Η επαγγελματική διαιτησία και το πρότυπο της Πρέμιερ Λιγκ

Η επαγγελματική διαιτησία και το πρότυπο της Πρέμιερ Λιγκ

Το μέτωπο όπου μαίνεται για τα καλά ο πόλεμος στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η επαγγελματική διαιτησία, με σκοπό να περάσει στα χέρια της λίγκας, κάτι που φυσικά δεν δέχεται η ΕΠΟ. Γιατί επί της ουσίας αυτό είναι το κλειδί. Ποιος θα κάνει κουμάντο στους διαιτητές και όχι αν οι διαιτητές είναι ερασιτέχνες, ημιεπαγγελματίες ή επαγγελματίες. Φυσικά και θα υπάρξουν πρόοδος και βελτίωση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά ποιος εγγυάται ότι η ελληνική διαιτησία θα παραμείνει ανεξάρτητη και οι παράγοντες δεν θα ψάχνονται να βρουν άκρες, να πιέσουν, να επηρεάσουν;

Η ΕΠΟ τάχθηκε κατά της αλλαγής στο καθεστώς διαιτησίας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιμένει για την επαγγελματική διαιτησία από πλευράς λίγκας σε αγγλικά πρότυπα και μάλιστα το καλοκαίρι προσέλαβε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ για να εκπαιδεύσει τους διαιτητές. Ομως μόλις την περασμένη Τετάρτη οι 11 από τις 14 ομάδες του συνεταιρισμού με επιστολή τους ζήτησαν την απόλυση του Αγγλου, γιατί «όχι μόνο δεν έχει πράξει το παραμικρό αλλά αμείβεται και με πολύ υψηλό μισθό».

Η επαγγελματική διαιτησία εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, την Πρέμιερ Λιγκ. Ομως ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του αγγλικού μοντέλου επαγγελματικής διαιτησίας; Το Documento σας το παρουσιάζει συνοπτικά:

Υπεύθυνη για την αγγλική επαγγελματική διαιτησία (κατηγορία διαιτητών Level 1 της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) είναι η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία Professional Game Match Officials Limited (PGMOL Ltd), η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001. Πρόκειται για εταιρεία η οποία δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους, αλλά τρεις ιδιοκτήτες οι οποίοι ασκούν τη διοίκηση. Τη χρηματοδοτούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ, καθώς και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και αυτό διότι οι διαιτητές της PGMOL Ltd σφυρίζουν παιχνίδια και του Κυπέλλου.

Βασικοί σκοποί της PGMOL είναι τόσο η παροχή διαιτητών στα μέλη της στο πλαίσιο επαγγελματικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία όσο και η εκπαίδευση των διαιτητών. Η PGMOL έχει στη λίστα της 117 διαιτητές και 177 βοηθούς διαιτητές, από το σύνολο των οποίων οι 79 είναι πλήρους απασχόλησης, 15 είναι διαιτητές FIFA και 16 βοηθοί διαιτητές FIFA.

Οι επαγγελματίες διαιτητές στην Αγγλία είναι εγγεγραμμένοι στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές ενώσεις (County FAs) και κατατάσσονται με αξιολογικά κριτήρια σε δύο κατηγορίες: στο Select Group και το National Group. Οι διαιτητές της PGMOL διευθύνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ, οι δε αγώνες της πρώτης κατηγορίας διευθύνονται μόνο από διαιτητές και βοηθούς

Στην Αγγλία οι ρέφερι ανεβαίνουν κατηγορία με βάση αξιολογικά κριτήρια, στην Ελλάδα το μόνο που χρειάζονται είναι καλές πλάτεςτου Select Group της Level 1, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων στο επίπεδο των βοηθών και των τέταρτων διαιτητών, κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους.

Η κατηγορία διαιτητών Level 1 της ΠΟ Αγγλίας ελέγχεται αποκλειστικά από την PGMOL. Ο ορισμός των διαιτητών στους αγώνες των διοργανώσεων της 1ης και 2ης κατηγορίας γίνονται αποκλειστικά από την PGMOL. Επίσης, οι προβιβασμοί διαιτητών από την κατηγορία Level 2 της FA στη Level 1, καθώς και τυχόν υποβιβασμοί αντίστοιχα αποφασίζονται επίσης αποκλειστικά από αυτήν. Η PGMOL δεν ελέγχει την κατηγορία Level 2 της FA, όμως έχει ουσιαστική συμμετοχή στην εκπαίδευση των διαιτητών της, διότι η κατηγορία αυτή αποτελεί το «φυτώριο» μέσα από το οποίο η κατηγορία Level 1 μπορεί να αντλεί διαιτητές. Η καριέρα ενός ρέφερι μέχρι να φτάσει στο ανώτατο Level 1 ξεκινά υποχρεωτικά από τη χαμηλότερη κατηγορία της ομοσπονδίας και εξελίσσεται στη βάση αξιολογικών κριτηρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται διαδικασία-εξπρές για τον προβιβασμό διαιτητών στις ανώτερες κατηγορίες όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου διαιτητές μέσα σε δύο σεζόν βρέθηκαν από τον πίνακα της Γ΄ Εθνικής σε αυτόν της Σούπερ Λίγκας 1. Και κάποιοι απ’ αυτούς έχοντας σφυρίξει μόλις πέντε έξι παιχνίδια στη ΣΛ1 προτείνονται από την ΕΠΟ και γίνονται και διεθνείς. Εχουν δηλαδή πλάτες και έτσι ανεβαίνουν στην ιεραρχία.

Διαβάστε επίσης: Ξένοι διαιτητές σε Τούμπα, Φάληρο και Τρίπολη

Κύπελλο Ελλάδας: Ξένοι διαιτητές σε Λεωφόρο και Χαριλάου

ΚΕΔ: Στο τέλος ούτε οι ξένοι διαιτητές θα επιθυμούν να σφυρίζουν στην Super League

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter