Η επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ για την πληροφόρηση από τα ΜΜΕ

Η επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ για την πληροφόρηση από τα ΜΜΕ

Η επιστολή αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αφενός αντιμετωπίζεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ αφετέρου στην ασυλία που απολαμβάνει (κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ) η Κυβέρνηση και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκε η συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με τον Covid-19. Μια συνέντευξη που προβλήθηκε μόνο από την κρατική τηλεόραση και μόνο η δεκάλεπτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χωρίς τις τοποθετήσεις των τριών τομεαρχών του κόμματος. Την ίδια μάλιστα ώρα που στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας έπαιζε ως τρίτη είδηση το κούρεμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κήπο του σπιτιού του από τη σύζυγό του!

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος υπάρχει δυσαρέσκεια και για τα μέλη του ΕΣΡ τα οποία οφείλουν να τηρούν το Σύνταγμα και να παρεμβαίνουν όταν για παράδειγμα δεν τηρούνται τα όσο ορίζει ο καταστατικός χάρτης της χώρας για την προβολή των θέσεων των κομμάτων.  

Η επιστολή Χαρίτση

«Ο λόγος και η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκει όλο και λιγότερο πρόσβαση στην ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε και κάθε κριτική ή εναλλακτική φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, καλώντας το ΕΣΡ να «ασκήσει τη νόμιμη αρμοδιότητά του και να ανταποκριθεί στη συνταγματική αποστολή του», ήτοι «να ελέγχει την τήρηση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στην ενημέρωση των πολιτών».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ΕΡΤ, για την οποία «ανακύπτει πλέον σοβαρά το ζήτημα κατά πόσον τηρεί την εκ του νόμου αποστολή της» ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση έφτασε στο σημείο να μεταδίδει συζητήσεις με τη συμμετοχή αποκλειστικά κυβερνητικών στελεχών, αγνοώντας πλήρως την αντιπολίτευση».

Αναφέρει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «στις 6 Απριλίου 2020, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι», ωστόσο «κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν αναμετέδωσε την συνέντευξη Τύπου, ενώ η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση μετά από είκοσι λεπτά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας υπόψη του ΕΣΡ αναλυτικά στοιχεία για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, ζητά να ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο» και να επιβληθούν οι «προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις», προκειμένου να διασφαλιστεί «η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» και να διαφυλαχθεί η «πλουραλιστική ενημέρωση ως θεμελιώδης προϋπόθεση της δημοκρατίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter