Η εμπειρία του March to Gaza και ένα νέο αντιπολεμικό κίνημα

Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη διεθνή αποστολή March to Gaza και βρέθηκε για μία εβδομάδα στο Κάιρο για την πραγματοποίηση συμβολικής πορείας προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Το πέρασμα στη Γάζα εδώ κι ένα μεγάλο διάστημα παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει να μην μπορεί να διανεμηθεί στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος απειλείται με λιμό. Αυτός ήταν ο διακηρυκτικός σκοπός της διεθνούς αποστολής: να πιέσουμε τους εμπλεκόμενους ώστε να σταματήσει το εμπάργκο ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Με την επιστροφή και την ολοκλήρωση της αποστολής γνωρίζαμε ότι ο αρχικός στόχος μας δεν επετεύχθη, αφού δεν καταφέραμε να προσεγγίσουμε τη Ράφα. Ωστόσο ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο και έγινε πιο δύσκολο εξαιτίας των πολεμικών εξελίξεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ομως η αποστολή μας στο Κάιρο πέτυχε πολλά και σημαντικά.

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στη γενοκτονία, πραγματοποιήθηκαν σε 50 πόλεις της Ελλάδας μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό. Ολες αυτές οι διαδηλώσεις είχαν ως έγνοια τους το τι μπορεί να πετύχει η αποστολή του March to Gaza. Επίσης, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης υπήρξαν μεγάλες κινητοποιήσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή στις Βρυξέλλες που ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Στο πεδίο της αποστολής μας στο Κάιρο συναντήσαμε την άρνηση συνεργασίας από το καθεστώς της Αιγύπτου, με τις αιγυπτιακές αρχές να πραγματοποιούν συχνούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα μέλη της αποστολής, αλλά και τη σύλληψη και απέλαση ατόμων. Στην απόπειρα για συγκέντρωση στην Ισμαηλία, έξω απ’ το Κάιρο, η αστυνομία ανακοίνωσε χρονικό όριο αποχώρησης, αλλιώς θα προχωρούσε σε χρήση βίας.

Η παρουσία 4.000 ανθρώπων από 52 χώρες δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι ο σπόρος μιας παγκόσμιας κοινότητας αγώνα, μιας διεθνιστικής συνάντησης που διαπερνά σύνορα, γλώσσες και αποστάσεις. Το Global March to Gaza δημοσίευσε ένα κοινό κείμενο/κάλεσμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Δίνοντας υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε στο Κάιρο και θα επιχειρήσουμε ξανά να φτάσουμε στη Ράφα.

Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει το νέο πολεμικό μέτωπο που άνοιξε το Ισραήλ με το Ιράν είναι ότι τώρα είναι η ώρα για να απομονωθεί διεθνώς. Η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προνομιακό συνομιλητή και σύμμαχο του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει κυρώσεις για το Ισραήλ και ταυτόχρονα να διακόψει κάθε εμπορική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία μαζί του. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος-απαρτχάιντ στο εσωτερικό του, κράτος-γενοκτόνος στη Γάζα, κράτος-πειρατής στη Μεσόγειο, κράτος κατοχής στη Συρία και στον Λίβανο, κράτος διαρκούς επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Απέναντι σε όσα πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Απέναντι στο καθεστώς Νετανιάχου και τους πρόθυμους συμμάχους του. Γιατί ξέρουμε πως το πλειοψηφικό αίσθημα του ελληνικού λαού είναι με την αλληλεγγύη στον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Αυτό απέδειξε με τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις και τη στήριξη της διεθνούς αποστολής March to Gaza, αυτό αποδεικνύει η διαχρονική στάση του για ειρήνη.

Οπως είπε η Ρίμα Χασάν μέσα από το «Madleen»: «Νομίζουμε ότι θα απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη, αλλά είναι εκείνη που μας απελευθερώνει, κάθε μέρα και λίγο παραπάνω».

Διαβάστε επίσης

Μεσοχώρια Εύβοιας: Εφιαλτική νύχτα, κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα 112 για εκκένωση

Βοσκοτόπι μαύρων προβάτων το Μαξίμου – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή 1,3 εκατ. υπογραφές – «Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο»

Η Σοφία Χιλλ στο Docville την Κυριακή μαζί με το Documento

Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες – Αναζητείται ο δράστης (Photo)

Ετικέτες