Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ

Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στον συνάδελφο Θράσο Αβραάμ, ο οποίος παραπέμπεται, ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, να καταθέσει για τη σχηματισθείσα εναντίον του δικογραφία.

Τον περασμένο Μάρτη, ο Θράσος Αβραάμ, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα «stonisi.gr» βίντεο, το οποίο δείχνει την επίθεση από ακραία στοιχεία εναντίον αυτοκίνητου της οργάνωσης «One Happy Family» και των δύο επιβατών του, εθελοντών.

Το αποτέλεσμα ήταν ο δημοσιογράφος να δεχθεί μήνυση από τους επιτιθέμενους για συκοφαντική δυσφήμιση και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, την οποία, μάλιστα, ακολούθησε και η σύλληψή του, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Και η Ένωση Συντακτών προσθέτει: 

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτές μόνο ως προσπάθειες εκφοβισμού των δημοσιογράφων και περιορισμού της δημοσιογραφικής λειτουργίας μπορούν να εκληφθούν. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να ενεργούν για την προστασία των δημοσιογράφων που στοχοποιούνται και για τη διασφάλιση της λειτουργίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.»

Μετά την κατάθεση της μήνυσης η ιστοσελίδα stonisi.gr είχε δημοσιεύσει το ακόλουθο κείμενο

Η δημοσιογραφία δεν φιμώνεται!

Σόου υπόδικων ακροδεξιών της Μυτιλήνης με τη συνδρομή Αστυνομικών εναντίον της δημοκρατικής τάξης, της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του «Ν». Αλλά για μια ακόμα φορά… απέτυχαν παταγωδώς.

Σε ένα κακοστημένο παιχνίδι προσπάθησαν να μπλέξουν το «Ν» γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι που ως γνωστόν αγανακτούν όταν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν τις κατασκευασμένες «ειδήσεις» που διακινούν και τις εδώ και χρόνια επιθέσεις στις οποίες προβαίνουν με την ανοχή αρμοδίων και μη!

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων κατέθεσαν κατά του συναδέλφου μας, δημοσιογράφου εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ενημέρωση» που εκδίδει το «Ν» Θράσου Αβραάμ, δυο γνωστοί ακροδεξιοί. Κι αυτό γιατί το «Ν» αναδημοσίευσε ελεύθερο βίντεο χιλιάδων προβολών που κυκλοφορεί μέρες στο διαδίκτυο και σε μεγάλες πανελλαδικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το οποίο, όπως οι ίδιοι λένε τους δείχνει να πρωταγωνιστούν στην επίθεση κατά εθελοντών του «One Happy Family». Μάλιστα το βίντεο αυτό που προκάλεσε και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου αποτέλεσε το αποδεικτικό υλικό για την ταυτοποίηση επτά ατόμων (στους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται και οι δυο μηνυτές) ως αυτουργούς της επίθεσης.

Στις 9 το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Κομνηνάκη και χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης τέσσερις πάνοπλοι και εποχούμενοι άνδρες της ομάδας «Δίας» έστησαν καρτέρι έξω από τα γραφεία του «Ν» για να συλλάβουν τον Θράσο Αβραάμ. Χωρίς να του εξηγούν γιατί προβαίνουν στη σύλληψη, αναφέροντας απλά πως πρόκειται για σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, τον περιέφεραν στην οδό Κομνηνάκη ως εγκληματία και τον οδήγησαν σε περιπολικό στην είσοδο του πάρκου Χατζηδήμου με το οποίο τον μετέφεραν στην Αστυνομία.

Η ακροδεξιά φάρσα όμως δεν απέδωσε. Λίγη ώρα μετά με εντολή Εισαγγελέα ο Θράσος Αβραάμ αφέθηκε ελεύθερος ενώ ζητήθηκε να διαβιβαστεί η υπόθεση στην Εισαγγελία για παραπέρα διερεύνηση.

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου γνωστός πρόσφατα καταδικασθείς για απειλή εναντίον της ¨Εφης Λατσούδη κάλεσε τον Θράσο Αβραάμ στο κινητό του τηλέφωνο λέγοντας ότι πρόκειται για επείγον θέμα και πρέπει να τον δει οπωσδήποτε. Επέμεινε δε πως πρέπει να τον δει αμέσως.

Ο Θράσος Αβραάμ κάλεσε τον παραπάνω στα γραφεία του «Ν» όπου ο καταδικασθείς του είπε πως «πρέπει να προσέχει γιατί κάποιοι πρόκειται να τον δείρουν».

Η συνάντηση κράτησε λίγα λεπτά κι προφανώς είχε σκοπό να βγάλει τον Θράσο Αβραάμ από το σπίτι του και να τον φέρει στο δρόμο ώστε να γίνει εύκολη η σύλληψη του.

«Αυτός είναι» ακούστηκε μέσα στην γεμάτη από κόσμο οδό Κομνηνάκη να φωνάζει στους ακροβολισμένους άνδρες της ομάδας «Δίας» οι οποίοι έσπευσαν να τον συλλάβουν.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον λόγο της σύλληψης, ο Αστυνομικός που προέβη στη σύλληψη απάντησε ότι «θα σας το εξηγήσουν στην Υπηρεσία». Επί 15 λεπτά ο Θράσος Αβραάμ παρέμενε φρουρούμενος εν μέση οδό ενώ στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν του ανακοινώθηκε για ποιο λόγο έχει συλληφθεί και μεταφέρονταν στην Αστυνομία παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις.

Στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης ο Αξιωματικός Υπηρεσίας τον ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του από τους δυο προαναφερθέντες για συκοφαντική δυσφήμιση και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για αυτό. Οι δυο είχαν καταθέσει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr της 12 Mαρτίου 2020 με τον τίτλο «7 τον Εισαγγελέα για το λιντσάρισμα στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών». Ισχυρίζονταν δε ότι το βίντεο που συνόδευε το άρθρο στο οποίο εικονίζονται να βιαιοπραγούν έθιγε την τιμή και την υπόληψη τους.

Ο συνήγορος του συναδέλφου μας, Στρατής Πέτρου υποστήριξε ότι «με το δημοσίευμα προβάλλαμε το σχηματισμό δικογραφίας που είχε ανακοινώσει την ίδια μέρα η Αστυνομία για τις έκνομες και βίαιες ενέργειες που είχαν λάβει χώρα την 27.2.2020 σε βάρος εθελοντών προς το σκοπό εκπλήρωσης του δημοσιογραφικού καθήκοντος και από δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού της ιστοσελίδας μας για την εξέλιξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, που αφορά στα ανωτέρω έκτροπα που είχαν λάβει μεγάλη έκταση και είχαν προβληθεί και από ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας».

Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δυο μηνυτές είναι ήδη υπόδικος με την δίκη του να έχει προσδιοριστεί στις 17 Μαρτίου 2020 καθώς του έχει ασκηθεί δίωξη για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής εναντίον του Θράσου Αβραάμ από τον Μάιο του 2018. Ο ίδιος είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή και πάλι για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του «Ν» και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε τακτική δικάσιμο μαζί με έτερο μηνυθέντα ο οποίος διέφυγε της σύλληψης στα πλαίσια του αυτοφώρου, κρυπτόμενος.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα

Η απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης των επαγγελματιών του Τύπου στη Λέσβο από συγκεκριμένους ακραίους κύκλους και τα όργανα τους που στόχο έχουν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης της τοπικής μας κοινωνίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς τους στόχους δεν θα περάσει. Εμείς οι επαγγελματίες της Ενημέρωσης είμαστε εδώ για να λέμε, να γράφουμε και να μεταδίδουμε την αλήθεια των γεγονότων αποδομώντας και αποκαλύπτοντας τα ψέματα όλων εκείνων που επιθυμούν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να την καταλύσουν. Όλους αυτούς που προκλητικά δηλώνουν «ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΪΣ».

Η Αστυνομία ας σπεύσει να κάνει τη δουλειά της αντί να υπερβάλει εαυτόν σε όφελος μερικές φορές πραγματικών κακοποιών.

Με τη συνδρομή νομικών εξετάζεται η κατάθεση μηνυτήριων αναφορών και αγωγών για αποζημίωση για σειρά παράνομων ενεργειών που συνέβησαν από τους μηνυτές (ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση) καθώς και για τη νομιμότητα της διαδικασίας της σύλληψης. Η Διοίκηση της ΕΛΑΣ τοπικά και κεντρικά και η πολιτική ηγεσία της ας εξετάσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρά το πώς αντί της προστασίας στη Δημοκρατία και τους θεσμούς της κάποιοι χρησιμοποιούν τη Αστυνομία σε παιχνίδια ακροδεξιών παρακρατικών συμμοριών.

Η ομάδα του «Ν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter