Η εξομολόγηση ενός Έλληνα διαιτητή: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Η εξομολόγηση ενός Έλληνα διαιτητή: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Το παρα-ποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει στη Σούπερ Λίγκα και με μαφιόζικες μεθόδους σε βάρος διαιτητών στέλνονται μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Την περασμένη Κυριακή το Hot Doc κυκλοφόρησε με τίτλο «Μαφία και ποδόσφαιρο», έχοντας, μεταξύ άλλων θεμάτων, αφιέρωμα στις ατέλειωτες επιθέσεις και στο bullying σε βάρος διαιτητών. Μεσοβδόμαδα ένας διαιτητής-επιστήμονας (πολιτικός μηχανικός), ο Θανάσης Τζήλος, ξεκίνησε για το γραφείο του στη Λάρισα και τρεις κουκουλοφόροι τον σάπισαν στο ξύλο έξω από το σπίτι του. Νοσηλεύτηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης με χτυπήματα στο κεφάλι και το γόνατο.

Είναι προφανές ότι ήθελαν να του κόψουν με βίαιο τρόπο τη διαιτησία. Σε ένδειξη συμπαράστασης οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να κρεμάσουν τις σφυρίχτρες τους και να μη διευθύνουν τα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν χθες και σήμερα.

Οι διαιτητές είναι οργισμένοι από το νέο δολοφονικό χτύπημα σε βάρος μέλους της οικογένειάς τους και ταυτόχρονα φοβούνται μήπως ένας από αυτούς αποτελέσει το επόμενο θύμα της μαφίας που ζει και βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ πίεσε τους διαιτητές να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αποχή, όμως ήταν ανένδοτοι. Αν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την αποχή και το 2019.

«Επρεπε να αντιδράσουμε»

«Με ανακοινώσεις και ευχολόγια δεν γίνεται τίποτε ούτε λύνεται κανένα πρόβλημα. Επρεπε να αντιδράσουμε μετά το χτύπημα στον Θανάση (Τζήλο)» υποστήριξε στο Documento Ελληνας διαιτητής, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις που έκανε και τα συναισθήματα που ένιωσε όταν ενημερώθηκε για την επίθεση: «Υπάρχει φόβος. Εκαψαν το σπίτι του κ. Μπίκα στη Χαλκιδική όταν ήταν αρχιδιαιτητής. Δεν βρήκαν τους δράστες. Εχουν κάψει αυτοκίνητα και μηχανάκια συναδέλφων. Εχουν πάει έξω από σπίτια και έχουν απειλήσει, έχουν εισβάλει σε χώρο εργασίας και έχουν χτυπήσει διαιτητή, μας κάνουν διαρκές bullying και όλα κυλάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Φοβάσαι να γυρίσεις σπίτι σου ύστερα από αγώνα ή την προπόνησή σου. Προσωπικά κοιτάω συνέχεια πίσω μου, μην τυχόν και μου επιτεθούν. Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει…».

Ο διαιτητής δεν άφησε ασχολίαστη και τη στάση των παραγόντων: «Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μιλούν εκ του ασφαλούς. Συνοδεύονται από “φουσκωτούς” και δεν φοβούνται…» Δυστυχώς, αυτό είναι στοιχείο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παράγοντες (και της ΕΠΟ) ακόμη και όταν πηγαίνουν να δειπνήσουν με την οικογένειά τους ή με φίλους τους συνοδεύονται από καλογυμνασμένα παλικάρια για παν ενδεχόμενο.

Καμπάνες ενόψει

Την απόφαση των διαιτητών να μη σφυρίξουν τα παιχνίδια της λίγκας μετέφερε στην ΕΠΟ την περασμένη Πέμπτη ο διεθνής Τάσος Παπαπέτρου, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο για αναστολή της: «Δεν μπορούμε να σφυρίξουμε. Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό. Φοβόμαστε να παίξουμε, έχουν συμβεί τόσο πολλά και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν γίνεται απολύτως τίποτε. Μας προσβάλλει να έχει χτυπηθεί ένας συνάδελφός μας και εμείς να σφυρίζουμε παιχνίδια σαν να μην έγινε τίποτε».

Πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τις αποφάσεις του Θ. Τζήλου στο παιχνίδι Ξάνθη – Ολυμπιακός (1-1), με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν παράπονα. FIFA και UEFA παρακολουθούν τα περιστατικά βίας που πληγώνουν διαρκώς τη Σούπερ Λίγκα. Για τους ξένους χαρτογιακάδες το ελληνικό ποδόσφαιρο δυσφημεί το διεθνές. Πέρυσι ήταν το συμβάν με τον οπλοφόρο Ιβάν Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και φέτος ξυλοκοπήθηκε άγρια ένας διαιτητής που κατέχει το σήμα της FIFA. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου στο πρώτο δίμηνο του ’19.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter