Η επισφάλεια πηγή ψυχικών τραυμάτων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στη Γαλλία

Η επισφάλεια πηγή ψυχικών τραυμάτων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στη Γαλλία

Φτάνουν με τα ψυχικά τραύματα του μεταναστευτικού τους ταξιδιού, αλλά η ζωή στο δρόμο και η επισφάλεια τους οδηγούν σε ένα «νέο» είδος ψυχολογικής διαταραχής: μια έκθεση τονίζει τις επιπτώσεις της «μη αποδοχής» στη Γαλλία στην ψυχική υγεία των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων.

«Θλιμμένη διάθεση», «αίσθημα ανικανότητας να τα βγάλεις πέρα», «μεγάλη αγωνία» που μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρες αυτοκτονίας, χαρακτηρίζουν αυτές τις διαταραχές που πιστοποιούνται από ψυχολόγους από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και την Comede (Επιτροπή για την υγεία των εξόριστων).

https://www.comede.org/rapport-la-sante-mentale-des-mineurs-non-accompagnes/

Επί τέσσερα χρόνια, ακολούθησαν εκατοντάδες μετανάστες σε ένα κέντρο υποδοχής στο Παρίσι, όπου νεαροί αλλοδαποί προσπαθούσαν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του «ασυνόδευτου ανηλίκου» ενώπιον της δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν δικαιούνται κοινωνική βοήθεια για παιδιά (ASE) και συχνά ζουν «περιπλανόμενοι στους δρόμους». «Οι συνθήκες υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη διαδικασία αναγνώρισης αυξάνουν τις προϋπάρχουσες ψυχολογικές διαταραχές αυτών των νέων», γράφουν η ΜΚΟ και η ένωση, σε κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου.

«Ψυχοτραυματικά σύνδρομα και κατάθλιψη»

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιουνίου 2021, 395 από αυτούς τους νεαρούς μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, παρακολουθήθηκαν στο κέντρο των MSF, μετά από συχνά χαοτικά μεταναστευτικά ταξίδια. «Όταν φτάνουν στη Γαλλία, μερικοί από αυτούς τους νέους υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, ως επί το πλείστον ψυχοτραυματικά σύνδρομα και κατάθλιψη», μπορούμε να διαβάσουμε στην έκθεση. Ωστόσο,  «η πολιτική της μη υποδοχής» στη Γαλλία ευνοεί «την εμφάνιση μιας νέας διαταραχής μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, που οφείλεται στην επισφάλεια».

Προβληματική πρόσβαση στην περίθαλψη

Από τους σχεδόν 400 νέους που παρακολουθήθηκαν, ένα άλλο τρίτο (37%) πάσχει από ψυχοτραυματικά σύνδρομα και το 12% είναι επιρρεπές στην κατάθλιψη, διευκρινίζει περαιτέρω η μελέτη. Για αυτούς, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης «γεμάτη με παγίδες», σχολιάζουν οι οργανισμοί. Πρέπει «να καθιερώσουμε το τεκμήριο της ανηλικότητας ως καθοδηγητικό πλαίσιο για τη φροντίδα» αυτών των νέων ανθρώπων, επιμένουν.

Προτάσεις

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Comede συνιστούν ειδικότερα τη δημιουργία χώρων περίθαλψης αφιερωμένων σε νέους μετανάστες, ηλικίας 12 έως 25 ετών, η πρόσβαση των οποίων στην περίθαλψη δεν θα εξαρτάται από το διοικητικό καθεστώς και θα προσφέρει «πολυεπιστημονική» περίθαλψη, ανταποκρινόμενη εξίσου στις ιατρικές και τις κοινωνικές ανάγκες, όπως πρόσβαση σε στέγαση, τροφή ή υποστήριξη για διοικητικές διαδικασίες. «Οι στόχοι του ελέγχου της μετανάστευσης», λένε οι οργανώσεις, «δεν πρέπει να υπερισχύουν αυτών της προστασίας των παιδιών».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter