιτιών), όσο και η εξωτερική αιτία (αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα) για τις περιπτώσεις βίαιων θανάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.