Η ενδεκάδα της ντροπής

Η ενδεκάδα της ντροπής

Τέσσερα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο συμπληρώνουν οι χαρτογιακάδες της FIFA και της UEFA αλλά η κατάσταση αντί να διορθώνεται χειροτερεύει

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 που FIFA και UEFA μπήκαν «καπέλο» στην ΕΠΟ μέχρι σήμερα τίποτε απολύτως δεν άλλαξε στο ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ξένοι αξιωματούχοι έθεσαν την ομοσπονδία υπό την επιτήρησή τους μέχρις ότου καθαρίσουν τη «βρομιά» όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μπλέξουν σε έναν λαβύρινθο και να χάσουν την μπάλα. Εντεκα τομείς του ελληνικού ποδοσφαίρου που χρειάστηκαν αλλαγές, δεν άλλαξαν διόλου κι αυτό πιστώνεται ως μια από τις μεγαλύτερες αστοχίες-αποτυχίες των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών. Ιδού τι… κατάφεραν:

Διοίκηση: Με εξαίρεση την πρώτη σεζόν 2016-2017 που τα ηνία στην ΕΠΟ ανέλαβε η ΠΔΕ (Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή) υπό τον Γ. Δρόσο όλες οι άλλες διοικήσεις στην ομοσπονδία ήταν… χειραγωγημένες αφού πρόεδροι και σύμβουλοι ανήκαν και ανήκουν σε κάποιο στρατόπεδο των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παράγοντες: Η ΕΠΟ παραμένει δέσμια των ίδιων ξεπερασμένων προσώπων (και συνεπώς καταστάσεων) που διοικούν από διάφορα πόστα εδώ και δέκα έως 20 χρόνια! Τόσο ο υποψήφιος νέος πρόεδρος Ψαρόπουλος όσο και πολλοί σύμβουλοι (Γαβριηλίδης, Δημητρίου, Αντωνίου και άλλοι) είναι ορισμένοι από αυτούς…

Συμμαχίες: Μια άλλη μεγάλη πληγή είναι οι κατά καιρούς συμμαχίες των μεγάλων του ποδοσφαίρου μας. Συμμαχίες-λυκοφιλίες που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ακόμη και για ένα φάλτσο σφύριγμα διαιτητή ή μια λάθος υπόδειξη του βοηθού του. Αυτήν τη στιγμή στην ΕΠΟ έχουν συμμαχήσει ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός κι έχουν απέναντί τους τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε το πάνω χέρι στα κέντρα αποφάσεων πριν από τον ερχομό των ξένων τοποτηρητών.

Διαιτησία: Οι παράγοντες είναι εκείνοι που καθορίζουν τα πράγματα στον χώρο και γι’ αυτό άλλωστε όλοι θέλουν να αλώσουν για λογαριασμό τους την ομοσπονδία, για να μπορούν να ελέγχουν τους διαιτητές. Από τους πίνακες των μικρών κατηγοριών μέχρι εκείνον της Σούπερ Λίγκας 1.

Δηλώσεις: Οι παράγοντες επιμένουν σε πρακτικές παλαιών ετών, ακόμη και προ εικοσαετίας, και προκαλούν με ανακοινώσεις ή δηλώσεις παραγόντων με στόχο την τρομοκράτηση διαιτητών – βοηθών ακόμη και για ανύπαρκτα θέματα…

VAR: Ολοι αμφισβητούν τις ικανότητες του συστήματος και το χειροκροτούν μόνο όταν οι αποφάσεις είναι υπέρ τους. Τα προβλήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα από τη χρήση του, αφού οι διαιτητές δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί. Λάθη στον χειρισμό, καθυστερήσεις χωρίς λόγο και πολλά τεχνικά προβλήματα.

Αρχιδιαιτητής: Τι κι αν άλλαξε το πρόσωπο; Τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποδέχτηκαν οι Big4 που κάνουν κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά στο πρώτο φάλτσο σφύριγμα η… εμπιστοσύνη χάθηκε. Πρώτος ο Ολυμπιακός έκανε γνωστό ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Αγγλο. Από Κυριακή σε Κυριακή πάντως και ανάλογα με την απόφαση του διαιτητή ή του βοηθού η «εμπιστοσύνη» των ΠΑΕ στον Κλάτενμπεργκ πάει κι έρχεται.

Γήπεδα: Σε όλο τον κόσμο χτίζονται γήπεδα-παλάτια. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο παίζεται σε πολλά γήπεδα-χωράφια. Κανένα ενδιαφέρον από τους παράγοντες να προστατέψουν τις ομάδες τους, καθώς οι αγωνιστικοί χώροι για τις περισσότερες ΠΑΕ βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα τους. Το ΟΑΚΑ χρειάστηκε να κλείσει για να αλλάξει εν μέσω περιόδου το άθλιο χορτάρι, αλλά σε χρόνο-μηδέν ξανάγινε χωράφι!

Kενομανία: Ακαδημίες και φυτώρια ποδοσφαιριστών υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Ομως στις περισσότερες οι Ελληνες παίκτες είναι ελάχιστοι. Ισα ίσα να καλύπτουν τον κανονισμό. Σε ρόστερ 25 παικτών θα βρεις το πολύ οκτώ Ελληνες και από αυτούς άντε να παίζουν συχνά δύο με τέσσερις. Αποτέλεσμα είναι να έχει πρόβλημα και η εθνική ομάδα, αφού σε όλες τις θέσεις στις περισσότερες ομάδες αγωνίζονται ξένοι, αρκετοί από τους οποίους είναι αμφιβόλου αξίας.

Κύπελλο: Φτάσαμε τέλος Νοεμβρίου και η διοργάνωση δεν έχει ξεκινήσει! Αλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία για την ΕΠΟ της εξυγίανσης. Παραμένει άγνωστο πότε και αν θα αρχίσει, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί τελικά μόνο με τις 14 ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1.

SL2-FL: Για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο διανύουμε τον τρίτο μήνα της αγωνιστικής σεζόν και τα πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2 και της Φούτμπολ Λιγκ δεν έχουν αρχίσει – τα μόνα επαγγελματικά σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουν αρχίσει… Κάτι το μπάχαλο με το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έφερε ο Λ. Αυγενάκης, κάτι η πανδημία και οι ομάδες έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση καθώς οι ανίκανοι παράγοντες και η ΕΠΟ δεν μπορούν να βρουν λύση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter