Η Εθνική αρνήθηκε το πισωγύρισμα

Η Εθνική αρνήθηκε το πισωγύρισμα

Γράφει από το Ελσίνκι ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Με μια πρώτη, κυνική ματιά, η Εθνική μπάσκετ πέτυχε με τη νίκη της επί της Πολωνίας το αυτονόητο και το απολύτως απαραίτητο. Απέφυγε τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από τη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ, πάνω που οι κακεντρεχείς φωστήρες στα μετόπισθεν ακόνιζαν τα μαχαιροπήρουνα και τα νυστέρια για να σκυλέψουν το πτώμα της.

Αποσόβησε, δηλαδή, το πισωγύρισμα, που θα την εξοστράκιζε στις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του ’70. Στην πραγματικότητα, όμως, πέτυχε κάτι πολύ σημαντικότερο από ένα απλό φιλί ζωής. Υπενθύμισε την αξία και την κλάση της, όχι μόνο στους προσεχείς αντιπάλους της, αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό.

Οι ήττες από τη Γαλλία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδια την υποχρέωσαν να ακροβατεί με το ένα πόδι στο γκρεμό. Αντιμέτωπη με παρτενέρ ευτυχώς ανήμπορο να της βάλει γερή τρικλοποδιά, έδειξε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της επί τρεις δεκαετίες στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Κέρδισε τους Πολωνούς όχι μόνο με τον συνήθη και πατροπαράδοτο ανταρτοπόλεμο, αλλά και με το καλό μπάσκετ που καθρεφτίζεται στους 95 πόντους της. Η χλιαρή άμυνα του εναρκτήριου δεκαλέπτου ήταν το μοναδικό πραγματικό κουσούρι της, άσχετα αν έδωσε δικαιώματα στον διψασμένο για διάκριση αντίπαλο.

«Παίζουμε για την Ελλάδα και ζητάμε τη στήριξη όλων», δήλωσε ο Κώστας Σλούκας, με τόνο πικρίας για την αυστηρή κριτική που δέχθηκε η ομάδα τις προηγούμενες ημέρες. «Τις τελευταίες ημέρες, αδικήσαμε τους εαυτούς μας», ομολόγησε ο Δημήτρης Αγραβάνης. «Θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη για να τα δώσουμε όλα», συμπλήρωσε ο Γιώργος Πρίντεζης (14 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

Ο Νικ Καλάθης (26 πόντοι, 10 ασίστ), αλλά και ο Σλούκας (24 πόντοι, 5/6 τρίποντα) πέτυχαν ρεκόρ καριέρας με το σκοράρισμά τους, σε μία τόσο κρίσιμη αναμέτρηση. Ο γιγαντόσωμος Γιώργος Παπαγιάννης έβαλε 8 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ σε 16 λεπτά συμμετοχής, όπου ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας ήταν απόλυτος.

Ο Κώστας Παπανικολάου (14π) συμπλήρωσε το κουιντέτο των διακριθέντων, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης πρόσθεσε 10 πολύτιμους πόντους και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο την απαραίτητη χαμαλοδουλειά που αποτελεί μαγιά καλής άμυνας. Όταν μάλιστα τραυματίστηκε στο πρόσωπο -ευτυχώς ελαφρά- πανικόβαλε τη μητέρα του, η οποία κατέβηκε κουτρουβαλώντας από την κερκίδα μέχρι τα όρια του αγωνιστικού χώρου για να προστρέξει στο παιδί της.

Συνολική η Εθνική μας ήταν σήμερα ομάδα, σοβαρή και αποφασιστική, ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Τα κεκτημένα του Ελσίνκι είναι ισχνά, αλλά αποτελούν χρήσιμα θεμέλια για να χτιστεί πάνω τους η πολυπόθητη διάκριση. Ο επόμενος αντίπαλος είναι η ισχυρή, αλλά όχι ανίκητη Λιθουανία, των Βαλανσιούνας, Μοτιεγιούνας, Καλνιέτις, Ματσιούλις και Κουζμίνσκας, το Σάββατο στη φιλόξενη Κωνσταντινούπολη.

Εάν η Εθνική μας βρει τρόπο να ξεφορτωθεί τους συμπατριώτες του Σαμπόνις και του Σάρας, θα συγκρουστεί σε προημιτελικό με μία από τις Κροατία, Ρωσία. Ούτε Ισπανία ούτε Σερβία, λοιπόν. Η νίκη επί των Πολωνών μπορεί να ήταν απλώς «το αυτονόητο και το απολύτως απαραίτητο», αλλά άνοιξε τον ορίζοντα που οδηγεί προς τις μάχες των μεταλλίων. Για παίκτες ικανούς και τολμηρούς, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter