Η έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών, τα διόδια στο Άκτιο και ο εμπαιγμός

Η έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών, τα διόδια στο Άκτιο και ο εμπαιγμός

Στους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Καραμανλή αντίστοιχα πετά το «μπαλάκι» των ευθυνών η Εγνατία Οδός αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση των στρατιωτικών από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου από και προς την εργασία τους. 

Πρόκειται για ένα θέμα που επανειλημμένα η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) με επιστολές της τόσο σε βουλευτές όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στις τάξεις των στρατιωτικών οι οποίοι αισθάνονται «παραγκωνισμένοι και δυσαρεστημένοι» από την πολιτική ηγεσία.

Στις 27 Νοεμβρίου η ΠΟΜΕΝΣ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιο Οικονόμου, έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από την (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ). Σε αυτή η ΠΟΜΕΝΣ αναφερόταν σε συνάντηση που είχε ο Κώστας Καραμανλής με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, όπου και φέρεται να «τοποθετήθηκε θετικά στην πρόταση για την θέσπιση κάρτας ημέρας σε όσους διαμένουν στις όμορες περιοχές, ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για έκπτωση στα διόδια της Υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας – Ακτίου». Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα «την δωρεάν διέλευση των κατοίκων κατά την επιστροφή τους προς τον τόπο διαμονής τους (δηλαδή 50% έκπτωση)» Στην επιστολή της η ΠΟΜΕΝΣ ζήτησε να συμπεριληφθούν στην πρωτοβουλία και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στη Μονάδα του Ακτίου και διαμένουν στις γύρω περιοχές, με το σκεπτικό ότι μετακινούνται στην Μονάδα για την εκτέλεση των 24ώρων υπηρεσιών τους και επιστρέφουν στην κατοικία τους την επόμενη ημέρα.

Η απάντηση της Εγνατίας Οδού

Τελικά πριν από μερικές μέρες απάντησε η Εγνατία Οδός στο συγκεκριμένο αίτημα έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, Ιωάννης Καρνέσης. Στην απάντησή της η εταιρεία πετά στην ουσία το μπαλάκι στους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Καραμανλή αντίστοιχα.

«Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή των τελών διοδίων ή κάποιας άλλης ευνοϊκής ρύθμισης μπορεί να γίνει μόνον με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών» επισημαίνεται στο έγγραφο. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα πράξουν οι δύο υπουργοί καθώς το κόστος της πλήρους απαλλαγής είναι εξαιρετικά χαμηλό.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/25/600ebda8825e637c5a7b0c22.PDF

H δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τον ΥΠΕΘΑ

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει και τη Βουλή καθώς έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, μεταξύ αυτών από τους βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Μπάρκα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικούς μηνες η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και απογοητευσή της για το θέμα των διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου και τη στάση που είχε κρατήσει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Οι στρατιωτικοί ζητούσαν για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία να διέρχονται δωρεάν από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας τους δίχως να επιβαρύνονται με έξοδα. Επρόκειτο ουσιαστικά για μικρή επιβάρυνση που σίγουρα δεν θα δημιουργούσε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε ίσως και να καλυφθεί και από το ΥΠΕΘΑ με κάποιο τρόπο.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί της Αιτωλοακαρνανίας να «αισθάνονταν για άλλη μία φορά απογοήτευση, θυμό και παραγκωνισμό αφού ένα ακόμα δίκαιο πρόβλημά τους δεν έβρισκε τη λύση του».

Διαβάστε επίσης: Αιτωλοακαρνανία: Δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τα διόδια στο Άκτιο και τη στάση του ΥΠΕΘΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter