Η εμμονή Μητσοτάκη με την αυτοδυναμία και η σύγκρουση με Ανδρουλάκη

Η εμμονή Μητσοτάκη με την αυτοδυναμία και η σύγκρουση με Ανδρουλάκη

Πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μετά την προκλητική επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά την συνέντευξή του αποσιωπώντας την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε την Πέμπτη νέα σφοδρά πυρά, προκαλώντας και αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε ρυθμούς σύγκρουσης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, ή καλύτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη κινούνται οι σχέσεις των πάλαι ποτέ κυβερνητικών εταίρων των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά. Τελευταίο επεισόδιο, η δήλωση Λοβέρδου το μεσημέρι της Πέμπτης για το πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως πιθανό πρωθυπουργό μίας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κινήθηκε απολύτως στο πνεύμα του κυβερνητικού εκπροσώπου λίγες ώρες νωρίτερα.

«Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη πως η θέση που παίρνει για άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού είναι «εκτός από θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άκης Σκέρτσος, δήλωνε την ίδια ημέρα πως «δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Ως… αντίλαλος ήρθε λίγη ώρα αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος να συμπληρώσει πως «δεν γίνεται να απορρίπτουμε πρόσωπα, χωρίς να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση», καθώς και πως «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε διά… κύκλων, δείχνοντας πως στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να αποφεύγουν την ευθεία σύγκρουση με τον Α. Λοβέρδο, η οποίο όμως μοιάζει αναπόφευκτη. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική διαρροή, «είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο».

Ποντάρουν στο πράσινο στο Μοσχάτο

Τα παραπάνω όμως δεν ήταν τα μόνα που είπε ο Γ. Οικονόμου κατά του Ν. Ανδρουλάκη, αφού ήδη από την συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει… πόλεμο κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στόχος, όπως προκύπτει, είναι ο χώρος των αναποφάσιστων, αφού κατά την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προς τους πράσινους είναι «διαχειρίσιμες».

«Η θέση ‘αν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος X’, δεν συνιστά μόνο πρόκληση απέναντι στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη”» ανέφερε κατά το briefing πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για μία σειρά «πολιτικά αδικήματα».

«Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει σε μία επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων και ασάφεια. Νοσταλγεί τη ρητορική και το ύφος της δεκαετίας του ‘80. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραπέμψει στον άγνωστο Χ, εκτός αν θεωρεί ότι κόμμα του αναζητά απλώς ψηφο διαμαρτυρίας ή θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση του για συμπόρευση με τον κ.Τσίπρα» ανέφερε ακόμα ο Γ. Οικονόμου, που όμως δεν είχε καθαρή απάντηση για το εάν υπήρξε θεσμική, επίσημη πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη στον Ν. Ανδρουλάκη.

Όπως ανέφερε, «ο πρωθυπουργός όπως ήταν και θεσμικά σωστό αμέσως μετά την εκλογή του κ.Ανδρουλάκη ζήτησε να συναντηθούν, αλλά υπήρξε πρωτοφανής περιφρόνηση», χωρίς να δώσει καθαρή απάντηση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρά την τεράστια φθορά της κυβέρνησης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, και παρά την -σχεδόν- ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του πως η αυτοδυναμία έχει χαθεί, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο ίδιο αφήγημα.

«Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ότι πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης λέει ψηφίστε το κόμμα μου και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ”» προέταξε ο Γ. Οικονόμου, σε ένα ακόμα ξεκάθαρο «ποντάρισμα» της κυβέρνησης, με την -φρούδα- ελπίδα πως η επίθεση στον Ν. Ανδρουλάκη θα επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στα ποσοστά που θα την έδιναν την αυτοδυναμία που ονειρεύεται.

Και σιωπή για τρίτες εκλογές

Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι το γεγονός πως παρά τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε καθαρή απάντηση ούτε για το σενάριο τρίτων εκλογών, που προκύπτει εύλογα από την εμμονή Μητσοτάκη με την αυτοδυναμία.

«Εμάς η θέση μας παραμένει σταθερή. Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις, η ανάγκη για ρήξεις και αλλαγές, προσδιορίζουν την ανάγκη για αυτοδύναμες κυβερνήσεις με συμπαγείς πλειοψηφίες» ήταν η απάντηση Οικονόμου σε σχετικό ερώτημα, και συμπλήρωσε πως η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει η πολιτική πρώτη ύλη ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Η πρόθεση μας δεν είναι να εγκλωβίσουμε τη χώρα σε μία ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Εμείς εχουμε καθαρή θέση. Θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και είμαστε σίγουροι οτι με την κρίση τους θα διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον» αρκέστηκε σε ένα ακόμα αντίστοιχο ερώτημα, που με βάση τη στρατηγική του Μοσχάτου, μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια κατασκευής… άλλοθι παρά με ειλικρινή απάντηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter