Η ΕΟΕ σκαλίζει το θέμα του «Γ. Καραϊσκάκης»

Η ΕΟΕ σκαλίζει το θέμα του «Γ. Καραϊσκάκης»

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) από 1/1/2019 περιμένει να… δει έσοδα προερχόμενα από τη χρήση του «Γ. Καραϊσκάκης» και έσοδα δεν βλέπει. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος πριν από αρκετούς μήνες σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του υπενθύμισε το θέμα. Ο κ. Αυγενάκης για να αποφύγει την… καυτή πατάτα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας πως θα συσταθεί μια επιτροπή με πρόεδρο τον γγΑ Γιώργο Μαυρωτά προκειμένου να εξεταστεί το θέμα. Και προφανώς επειδή ακόμη… εξετάζεται, ο κ. Καπράλος το έθιξε πρόσφατα με δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Η δήλωση του Ελληνα «αθανάτου» προκάλεσε την αντίδραση της πειραϊκής ΠΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από ισχυρούς κύκλους της ΕΟΕ, άνθρωπος του Ολυμπιακού επικοινώνησε με τον Καπράλο και σε ελεύθερη μετάφραση του είπε να μη σκαλίζει το θέμα. Ηδη όμως το είχε κάνει…

Η παραχώρηση

Η ΕΟΕ πριν από περίπου 18 χρόνια δέχτηκε να παραχωρήσει το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» μέσω της ΓΓΑ στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, αλλά επί της ουσίας στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Με αυτή την κίνηση ο κλασικός αθλητισμός στον Πειραιά έμεινε «άστεγος». Δεν υπάρχει στην περιφέρεια άλλο γήπεδο με ταρτάν για στίβο και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αντισταθμιστικά οφέλη σε άλλες περιοχές. Ωστόσο όλα τα σχέδια έμειναν στα λόγια. Επί της ουσίας η ΕΟΕ έχει κάνει μια γενναία χορηγία στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία είναι με διαφορά η πλουσιότερη ελληνική ομάδα, με ετήσια έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ.

Το «Γ. Καραϊσκάκης» ανήκει μεν στην ΕΟΕ, αλλά με τον ν. 3130/2003 και λόγω των αναγκών διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004… προσφέρθηκε «για 50 έτη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η χρήση, η διοίκηση και διαχείριση του χώρου του σταδίου με την επωνυμία “Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης”». Τι ακριβώς θα κερδίσει η ΕΟΕ μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο εύλογο ερώτημα κι αυτό διότι δεν υπάρχουν απτά ανταλλάγματα.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το γήπεδο βάσει του ν. 3130/2003 από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έπρεπε να καταβάλλουν χρήματα στη ΓΓΑ. Στο άρθρο 4 παρ. ε του συγκεκριμένου νόμου αναφέρονται τα εξής: «Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώ

ρων του σταδίου θα καταβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η υποχρέωση τής ως άνω καταβολής αρχίζει 15 χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004…».

Ζημιά για το δημόσιο

Τα 15 χρόνια συμπληρώθηκαν και από 1/1/2019 ο αθλητικός οργανισμός του Ολυμπιακού (ΠΑΕ και συνδεδεμένες επιχειρήσεις) θα έπρεπε να καταβάλλει (το κάνει άραγε;) το αντίτιμο για το προνόμιο αυτό που του παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος. Η ΕΟΕ απευθύνθηκε λοιπόν στην κυβέρνηση και ζήτησε χρήματα για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών «πατώντας» στον ν. 3130/2003 και στη λογική ότι παραχώρησε ένα γήπεδο και πρέπει να λάβει χρήματα για τους αθλητές. Το σχετικό κονδύλι το ζητάει από τη ΓΓΑ, αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει ούτε ευρώ.

Πρέπει να παρατηρηθεί ότι η υποχρέωση καταβολής ποσοστού 15% από τις εισπράξεις και τις διαφημίσεις προβλέπεται σε νόμο του κράτους και όποιος δεν τον τηρεί, είτε είναι υφυπουργός είτε είναι γενικός γραμματέας, τον παραβιάζει και παρανομεί απροκάλυπτα εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου.

Ο Σπ. Καπράλος ρωτήθηκε για το επίμαχο θέμα από δημοσιογράφο της ΕΡΤ και απάντησε λέγοντας: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν παίρνει τίποτε από αυτό, αλλά προβλεπόταν από το ελληνικό κράτος ότι μετά τον 15ο χρόνο θα παίρνει ένα ποσοστό των εισπράξεων του σταδίου (σ.σ.: και από τις διαφημίσεις). Ηταν κάτι που το είχαμε ζητήσει κι εμείς». Αυτό «από το 2019. Πέρυσι ήταν μια χρονιά που δεν υπήρξαν πολλές εισπράξεις επειδή ήταν κλειστά τα γήπεδα λόγω της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που έχουμε ζητήσει κι εμείς από τον υπουργό Αθλητισμού, ώστε όπως γινόταν παλιά που έπαιρνε η ΕΟΕ ένα ποσοστό από τα έσοδα του σταδίου που το χρησιμοποιούσαν τότε ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το ποσοστό θα το δώσει το κράτος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών».

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι με βάση τον αθλητικό νόμο (παράγραφος 4α του άρθρου 77Α του νόμου 2725/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), για να αδειοδοτείται κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να παίρνει πιστοποιητικό για τη συμμετοχή του στα επαγγελματικά πρωταθλήματα οφείλει να προσκομίζει «βεβαίωση εξόφλησης ή τήρησης διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών: α) προς τους ιδιοκτήτες των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και χρησιμοποίησαν ως έδρα κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο…». Κι αυτή είναι μια παράμετρος που ενδεχομένως να μην έχει εξεταστεί από την ΕΕΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter