Η επιστροφή της Κίρχνερ

Η επιστροφή της Κίρχνερ

Η πρώην πρόεδρος της χώρας ηγείται κεντροαριστερού σχηματισμού

Οι προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Αργεντινή έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή στην πολιτική της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ (2007-2015), που είναι υποψήφια γερουσιαστής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον κεντροδεξιό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.

Η ψηφοφορία αυτή, που είναι υποχρεωτική, είναι μια τυπική διαδικασία καθώς τα κόμματα έχουν ήδη επιλέξει τους υποψηφίους τους για τις εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Οι προκριματικές εκλογές θα είναι ουσιαστικά μια αναλυτική δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς οι κύριοι υποψήφιοι δεν αντιμετωπίζουν αντιπάλους από το εσωτερικό των κομμάτων τους.

Η Κριστίνα Κίρχνερ, 64 ετών, είναι υποψήφια γερουσιαστής στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου κατοικεί σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων της χώρας. Αντίπαλοί της είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας του Μάκρι, Εστέμπαν Μπούλριχ, γόνος πλούσιας οικογένειεας του Μπουένος Άιρες, και άλλοι υποψήφιοι από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Αν και ο υποψήφιος που επέλεξε να τη διαδεχθεί έχασε απέναντι στον Μάκρι στην επαρχία του Μπουένος Άιρες το 2015, η Φερνάντες εμφανίζεται τώρα να προσελκύει πολλούς ψηφοφόρους στη σκληρά δοκιμαζόμενη βιομηχανική ζώνη του, όπου η έξοδος της Αργεντινής από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν έχει ακόμη εδραιωθεί.

Η Κίρχνερ ανέλαβε τον Ιούνιο την ηγεσία της Ένωσης Πολιτών (UC) ενός αντιπολιτευόμενου μετώπου που συνενώνει περονιστές και την κεντροαριστερά απέναντι στους υποψηφίους του Cambiemos του προέδρου Μάκρι.

Στην τελευταία προεκλογική της συγκέντρωση ζήτησε από τους ψηφοφόρους να θυμηθούν «εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους ή φοβούνται ότι θα τη χάσουν, εκείνους που δεν τα βγάζουν πέρα με τον μισθό τους ή δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα όπως προηγουμένως, ή να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, του αερίου ή του νερού. Πρέπει να θέσουμε ένα όριο στην κυβέρνηση».

Ο Μάκρι, 58 ετών, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκίνησε μια σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού (που ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ), τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε συνέντευξή του στο Ροίτερς ο Μάκρι παραδέχθηκε πως η αναμέτρηση θα είναι σκληρή στην επαρχία του Μπουένος Άιρες αλλά επέμεινε πως πιο σημαντικό είναι ότι ο συνασπισμός του να κερδίσει σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μάκρι έκανε έκκληση κατά το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας: «Ας μην ακούσουμε ποτέ ξανά εκείνους που κυβέρνησαν τόσο καιρό», τους «λαϊκιστές».

Όσες έδρες και αν κερδίσει το συνασπισμός του, ο Μάκρι θα εξακολουθεί να υπολείπεται της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο και να χρειάζεται την οικοδόμηση συμμαχιών προκειμένου να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό θα απαιτήσουν συμφωνία», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ροσέντο Φράγα. «Αν κερδίσει το Μπουένος Άιρες, η κυβέρνηση θα πάει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ενισχυμένη, αν χάσει θα είναι πολύ πιο αδύναμη».

Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα ανανεωθεί το 50% των εδρών της Βουλής και το ένα τρίτο εκείνων της Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter