Η εποποιία της Κίνας

Η εποποιία της Κίνας

Αγαπητέ Πέτρο, σε θυμάμαι ακατάβλητο μαοϊκό στα χρόνια της Θεσσαλονίκης. Και αργότερα, όταν έπεσε ο πυρετός της μεταπολίτευσης, σε είδα να μεγαλουργείς στα νομικά και αποσταμένος να ’χεις αποτραβηχτεί απ’ την πολιτική.

Οχι, δεν ανήκεις σ’ αυτούς που έβριζαν την αστερόεσσα και τώρα την προσκυνούν, που λέει ο αγαπημένος μου Τζον Ντος Πάσος. Αλλά όσο να ’ναι η Κίνα ήταν πια ξένη και αδιάφορη για σένα. Γι’ αυτό και εξεπλάγην όταν προσφάτως της έπλεξες το εγκώμιο και μίλησες για εποποιία στο θέμα του κορονοϊού.

Συμφωνώ απολύτως. Μετά τον αιφνιδιασμό και την αμηχανία των πρώτων ημερών, με θύμα τον γιατρό που φώναζε για την επέλαση του ιού και τιμωρήθηκε, η αντίδραση του κράτους ήταν εντυπωσιακή. Καραντίνα σε μια περιοχή έντεκα εκατομμυρίων, αυστηροί έλεγχοι στη μετακίνηση ανθρώπων και οχημάτων, απολυμάνσεις, ανέγερση νοσοκομείου μέσα σε μία εβδομάδα και, φυσικά, πλήρης ανταπόκριση του συστήματος υγείας στις μεγάλες απαιτήσεις της συγκυρίας.

Κάπου γράφτηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της υγείας στην Κίνα κατέστησαν προβληματική την περίθαλψη για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Μπορεί, δεν ξέρω. Πάντως οι σχετικές καταγγελίες έγιναν από γιατρούς που έχουν εγκαταλείψει την Κίνα και ζουν σε καπιταλιστικές χώρες…

Τέλος πάντων, το μείζον είναι ότι η αχανής και πολυάνθρωπη αυτή χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία. Μεθοδικά, στιβαρά και αυστηρά. Κανένας δεν έκανε του κεφαλιού του. Κι όσοι πολίτες δυσανασχετούσαν ή αντιδρούσαν αντιμετωπίζονταν με αστυνομικά μέτρα. Μετρούσε το γενικό καλό και όχι η προσωπική αυθαιρεσία.

Το αστείο είναι ότι η Κίνα επικρίθηκε –κυρίως από κάποια ΜΜΕ παγκοσμίως– για αυταρχισμό και βίαιη συμπεριφορά. Από κάποιους, δε, έγινε επίκληση των… ανθρώπινων δικαιωμάτων! Αλήθεια, τι να λένε τώρα οι φωστήρες αυτοί βλέποντας τις χώρες της Δύσης να παίρνουν τρομαγμένες τα ίδια μέτρα και στο κέντρο της Νέας Υόρκης να περιπολεί η εθνοφυλακή…

Πάντως ένας δικός μας πανεπιστημιακός που ζει στις ΗΠΑ, ο Νικόλας Χρηστάκης, απέδωσε την κινεζική επιτυχία στην «κολεκτιβίστικη κουλτούρα του λαού» και την «απολυταρχική διακυβέρνηση». Και είπε ότι θα δυσκολευτούν οι χώρες της Δύσης να εφαρμόσουν καθ’ ολοκληρίαν τα απαιτούμενα μέτρα. Μάλλον έχει δίκιο.

Ακούστηκαν, βέβαια, και οι… απαραίτητες θεωρίες συνωμοσίας. Κρατάω μικρό καλάθι, φυσικά. Και μένω στο ότι οι Κινέζοι όχι μόνο βγαίνουν από το σκοτεινό τούνελ, αλλά στέλνουν ειδικευμένους γιατρούς για βοήθεια στην Ιταλία. Και προβλέπουν ότι μπορεί να λήξει τον Ιούνιο η παγκόσμια περιπέτεια, αν εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα.

Για τα δικά μας τι να σου πω; Αμηχανία και ημίμετρα στην αρχή από τους κυβερνώντες, δραστικές αποφάσεις αργότερα. Ομως αξίζει τον κόπο να σταθούμε σε ορισμένα πεδία. Απογοητευτική και απαράδεκτη η στάση της Ιεράς Συνόδου, μωρές και καθαρά ψηφοθηρικές οι δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της ΝΔ.

Ευτυχώς ο Μητσοτάκης φέρθηκε ψύχραιμα και μπήκε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του… Οι μαγκιές ορισμένων και η απείθεια στις αποφάσεις της πολιτείας (π.χ. καρναβαλιστές) πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Παρεμπιπτόντως, αξίζει τον κόπο να εξαρθεί η υπεύθυνη στάση κάποιων δημάρχων και πρωτίστως του εξαιρετικού Πελετίδη.

Τέλος, φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε δημόσιο σύστημα υγείας και αφηνόταν η υπόθεση στην κερδώα λογική των ιδιωτών; Αυτά, φίλε μου. Και ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθούμε και να τα πούμε. Εστω και μετά το Πάσχα…

Η αχανής και πολυάνθρωπη αυτή χώρα αντιμετώπισε αποφασιστικά, μεθοδικά και αυστηρά την πανδημία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter