Η επιχειρηματική… task force φέρνει κοντά Μητσοτάκη – Βενιζέλο

Η επιχειρηματική… task force φέρνει κοντά Μητσοτάκη – Βενιζέλο

Αναθερμαίνεται, μέσω δικτύων, δεξαμενών σκέψης (think tank) και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο άτυπος διάλογος ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του συντηρητικού χώρου και εκσυγχρονιστών της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, σχετικά με τις προκλήσεις της νέας εποχής και τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη επιλέγεται συχνά ως πεδίο ζυμώσεων από δυνάμεις του φιλελεύθερου κέντρου, στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, για πολιτικές διεργασίες. Μάλιστα, επιχειρηματίες της πόλης πρωταγωνιστούν, έχοντας δημιουργήσει δίκτυο προωθητικών πρωτοβουλιών για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, με οικονομικοπολιτικές προεκτάσεις.

Μια επιχειρηματική… task force από τη Βόρειο Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, δημιουργώντας συνειρμούς πολιτικών συγκλίσεων, με μια «συγκατοίκηση» που επιδιώκει να εδραιώσει και να ενισχύσει στη μετεξέλιξή τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Πολιτιστική Εταιρεία, την οποία ίδρυσε πριν από εικοσιπέντε χρόνια μαζί με άλλους επιχειρηματίες ο Σταύρος Ανδρεάδης, με αφορμή μια διαδικτυακή συζήτηση για 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης («Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα» 26.05.2021), ανοίγει τη βεντάλια των πολιτικών θεωριών και διερευνά το προφίλ των ηγεσιών της επόμενης μέρας και τα γνωρίσματα της πολιτικής οροφής. Φέρνει στο προσκήνιο μια διαδικτυακή συνομιλία που ανοίγει την όρεξη για συναινέσεις ενώ παράλληλα ιντριγκάρει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα, όχι μόνο στις εσωκομματικές διεργασίες αλλά και στις μελλοντικές συμμαχίες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο συνταγματολόγος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλούν για ζητήματα Δημοκρατίας -δίπλα τους πανεπιστημιακοί (Daniel Ziblatt, από το Χάρβαντ και Χριστίνα Κουλούρη από το Πάντειο πανεπιστήμιο).

Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι κρίκος ανάμεσα στα πολιτικά στελέχη και στον επιχειρηματικό κύκλο της πολιτιστικής Εταιρείας είναι ο βουλευτής της ΝΔ και πανεπιστημιακός Δημήτρης Καιρίδης. Και όχι τυχαία. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2012, επιστημονικός Σύμβουλος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» από το 2007 ήταν και Διευθυντής, στο Δίκτυο Ναυαρίνο (2009-2019), που δημιουργήθηκε, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης, και στόχο την «προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή» της βορείου Ελλάδας. Από το 2010 η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Δίκτυο Ναυαρίνο/Navarino Network» με έμφαση σε ζητήματα διεθνών σχέσεων, κρίσεων κλπ συνυπάρχει με την Πολιτιστική Εταιρεία του Σταύρου Ανδρεάδη που τη στηρίζει. Μεταξύ των συμβούλων στη Navarino Network είναι και η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία έχει προσκληθεί στη διαδικτυακή συζήτηση της Πολιτιστικής Εταιρείας, αναζητά το ρόλο των ελλήνων ηγετών απέναντι στην παγκόσμια διανόηση αλλά και στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Με μια αφοπλιστική σύνοψη, που έχει «γαλάζιο» πολιτικό πρόσημο, ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρεί σημαντικό να διερευνηθεί αν η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης «για να υπογραμμίσει τον δυτικό και φιλελεύθερο προσανατολισμό της». Και κάτι ακόμα: να…μετρήσει «πόσο σημαντική ήταν η νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 στον αγώνα ενάντια στον εθνικο-λαϊκισμό που απείλησε και απειλεί την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά»!

Η πολιτική ζωή κάνει κύκλους. Πριν από λίγα χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει τα ηνία της ΝΔ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ερωτηθεί για την πίεση που ασκείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από την αλλαγή «γαλάζιας» ηγεσίας. Ο συνταγματολόγος προέταξε την αξία της κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας («μια σοσιαλδημοκρατία που παίζει ρόλο στις πραγματικές εξελίξεις και επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων»), σημειώνοντας επίσης ότι η Ευρώπη είναι ήπειρος σοσιαλδημοκρατική (κάτι που πρέπει να διατηρήσει ως κεκτημένο) και «εμείς πρέπει στην Ελλάδα να διαμορφώσουμε αυτό το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό λόγο που εκφράζει το ευρύτερο προοδευτικό κέντρο».

Οι εξελίξεις έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάλι σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας των Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, τον Οκτώβριο 2019 να μιλά για Μάξ Βέμπερ, να υποστηρίζει ότι εθνικισμός και λαϊκισμός αριστερής και δεξιάς κοπής απειλούν την πορεία μπροστά και να λέει ότι το μυστικό της κυβερνησιμότητας κρίνεται στα δίπολα αλήθεια και ανάπτυξη, σχέδιο και αποτέλεσμα…

Το ΚΙΝΑΛ που προσπαθεί να ξεπεράσει το εκλογικό 8% αναζητά αύξηση ποσοστών και μεταρρυθμιστικό βηματισμό έχοντας μπροστά του εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και προβληματισμό για την επόμενη ηγεσία.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, βρέθηκε δίπλα στον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος πρόσφατα σε εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική (25.5.2021) έμοιαζε να διατυπώνει προεκλογική πλατφόρμα διακυβέρνησης – «το μήνυμα που γενικά ως πολιτικός εκπέμπω είναι πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, θεσμικό», είπε. Η Εύα Καϊλή στις παρεμβάσεις της θύμισε πολύ τις αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ΕΕ και τα εθνικά θέματα. Πάντως, κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό δεν είναι ότι η Εύα Καϊλή δεν κάνει πίσω ρούπι από την έκφραση συμπάθεια στον “socialist- liberal” , όπως τον χαρακτήρισε, Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσθέτει μια ακόμα παράμετρο, αυτή φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο thesocialist.gr, τον χαρακτηρίζει, υπαρξιακό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν θέλουμε αυτή η παράταξη να μεγαλώσει και πάλι, πρέπει να αρχίσει ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος για να ακουστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κρίσιμα θέματα που προκύπτουν, να εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες για να ανοίξουν οι διαδικασίες σε όλους, ώστε η συμμετοχή να ξεπεράσει το 2017». και συμπλήρωσε: «Τότε εκτιμώ, πως θα παίξει η παράταξη αυτή καθοριστικό και χρήσιμο ρόλο στις εξελίξεις προς όφελος των Ελλήνων, θα κερδίσουμε οριστικά τον υπαρξιακό μας αντίπαλο ΣΥΡΙΖΑ, και θα μείνει απέναντι μας ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, η ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter