Η εξαίρεση και ο κανόνας

Η εξαίρεση και ο κανόνας

Στο έργο του «Η εξαίρεση και ο κανόνας» ο Μπέρτολτ Μπρεχτ περιγράφει ένα ταξίδι, ένα θάνατο και μια δίκη. Ενας έμπορος ταξιδεύει στην έρημο, μαζί με έναν οδηγό κι έναν αχθοφόρο, προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο.

Στη διάρκεια του ταξιδιού ο έμπορος σκοτώνει τον αχθοφόρο και η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για τον θάνατο του άντρα της.

Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο θρίαμβος του παραλόγου, αφού αντί να δικαστεί και να καταδικαστεί ο δολοφόνος, καταδικάζεται το θύμα, επειδή δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα της ζούγκλας ο οποίος επιτάσσει να σκοτώνεις για να μη σε σκοτώσουν.

Ο αχθοφόρος όμως δεν γνώριζε τον κανόνα και συμπεριφέρθηκε σαν εξαίρεση, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί –ακόμη και δολοφονημένος– επειδή παρέβη τον βασικό και αρχέγονο κανόνα.

Το θεατρικό έργο του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα και διανοητή ενσαρκώνεται καθημερινά σε συνθήκες πραγματικής ζωής από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας σε όλα τα επίπεδα για να μπορεί να επικαλείται και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον μοναδικό κανόνα που γνωρίζει, της ζούγκλας.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς να πεθαίνουν χιλιάδες διασωληνωμένοι συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι θα είχαν σωθεί αν είχε εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα και είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης με τέτοιον τρόπο που να επιδοτεί την αισχροκέρδεια (από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ), μεταφέροντας το εισόδημα των πολιτών στις τσέπες της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων, ενώ αν είχε εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα (η φορολόγηση των υπερκερδών), ο κόσμος θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του και να ζει αξιοπρεπώς.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς η αύξηση της τιμής της βενζίνης έως και 70%, το πετρέλαιο κίνησης να έχει φτάσει την τιμή της βενζίνης, οι μηνιαίες αυξήσεις των ειδών διατροφής έως και 10%, ενώ αν είχαν εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τα μέτρα που εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας (αφορολόγητο για όλους στις 10.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή των πανδημικών χρεών, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ με τιμαριθμική προσαρμογή, αναδρομικά και 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους), θα είχε ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Είναι κανόνες της ζούγκλας του παρακράτους της οικογένειας Μητσοτάκη η αποστασία, οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και η καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, ενώ η δημοκρατία αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter