Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Οικονομικά ανεπαρκή και χωρίς εκπλήξεις

Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Οικονομικά ανεπαρκή και χωρίς εκπλήξεις

Στην εξειδίκευση των μέτρων, τις οποίες ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για μέτρα που δεν κρύβουν καμία έκπληξη με τις οικονομικές παροχές της κυβέρνησης να μην ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας η οποία με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα βασικά καθημερινά έξοδα την ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν εκτοξευθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξειδίκευσε τις παρεμβάσεις επισημαίνοντας:

– Εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά

Δικαιούχοι είναι:
1 εκατ. συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ
225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 δόση
Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 496 εκατ. ευρώ

Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων, με κόστος 60 εκατ. ευρώ, επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, με κόστος 89 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση κατά 200.000 του προγράμματος Ανακυκλώνω Συσκευή με κόστος 140 εκατ. ευρώ

– Επίδομα θέρμανσης
Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται σε:
16.000 ευρώ για άγαμο
24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο
το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ
όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

– Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης
αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά
η μείωση θα είναι 0,25 ευρω/λίτρο
κόστος 250 εκατ. ευρώ

-Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στις σχολές χορού, στα γυμναστήρια, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2023

-Εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ

Αύξηση κατώτατου  μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο του 2023.

-Μονιμοποίηση μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων με κόστος 81 εκατ. ευρώ

-Ως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις πριν από την 10η Σεπτεμβρίου που θα γίνουν πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των εισφορών.

-Επέκταση επιδόματος μητρότητας για 32.000 γυναίκες σε 9 μήνες με κόστος 63 εκατ. ευρώ

-Για δημόσιους υπαλλήλους

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση του 1% της εισφοράς υπέρ του ταμείου δημοσίων υπαλλήλων

Άμεση διευθέτηση των μισθολογικών των ενόπλων δυνάμεων – Η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

10% αύξηση στους γιατρούς του δημοσίου από 01/01/2023. Οι παρεμβάσεις αφορούν αύξηση του βασικού μισθού 15% αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης 120 ευρώ και δεν θα συγχωνευθεί με την προσωπική διαφορά και ευθύνης κατά 30%.

-Για συνταξιούχους

Εφάπαξ ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023 με χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά. Η αύξηση υπολογίζεται στο 6%

-Για στέγαση

Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών

Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών επιδοτείται στο 40%, το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες. Αυτό αφορά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές.

Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική επιτροπή αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και η κοινωνική αντιπαροχή.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2022 αναθεωρείται στο5,3% για φέτος και στο 2,1% για το 2023 προσθέτοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 εκατ. ευρώ». Όπως είπε «η ανάπτυξη στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών».

Όπως τόνισε το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter