Η επόμενη ημέρα στην Αυστρία μετά τη συμφωνία Κουρτς - Κόγκλερ

Ο Σεμπαστιάν Κουρτς και ο Βέρνερ Κόγκλερ

"Νέο κεφάλαιο" στην ιστορία της Αυστρίας ανοίγει με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, των οποίων οι αρχηγοί Σεμπάστιαν Κουρτς (ο μελλοντικός καγκελάριος) και ο Βέρνερ Κόγκλερ (αντικαγκελάριος), αντίστοιχα, έπειτα από την χθεσινοβραδινή συμφωνία τους, παρουσίασαν αργά το απόγευμα στη Βιέννη το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, ενώ η ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται για την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου.

"Υπευθυνότητα για την Αυστρία" είναι το "μότο" του κυβερνητικού προγράμματος που περιλαμβάνει συνολικά 326 σελίδες, και στο οποίο, μετά από το προοίμιο αναφέρονται με κεφαλαία γράμματα οι λέξεις "Εμπιστοσύνη" και "Διαφάνεια", και δίνεται η υπόσχεση για το "γυάλινο κράτος".

Όπως σημειώνεται σχετικά, σημαντικό για τη δημόσια εμπιστοσύνη στο κράτος είναι η νομική ασφάλεια, η προσέγγιση του πολίτη και η διαφάνεια, τα οποία ισχύουν για τη κατανομή αρμοδιοτήτων στο κράτος, για τις δημοσιονομικές ροές μεταξύ των διαφόρων κρατικών επιπέδων και τον τομέα των επιδοτήσεων, "και ισχύουν γενικότερα για τις κρατικές δράσεις".

"Δεν θέλουμε γυάλινους πολίτες, αλλά ένα γυάλινο κράτος και προς τούτο είμαστε έτοιμοι, να εγκαταλείψουμε παλιούς δρόμους και να εφαρμόσουμε νέες λύσεις που ανταποκρίνονται στο παρόν", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την παρουσίαση, "στο κυβερνητικό πρόγραμμα επιτεύχθηκε το καλύτερο από τους δύο κόσμους" (σ.σ. από τα δύο κόμματα), "τα δύο κόμματα μπόρεσαν να τηρήσουν τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις τους, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τόσο τους Πράσινους όσο και το Λαϊκό Κόμμα".

"Χρειάζεται γρήγορα μία κυβέρνηση, η οποία έχει τη δύναμη να ενισχύσει την Αυστρία, ενόψει των προκλήσεων μπροστά στις οποίες βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη", τόνισε στις εισαγωγικές του δηλώσεις ο μελλοντικός καγκελάριος.

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο του για την "καλή συνεργασία", επισήμανε πως δεν υπήρξε ένας "εύκολος δρόμος" κατά τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες διαρκούσαν από τις 11 Νοεμβρίου έως χθες βράδυ που επιτεύχθηκε η μεταξύ ους συμφωνία.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην πάγια θέση του, τόνισε ότι θα υποστηρίξει δυναμικά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ. όπως είπε, λόγω της αποτυχίας της κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σχετική αυστριακή πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση και η πρόκληση της μετανάστευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κέντρα επιστροφής και επί τόπου βοήθεια.

Σε σχέση με το κεντρικό μέλημα από πλευράς Πρασίνων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της προστασίας του κλίματος, εξαγγέλοντας την σύσταση μίας ειδικής "ομάδας δράσης" για "την προετοιμασία μίας οικολογικής-κοινωνικής μεταρρύθμισης, χωρίς, όπως σημείωσε, ωστόσο να δημιουργούνται νέοι φόροι".

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα θα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται με τον αντικαγκελάριο Βέρνερ Κόγκλερ, τρεις υπουργούς και ένα υφυπουργό.

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρώσει την αποστολή της η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από τις αρχές Ιουνίου ως υπηρεσιακή καγκελάριος η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.