Η επιστολή του φιλέλληνα Ιταλού που είχε δώσει τον μισθό του για την Ελλάδα

Η επιστολή του φιλέλληνα Ιταλού που είχε δώσει τον μισθό του για την Ελλάδα

Ο συνταγματολόγος Marco Galdi είχε γίνει γνωστός στα μέρη μας όταν –ως δήμαρχος της πόλης Cava de Tirreni, το 2011- είχε προσφέρει όλο το μισθό του επί 12 μήνες, για να στηρίξει την Ελλάδα.

Τώρα ξαναεμφανίζεται στο προσκήνιο με μία επιστολή του, που έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς, και ο οποίος αποτελεί έναν πραγματικό ύμνο για την Ελλάδα και αναγνώσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής που ήταν αφιερωμένη στο κίνημα του Φιλελληνισμού και τις δυνατότητες ανάπτυξης του.

Η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις και διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Κάθε χρόνο αξιόλογες προσωπικότητες πλουτίζουν τον κατάλογο των επίτιμων μελών της εταιρείας στην οποία προσφέρουν διαλέξεις και συνεργασία. Αξιοσημείωτο ετήσιο γεγονός είναι η φθινοπωρινή διοργάνωση των «ελληνικών ημερίδων», όπου όλα τα μέλη της, από ολόκληρη την Ιταλία και από το εξωτερικό συναντώνται, σε μια ετήσια συνάντηση του μαχόμενου φιλελληνισμού Ιταλίας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει την επιστολή του προέδρου της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας Marco Galdi όπως αυτή έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Τριανταφυλλίδη, λοιποί Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκθέτω ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις δραστηριότητες της Φιλελληνικής Εταιρείας της οποίας ηγούμαι από την ημέρα ίδρυσης της, την 21 Μαρτίου 2014.

Αν θα έπρεπε να δώσω ένα ορισμό στον Φιλελληνισμό, θα έλεγα ότι είναι μια “διάσταση της ψυχής” που ενώνει πιο πολύ διανοούμενους γοητευμένους από το αναμφίβολο βάθος, συχνά ακόμα ανεξερεύνητο, του ελληνικού πολιτισμού. Ο φιλελληνισμός, όμως, από διάσπαρτη συνείδηση μετατρέπεται σε πραγματικό “κίνημα”, κάθε φορά που η Ελλάδα κινδυνεύει.

Δεν είναι τυχαίο που στην Ιταλία το ξανάνθισμα του φιλελληνισμού συμπίπτει με την τρομερή κρίση στην Ελλάδα από το 2009. Το 2011, όντως, δημιουργήθηκε στην Ιταλία το “Δίκτυο των Δημάρχων for Greece,” στο οποίο προσωπικά συμμετείχα ως δήμαρχος της Cava de Tirreni, για τη στήριξη και αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Η δημιουργία της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας είναι εξέλιξη αυτού του κινήματος των δημάρχων.

Καταστατικός στόχος της Εταιρείας μας είναι η αναγνώριση, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές, του χρέους που έχει ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός απέναντι στην Ελλάδα, όχι μόνο την αρχαία Ελλάδα, γιατί είναι πεποίθηση μας ότι υπάρχει μια ουσιαστική πολιτιστική συνέχεια που διαρκεί αδιάκοπα εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια.

Είναι ακόμα καταστατικά κατοχυρωμένος ο δεσμός μας με την επίσημη παρουσία της ελληνικής Πολιτείας στο εξωτερικό, όπως πρεσβεία, προξενεία, Ορθόδοξη Εκκλησία, άλλα ιδρύματα και με τους απόδημους Έλληνες, πρωτίστως με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Πράγματι, όλες οι εκδηλώσεις της Εταιρείας μας βρίσκονται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας ή οργανώνονται από κοινού ή μεμονωμένα με ελληνικές κοινότητες των διαφόρων πόλεων στην Ιταλία.

Από την ίδρυσή της, η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας πραγματοποίησε σωρεία εκδηλώσεων, τεκμηριωμένες στο blog μας στη διεύθυνση www.filellenica.blogspot.it.

Ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά διαλέξεων σε σχολεία και πανεπιστήμια με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό και η ετήσια διοργάνωση των “Φιλελληνικών Συμποσίων”, αφιερωμένων πέρσι στο Έτος Αριστοτέλη και φέτος στον ελληνικό μύθο τον Οβίδιο, η κινηματογράφηση των οποίων διατίθεται για προβολή σε διάφορα σχολεία. Κάθε χρόνο αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο αρχαιολόγος Louis Godart και οι φιλόσοφοι Aldo Masullo και Mario Vegetti, πλουτίζουν τον κατάλογο των επίτιμων μελών της Εταιρείας, στην οποία προσφέρουν διαλέξεις και συνεργασία.

Μα το πιο αξιοσημείωτο ετήσιο γεγονός της Εταιρείας μας, είναι η φθινοπωρινή διοργάνωση των “ελληνικών ημερίδων ” όπου όλα τα μέλη μας, από ολόκληρη την Ιταλία και από το εξωτερικό, συναντώνται για ένα απολογισμό δραστηριοτήτων και ενημέρωση για τα τρέχοντα συμβάντα στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση του μαχόμενου φιλελληνισμού Ιταλίας.

Για το παρόν έτος οι “ελληνικές ημερίδες” θα γίνουν στον Τάραντα νοτίου Ιταλίας, στην Απουλία, από την 20η μέχρι 22α Οκτωβρίου πάντα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και φέτος με τη νεοσύστατη ελληνική κοινότητα του Τάραντα που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας.

Η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας έχει την φιλοδοξία να γίνει, πρώτον, ο κοινός φορέας όλων των φιλελληνικών οργανώσεων Ιταλίας. Δεύτερον, να ιδρύσει θυγατρικές οντότητες σε όλους τους Νομούς της Ιταλίας και τρίτον, να καθιερωθεί με τον χρόνο ως θεσμός με συστηματική επίδραση πάνω στη κοινή γνώμη και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό κίνημα.

Πρώτος καρπός των φιλοδοξιών μας υπήρξε η ίδρυση της Φιλελληνικής Εταιρείας Λομβαρδίας, με έδρα το Μιλάνο, στις 19 Μαρτίου 2016 που έχει ήδη διοργανώσει σεμινάρια ελληνικής κουλτούρας με διαπρεπείς μελετητές και διανοούμενους.

Στο τέλος της σύντομης αυτής παρουσίασης της Εταιρείας μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Βουλή και την Κυβέρνηση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση και την ψήφιση νόμου για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, που από τον Δεκέμβρη του 2014 είχε παρουσιαστεί σαν πρόταση και αίτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και που είχα το προνόμιο, τότε, να ήμουν παρών σε αυτή ακριβώς την αίθουσα, της Μόνιμης Επιτροπής των Αποδήμων. Η Εταιρεία μας με ενθουσιασμό και πάθος θα πρωτοστατήσει στη διοργάνωση των εορτασμών του 2018 για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρη την Μόνιμη Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της, για την επιλογή τους να ασχοληθούν κατευθείαν με τον Φιλελληνισμό, που με τη σωστή στήριξη και κίνητρα μπορεί να μετατραπεί σε σπουδαίο χορηγό για την ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελλάδας. Λίγα Έθνη στον κόσμο μπορούν να παινευτούν, όσο η Ελλάδα, για την ύπαρξη δυνητικά ισχυρών κινημάτων στήριξης της στο εσωτερικό άλλων χωρών. Θα ήταν ευχής έργον, αν το Ελληνικό Κοινοβούλιο προέτρεπε στη δημιουργία ενός ενωτικού παγκόσμιου δικτύου Φιλελληνισμού που να ενώνει τους απανταχού φιλέλληνες.

Σας ευχαριστώ μαζί με το Διοικητικό της Εταιρείας μας για την τιμητική πρόσκλησή σας και ευχόμαστε ευδόκιμο έργο.

Marco Galdi, Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής ο Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, πρώην Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου φιλελλήνων. Ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, ζήτησε από την Επιτροπή της Βουλής να στηρίξει την καθιέρωση ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, παντού στον κόσμο όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού θα γίνει από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της 11ης Γενικής Συνέλευσης θα προγραμματιστούν συναντήσεις με κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα συζητηθούν και θα εκδοθούν ψηφίσματα και θα ενημερωθούν τα μέλη για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter