Η EVA, η Palantir και τα μυστικά κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας

Η EVA, η Palantir και τα μυστικά κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4662 για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, στο άρθρο 53 του οποίου αναφέρεται η ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στις 24 Μαρτίου 2020 η ελληνική κυβέρνηση σύναψε τη σύμβαση της «μίας λίρας» με την… φιλεύσπλαχνη Palantir, της οποίας η μετοχή σημειώνει στο αμερικάνικο χρηματιστήριο άνοδο 148% από τον περασμένο Σεπτέμβρη έως σήμερα λόγω του «φιλανθρωπικού» της έργου.

Στις… 31 Απριλίου 2020 (σ.σ. ημερομηνία όπως την ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς στη Βουλή), εμφανίστηκαν οι «ευεργέτες» του αλγόριθμου EVA με e-mail στον Πρωθυπουργό για να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στο άνοιγμα του τουρισμού. Όπως αποκάλυψε, όμως, το Documento την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ομάδας EVA Κίμων Δρακόπουλος έκανε ρητή αναφορά τον περασμένο Νοέμβρη σε «προγραμματιστές, βάσεις δεδομένων και διαδικτυακές υπηρεσίες της Amazon που πρέπει να πληρωθούν», ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς έλεγε ότι όλα ήταν δωρεάν. Πρέπει, επιτέλους, να τοποθετηθεί ο Ν. Χαρδαλιάς: λέει ανοησίες ο Κ. Δρακόπουλος ή πληρώθηκαν τελικά οι “προγραμματιστές” και από που…

Για την πηγή της χρηματοδότησης, όμως, ο Κ. Δρακόπουλος δεν εμφανιζόταν και πολύ σίγουρος στο βίντεο της συνομιλίας του με τον Τζεφ Γκάρετ, Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, στο οποίο ο ίδιος είναι επίκουρος καθηγητής. Απαντώντας σχετικά στον Πρύτανη αναφέρει στο βίντεο-συζήτηση «νομίζω από τα κονδύλια στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συνεργάστηκε με τόσους ανθρώπους και «νομίζει» για το από πού θα πάρουν τα λεφτά τους…

Στο Documento της 31/1/2021 αναδείξαμε, όμως, και την σχέση της ομάδας EVA με την Palantir, καθώς ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε τη σύμβαση με την PriceWaterhouseCooprers ως συνέχεια αυτής με την Palantir. Η σύμβαση είχε τίτλο «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα αναλύσεων δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs». Μόνο που εμείς γνωρίζουμε από το Ν. Χαρδαλιά ότι οι Passenger Location Forms και το σύστημα ανάλυσής τους αναπτύχθηκαν από την ομάδα EVA.

Σήμερα παρουσιάζουμε και ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο από τη συνομιλία του Δρακόπουλου με τον Πρύτανη: σε αρκετά σημεία στο βίντεο ο Πρύτανης δεν κρύβει την έκπληξή του για το πώς μόλις σε δύο μήνες (Μάιο-Ιούνιο) η ομάδα του Δρακόπουλου κατόρθωσε να αναπτύξει ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα, κάνοντας λόγο για «θαύμα». Η σχετική απορία του Πρύτανη ίσως λυνόταν μερικώς αν μάθαινε τις αναφορές του Κ. Πιερρακάκη για τη σχέση PWC και Palantir με τις PLF.

Η επικοινωνία με τον Κ. Δρακόπουλο

Στις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση της λαλίστατης σε άλλα, ελληνικής κυβέρνησης.

Μόνο ο Κ. Δρακόπουλος «αντέδρασε» στέλνοντας τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αίτημα φιλίας στο… Facebook στον υπογράφοντα το άρθρο.

Η αντίδρασή μας το πρωί της Πέμπτης ήταν να στείλουμε στον Κ. Δρακόπουλο το εξής μήνυμα «Κίμωνα καλημέρα. Είδα ότι έστειλες αίτημα φιλίας και σκέφτηκα ότι ίσως θέλεις να μιλήσεις. Για το λόγο αυτό σου στέλνω τα παρακάτω ερωτήματα αν θες να απαντήσεις.»

Τα ερωτήματα, που σας παρουσιάζουμε αναλυτικά σε αυτή τη σελίδα, αφορούσαν τις αμοιβές των προγραμματιστών, τη σχέση τους με την Palantir, την αναφορά Χαρδαλιά ότι με το σύστημά τους θα ανοίξει ο τουρισμός το 2021 αν παραστεί ανάγκη, την αναφορά του για νέα διευρυμένη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση κ.α.

Η απάντησή του ήταν άμεση και… ειρωνική: «Σας έστειλα το αίτημα απλά επειδή κάνετε quote τα post μου να τα βλέπετε από πρώτο χέρι». Αναφερόταν στη δημόσια ανάρτηση που είχε κάνει στο λογαριασμό του στο facebook και την οποία είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας. Σε αυτή παρουσίαζε την απόφαση του Κ. Πιερρακάκη «Εργαλεία ανάλυσης και ερμηνείας στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης με αλγορίθμους μηχανικής μάθησης» με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και σημείωνε σε μέλη της ομάδας EVA ότι δεν έχουν σχέση με αυτή.

Ειρωνεύτηκε που αναφερθήκαμε σε δημόσια ανάρτηση, ενώ εκείνος επεξεργαζόταν το καλοκαίρι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών με τίνος «άδεια»? (σ.σ. δείτε το δεύτερο από τα αναλυτικά ερωτήματα)

Και συνέχισε στο μήνυμά του: «Όπως έχω πει δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία χρηματική ανταλλαγή μεταξύ της ομάδας μας (Vishal, Hamsa, Γιάννης και εγώ) και προφανώς συγγενικών προσώπων κλπ με οποιονδήποτε ελληνικό φορέα. Και για αυτό στεναχωρήθηκα με το άρθρο σας. Παρ’ όλα αυτά καταλαβαίνω».

Σ’ εκείνο το σημείο επαναφέραμε μόνο του το ερώτημα «ποιοι πρέπει να πληρωθούν?» αλλά απάντηση δεν πήραμε, όπως άλλωστε και στα άλλα ερωτήματα που του στείλαμε.

Τα ερωτήματα που απευθύναμε στην επικοινωνία μας με τον Κίμωνα Δρακόπουλο της ομάδας EVA:

1) Στη συνομιλία με τον Πρύτανη αναφέρεις προγραμματιστές και βάσεις δεδομένων που ΠΡΕΠΕΙ να πληρωθούν. Ξέρεις ποιοι και πόσοι είναι αυτοί και με τι είδους συμβάσεις εργάστηκαν? Με τις βάσεις δεδομένων και την Amazon είχε συνάψει το ελληνικό κράτος συμβάσεις? (για να αναφέρεις ότι «νομίζεις» πως θα πληρωθούν από κονδύλια της Ε.Ε. μάλλον δεν εργάζονταν για εσάς).

2) Εσείς που συμμετείχατε ως ομάδα EVA στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (ανέφερες –στον Πρύτανη- μέχρι και την περίπτωση που σταμάτησες έναν Γερμανό σε κάποιο αεροδρόμιο) είχατε συνάψει με το ελληνικό κράτος κάποιο συμφωνητικό (έστω της μίας λίρας, όπως έκανε η Palantir) ή κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με τους όρους της εμπιστευτικότητας? Με τι όρους εργαστήκατε? Ως «φίλοι»?

3) Ποιοι σας πλήρωσαν και από πού τα προσωπικά σας έξοδα? (μετακινήσεις, διαμονή, αεροπορικά). Πόσα άτομα που εργαστήκατε χωρίς αμοιβή, ήρθατε στην Ελλάδα;

4) Ο Χαρδαλιάς στη Βουλή ανέφερε ότι εσείς δημιουργήσατε τις ηλεκτρονικές φόρμες PLF και ότι εργαστήκατε για την βελτιστοποίηση των τεστ, αναλύοντας στοιχεία. Ο Πιερρακάκης παρουσιάζει στη σύμβαση με την PWC την ανάλυση και προβολή των στοιχείων των PLF ως συνέχεια της εργασίας της Palantir. Είχατε σχέση με την Palantir? Συνεργαζόσασταν? Μπορεί να συνεργαζόσασταν με ανθρώπους που δεν ξέρατε ότι ήταν της Palantir? Ή μήπως τελικά είχατε άμεση σχέση με την Palantir?

5) Ο Χαρδαλιάς είπε στη Βουλή ότι το σύστημά σας θα χρησιμοποιηθεί και του χρόνου (φέτος το καλοκαίρι δηλαδή) αν χρειαστεί. Έχει υπάρξει κάποιο συμφωνητικό παραχώρησης της εργασίας σας στην Ελλάδα?

6) Στο βίντεο με τον Πρύτανη αναφέρατε μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, διευρυμένη, όχι μόνο για Covid. Έχετε υπογράψει? Θα έχει αμοιβή αυτή η συμφωνία?

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter