Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Οργανισμό που προσκυνά σαν Θεό η Ελληνική επαρχία και μαθαίνει ως σκάνδαλο το κλεινόν άστυ; Ο συγκεκριμένος Οργανισμός αποτελεί την επιτομή της «λαμογιάς» και την απόδειξη της καλής συνεργασίας πολιτικών, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τοπικής μαφίας (όταν πρόκειται φυσικά για τη λαμογιά).
Η ιστορία των επιδοτήσεων στην Ελλάδα πέρα από ένα διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο, είναι μια διαδικασία εξαγοράς ψήφων και, κυρίως, το τυράκι στη φάκα για την καταστροφή της παραγωγής της χώρας. Οι επιδοτήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με τον τρόπο που έγινε (ψεύτικες επιδοτήσεις, επιδότηση στρεμμάτων και όχι προϊόντος ή ποιότητας του προϊόντος), ήταν η μέθοδος με την οποία συντελέσθηκε η αποπαραγικοποίηση της χώρας. Συνέφερε να πάρεις επιδοτήσεις για όσα ψευδώς δήλωνες, παρά να καλλιεργείς και να παράγεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιδότησε όμως μόνο καλλιέργειες αλλά και καταστροφή καλλιεργειών ή παραγωγικών διαδικασιών. Προκειμένου να πετύχει τον κοινοτική καταμερισμό (ποια χώρα θα παράγει τι), απουσία πάντα των Ελλήνων Υπουργών Γεωργίας που συνήθως παραθέριζαν στις Βρυξέλλες, όρισε ότι η Ελλάδα οφείλει να σταματήσει να παράγει για παράδειγμα ζάχαρη. Είναι τραγικές οι εικόνες από τη δεκαετία του 1990, με τους ψαράδες να κόβουν τα καΐκια τους κατόπιν επιδότησης από την Ε.Ε., στα πλαίσια ενός κεντρικού υποτίθεται σχεδιασμού, ο οποίος ωστόσο διαμορφωνόταν από τις ισχυρές χώρες του Βορρά.
Φυσικά το τυρί το είδαμε στην φάκα, αλλά όχι την ίδια τη φάκα. Η Ελλάδα έχει καταλήξει να εισάγει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα μπορούσε να παράγει η ίδια ποιοτικά, ενώ η κάτοχοι γης και κτηνοτροφικής περιουσίας, μετατρέπονται σταδιακά σε σερβιτόρους σε μια Ταϋλανδοποιημένη οικονομία. Αργά ή γρήγορα, θα πουλήσουν την γη που δεν χρειάζονται σε ξένους «επενδυτές».
Στο νησί απ όπου κατάγομαι στη Λέσβο, υπάρχει μια ιστορία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η Ελλάδα συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και τις επιδοτήσεις. Ένας συνταξιούχος χωροφύλακας και τοπικός κομματάρχης, είχε δείξει στους γεωπόνους-ελεγκτές, την έκταση ενός βουνού όπου φύτρωνε άγρια ρίγανη, δηλώνοντας πως αποτελεί καλλιέργεια του ίδιου για να πάρει την επιδότηση.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο τότε Υπουργός Γεωργίας και έμπειρος αγροτιστής, Βαγγέλης Αργύρης, είχε πει στη Βουλή, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα των επιδοτήσεων και της κομπίνας, ότι αν ίσχυαν τα στρέμματα τα οποία είχαν δηλωθεί στην Κρήτη για να δοθούν επιδοτήσεις, τότε το νησί έπρεπε να είναι τριώροφο ή να φτάνει ως την Λιβύη.
Λίγο πριν την εφαρμογή των μνημονίων (και προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή), η τότε κυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης, ανακάλυψαν την διαφθορά με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, τις επιδοτήσεις που γίνονταν Πόρσε Καγιέν στο Θεσσαλικό κάμπο και το χρήμα που έρεε στα «επιδοτούμενα» μπουζουκτσίδικα της Λάρισας. Πολλά από αυτά ήταν αλήθεια, αλλά τα είχαν δημιουργήσει οι κυβερνώντες επί δεκαετίες, επιδοτώντας τον κομματικό τους στρατό και όχι την παραγωγή. Στην γεωργική και κτηνοτροφική Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι, αντί να βρίσκονται στην ύπαιθρο για να συνδράμουν στην παραγωγή, είναι στα γραφεία και ασχολούνται με επιδοτήσεις.
Μέσα από αυτή την λίγο πολύ γνωστή ιστορία της διαφθοράς και των επιδοτήσεων, φτάσαμε σήμερα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάτω από τον λούστρο των δηλώσεων και της ανησυχίας των υπουργών, υπάρχει η παλιά καλή συνταγή της επιδότησης των δικών μας παιδιών. Ή για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, οι παράνομες και ψεύτικες επιδοτήσεις σε δέκα φαμίλιες της Κρήτης, που βγάζουν και κυβέρνηση.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργήθηκε θεωρητικά για να σταματήσει η διαφθορά. Οι κτηνοτρόφοι για παράδειγμα, δηλώνοντας αριθμό ζώων, δημιουργούσαν μια αντιστοιχία σε στρέμματα βοσκοτόπων που έπρεπε να έχουν στην περιοχή τους ή σε όμορο νομό. Θεωρητικά δεν μπορούσαν να δηλωθούν για παράδειγμα στην Κρήτη, στρέμματα που επέκτειναν το νησί ως την Αφρική. Τη λύση έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπογραφή υπουργού (του Μάκη Βορίδη), που προέβλεψαν ότι μπορούν τα τοπικά ζώα να αντιστοιχούν σε βοσκοτόπια αλλού. Έτσι δηλώθηκαν βοσκοτόπια Κρητικών στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, να βόσκουν προφανώς μέσω φέρυ μποτ.
Υπάρχει φυσικά μια εγκληματική λεπτομέρεια στην απάτη. Για να μπορέσει η φαμίλια από την Κρήτη να δηλώσει βοσκοτόπια στην Κοζάνη, έπρεπε να γνωρίζει ακριβώς, πού στην Κοζάνη, υπάρχει αδήλωτη γη ώστε να μπορέσει να κάνει την απάτη με ασφάλεια χωρίς να βρεθεί κάποιος πραγματικός ιδιοκτήτης να διαμαρτύρεται. Αυτές τις πληροφορίες, μπορούσε να τις πάρει μόνο από το σύστημα δεδομένων της ιδιωτικής εταιρείας που είναι σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πληρώνεται αδρά μάλιστα, για να συνδράμει τον Οργανισμό.
Στα χρόνια που εξελίσσεται η απάτη μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, μία υπάλληλος η Βιβή Τυχεροπούλου και ο διοικητής του Οργανισμού (προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη) Γρηγόρης Βάρας, φαίνεται ότι εντόπισαν τις παράνομες επιδοτήσεις και επιχείρησαν να βάλουν φρένο. Η μεν υπάλληλος εκδιώχθηκε, ο δε διοικητής άλλαξε με συνοπτικές διαδικασίες.
Γύρω στις 70 καταγγελίες, έφτασαν ωστόσο στο γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Πάνω από 5.300 ΑΦΜ χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα για λήψη ψεύτικων επιδοτήσεων και τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν. Τότε εμφανίστηκε ο σωτήρας Λευτέρης Αυγενάκης. Το γραφείο του, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, έστελνε mail στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητούσε επίλυση του θέματος του μπλοκαρίσματος για γνωστές φαμίλιες που ενέχονται σύμφωνα με τη έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στο σκάνδαλο. Επειδή η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υποχώρησε στις πιέσεις, το θέμα λύθηκε με πολιτική απόφαση. Όπως ομολογεί ο πρώην Διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, σε βίντεο που δημοσιοποίησε το documentonews.gr, πάρθηκε πολιτική απόφαση επί υπουργίας Αυγενάκη, να ξεμπλοκάρουν τα αμαρτωλά ΑΦΜ και να δοθεί το χρήμα των παράνομων επιδοτήσεων.
Η μέγγενη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κλείνει και πιέζει αφόρητα τον Λευτέρη Αυγενάκη, τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά αυτούς που ροκάνισαν χρήμα επιδοτήσεων με «περιφερόμενα» πρόβατα. Και επειδή πιάστηκαν με τη γίδα στο φέρυ μποτ και όχι μόνο στην πλάτη, προσπαθούν να βάλουν στο παιχνίδι της συγκάλυψης αγρότες και κτηνοτρόφους. Κατ’ αρχάς, όπως και στην περίπτωση των Τεμπών, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν της Ευρωπαία Εισαγγελέα και να την εμφανίσουν ότι έχει βεντέτα με την Ελλάδα. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέση, κατήγγειλε ήδη απειλές στο πρόσωπό της.
Το δεύτερο που κάνουν είναι να δημιουργήσουν φόβο ότι με το σκάλισμα του σκανδάλου θα χαθούν οι επιδοτήσεις. Τόσο ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Τσιάρας, όσο και ο παραιτηθείς Διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκος Σαλάτας, κάνουν επανειλημμένα δηλώσεις αυτές τις μέρες για τον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις αλλά και τον «συκοφάντη Ευρωπαίο Εισαγγελέα». Ο κύριος Σαλάτας, πρώην δικαστικός ο ίδιος, κατηγορεί τους Έλληνες συναδέλφους του της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ως συκοφάντες. Για να φτάνουν στο σημείο των πιο απροκάλυπτων επιθέσεων, χωρίς καν να τηρούν τα προσχήματα, καταλαβαίνει ο καθένας πόσο κινδυνεύουν και ποιο είναι το διακύβευμα.
Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε κλείσιμο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού τον βαφτίσουν αμαρτωλό Οργανισμό. Επιχειρούν έτσι να καλύψουν τα στοιχεία και να μπαζώσουν την έρευνα σε ένα κλειστό Οργανισμό. Αυτό φυσικά που επιμελώς κρύβουν, είναι ότι ο τίμιος αγρότης και ο κτηνοτρόφος, πήραν μικρές επιδοτήσεις, γιατί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται τις μοίρασαν στις φαμίλιες που τον βγάζουν κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι κολοκύθια με τη ρίγανη. Ή μάλλον ιστορίες περί επιδοτούμενης ρίγανης σαν αυτή με τον παλιό χωροφύλακα. Θα συνεχίσουμε…
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Οικογενειακή» κομπίνα με χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις – Υφάρπαξαν σχεδόν €180.000
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγνοεί» έγγραφα και βίντεο το Μαξίμου για να καλύψει Αυγενάκη και Βορίδη
Οι υπουργοί και το colpo grosso με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τσιάρας: Δήλωσε… «αδυναμία» να ελέγξει τις καταγγελίες για διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Video)