Η «έντιμη ισοπαλία» και τα… ποτά Τσακαλώτου – Βενιζέλου

Η «έντιμη ισοπαλία» και τα… ποτά Τσακαλώτου – Βενιζέλου

Πινκ-πονκ για τους στόχους των πλεονασμάτων που κατέληξε σε «έντιμη ισοπαλία» εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Β. Βενιζέλου, με τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει στον βουλευτή της ΔΗΣΥ να πιουν ποτά… “a la touché”.

«Είπατε ότι κάποτε είπα ότι τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά. Δεν το έχω πει ή τουλάχιστον δεν το θυμάμαι γιατί δεν το πιστεύω» ανέφερε παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στην κριτική που δέχτηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αν το έχω πει, θα σας κεράσω ένα ουίσκι ή το ποτό που επιθυμείτε. Αν δεν το έχω πει, το ουίσκι είναι το δικό μου το ποτό».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στο τι ίσχυε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και τι μετά ως προς τη διανομή των υπερπλεονασμάτων στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων οι δανειστές επέμεναν το κοινωνικό μέρισμα να δίνεται στο τέλος του έτους, ενώ τώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τα θετικά μέτρα συζητούνται και θα ψηφιστούν στα μέσα της χρόνιας λόγω της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η κυβέρνηση και η χώρα.

Αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό με τα 5,5 δισ. ευρώ που θα αποτελεί την εγγύηση αποπληρωμής για τους δανειστές, τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν αντιλήφθηκε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ανάγκη να είναι η χώρα «εντάξει στις υποχρεώσεις της». «Εμείς έχουμε στόχο να ξεκινήσουμε από το 2020 με 2,5% στόχο, αυτή είναι η διαφορά» σημείωσε, έχοντας προηγουμένως διερωτηθεί αν ο βουλευτής της ΔΗΣΥ πιστεύει ότι οι θεσμοί θα μειώσουν αυτομάτως τους στόχους πλεονασμάτων στην περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση.

«Έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους»

Ο Β. Βενιζέλος αντέτεινε πως η επιλογή της κυβέρνησης με τον ειδικό λογαριασμό ουσιαστικά εγκλωβίζει την οικονομία και αποτελεί «έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους», καθώς -κατά τα λεγόμενά του- η επόμενη κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαιτίας της εγγύησης των 5,5 δισ. ευρώ.

«Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος θα πω ότι ήταν μία έντιμη ισοπαλία» ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος, συμπεραίνοντας: «Οπότε, μπορούμε να πιούμε ποτά… “a la touche”»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter