Η επιστροφή της Καίτης Ντάλη στη δισκογραφία

Η επιστροφή της Καίτης Ντάλη στη δισκογραφία

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Ντάλη είχε κάνει δυναμική επάνοδο στη δισκογραφία εξ αιτίας του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου. Οι παλιότεροι θα τη θυμούνται να ιερουργεί κυριολεκτικά στο υπόγειο μαγαζί της πλατείας Βικτωρίας – το απόλυτο αντεργκράουντ σκηνικό για μία κατ’ εξοχήν και όχι κατ’ ευφημισμόν αντεργκράουντ τραγουδίστρια. Είναι αλήθεια πως η Ντάλη είχε χαθεί από το προσκήνιο τελευταία (ακουγόταν ότι είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κλπ). Να, όμως, που σήμερα ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι την ξαναφέρνει στην επικαιρότητα και, μάλιστα, με τρόπο ουσιαστικό, εφόσον μιλάμε για την τέχνη του τραγουδιού.

Το κομμάτι λέγεται «Σπάω δεσμά» και το συνυπογράφουν μουσικά ο συνθέτης – συγγραφέας – δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Γιώργος Αλτής, και στιχουργικά η γνωστή δημοσιογράφος και ηθοποιός Αθηνά Καμπάκογλου. Να κάτι καλό που προέκυψε από το «κόψιμο» της εκπομπής της Καμπάκογλου, της «Αυλής των Χρωμάτων», από την ΕΡΤ. Φαίνεται πως η Καμπάκογλου βρήκε το έτερον καλλιτεχνικό της ήμισυ, τον Αλτή, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν συνυπογράψει αρκετά λαϊκά τραγούδια, διανέμοντας τα στο διαδίκτυο.

Το «Σπάω δεσμά», φυσικά, δεν είναι ακόμη ένα «απλό» λαϊκό τραγούδι. Είναι ένας φόρος τιμής στην ίδια την Καίτη Ντάλη, που το αποδίδει με μία εντυπωσιακή θεατρικότητα, ταυτισμένη 100% με το περιεχόμενο των στίχων: «Κράτα γερά/ βάλε νταλκά/ εγώ δεν παίζω στο παιχνίδι το στημένο». Διότι, πράγματι, ουδέποτε η Ντάλη έπαιξε σε «στημένα παιχνίδια», ασκώντας μία τραγουδιστική τέχνη μοναχική και ιδιοσυγκρασιακή.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Ιστορική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, με δυναμική αντιπολεμικής κραυγής

Στον μαγνητικό πλανήτη Takis

Η Μαριάνα Κατσιμίχα στο Documento: «Δεν δίνω σόου, ζω το τραγούδι εσωτερικά»

 

Documento Newsletter