Η εξαιρετική αυτοκριτική Τσακαλώτου

Η εξαιρετική αυτοκριτική Τσακαλώτου

Σε κριτική για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΕΡΤ προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , συμμετέχοντας σε εκδήλωση του tvxs.gr . 

Όπως είπε ο πρώην Υπουργός, «κάναμε πολιτικά λάθη, δεν τα πήγαμε καλά με την αντικειμενικότητα στην ΕΡΤ» (πηγή iefimerida.gr).

Είναι καλό, άνθρωποι που έχουν θέσεις δημόσιας ευθύνης, να ανοίγουν το διάλογο για το πώς πρέπει να είναι η Δημόσια τηλεόραση. Δυό φορές καλό είναι να κάνουν αποτίμηση και κριτική της πορείας που ακολουθήθηκε. Επειδή όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλοτε με βρετανικό φλέγμα και άλλοτε με ελληνική πονηριά, κάνει ό,τι κάνει αλλά βγάζει τον εαυτό του από το κάδρο να του επιστήσουμε την προσοχή σε τρία πράγματα.

Πρώτο, ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επισκέπτης ούτε κατά κάποιο τρόπο ανώτατος και ανέγγιχτος κριτής. Κυβερνούσε και είχε ευθύνη για την ΕΡΤ που περιγράφει. Πόσο μάλλον αφού έζησε σε χώρα που η δημόσια τηλεόραση λέγεται BBC. Καλή λοιπόν η αυτοκριτική αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν την εννοείς ως αυτοκριτική και όχι ως αντίληψη «λέω ότι φταίμε αλλά εννοώ φταίνε άλλοι». Εξαιρετική η αυτοκριτική αλλά καλό είναι να μην εξαιρεί.

Δεύτερο, αν σε ενδιαφέρει η δημόσια τηλεόραση, δεν μπορείς να καταπίνεις το Ζούλα και τον τρόπο που τοποθετήθηκε, τον αυταρχισμό και το ρουσφέτι που είναι σε εξέλιξη, τους κινδύνους που υπάρχουν με μια τέτοια ΕΡΤ για να κάνεις «αυτοκριτική» που πονηρά σε αυτοεξαιρεί. Δεν έχεις τον συνεχή καημό για το πόσο έφταιγαν οι δικοί σου (όχι εσύ αλίμονο) αλλά δεν βλέπεις τι εξελίσσεται. Αυτό δεν εμπεριέχει μόνο ένα είδος κεκαλυμμένου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά είναι και μεγάλο πολιτικό λάθος. Μπορούν ίσως και άλλοι να αναλωθούν σε λαθολογία ειδικά για τον ίδιο και τη θέση ευθύνης που είχε, αλλά δεν το θεωρούν απαραίτητο ειδικά αυτή τη στιγμή και δημόσια.

Τρίτο και μάλλον βασικότερο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα σε σχέση με τον Τύπο είναι πρωτοφανές. Η αρρώστια στα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι τα συμπτώματα της «Συριζαϊκής ΕΡΤ», αλλά το γεγονός πως στη χώρα η Ενημέρωση είναι ελεγχόμενη από τα καρτέλ που μάλιστα τυγχάνει να μην είναι μόνο καρτέλ Τύπου. Η επίθεση στη Δημοκρατία είναι τεράστια και ο αφοπλισμός του Τύπου δεδομένος. Είναι πραγματικά παράξενο που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τόσες ικανότητες και εμπειρία, βλέπει το φλεγόμενο δάσος αλλά θεωρεί πως το θέμα είναι ένα συγκεκριμένο δέντρο. Δεν τον ενοχλεί ο απόλυτος έλεγχος στην ενημέρωση, δεν νοιώθει έστω την ανάγκη να τον ιεραρχήσει ως σοβαρό θέμα για την πολιτική και τη Δημοκρατία και μιλάει για την τότε ΕΡΤ. Ίσως γιατί ο ίδιος προσωπικά δεν αντιλαμβάνεται ούτε έλεγχο, ούτε αποκλεισμό. Έχει τον τρόπο του να πει όσα θέλει (μαζί και κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ) στα συγκροτήματα που οι άλλοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε από την πόρτα τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter