Κορονοϊός: Η έξαρση κρουσμάτων έφερε και τα πρώτα έκτακτα περιοριστικά μέτρα – Οι περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Κορονοϊός: Η έξαρση κρουσμάτων έφερε και τα πρώτα έκτακτα περιοριστικά μέτρα – Οι περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Στα ύψη συνεχίζεται να βρίσκεται η διασπορά του κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση να επιβάλλει τώρα τα πρώτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο μετά τα 13 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί, αφού όπως φαίνεται η ατομική ευθύνη που προωθεί δεν έχει αποτελέσματα. 

Τα 153 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο ΕΟΔΥ είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά τα 156 που καταγράφηκαν στις 21 Απριλίου με τη χώρα όπως όλα δείχνουν να οδεύει ταχύτατα προς το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν τουλάχιστον 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για τις εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

 Η δε συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορονοϊού έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα που μετρά σε επτά μόλις ημέρες πάνω από 23 κρούσματα ενώ και η Χαλκιδική που μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 22 κρούσματα. Άλλη περιοχή που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η Αττική με τα 40 χθεσινά μολυσματικά περιστατικά, όπως και η Θεσσαλονίκη με τα 38. 

Στα μέτρα γενικής ισχύος περιλαμβάνεται η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. 

Το θέμα της πορείας της χώρας και των μέτρων θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα και κυβερνητικά στελέχη.

Έκτακτα μέτρα στον Πόρο

Η εκτόξευση αυτή των κρουσμάτων έφερε και τα πρώτα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο για 10 ημέρες από σήμερα στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter