Η ευρεία νίκη της Δεξιάς στην Ανδαλουσία, προκαλεί πονοκέφαλο στο Σάντσεθ

Η ευρεία νίκη της Δεξιάς στην Ανδαλουσία, προκαλεί πονοκέφαλο στο Σάντσεθ

Οι Σοσιαλιστές του ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, υπέστησαν την Κυριακή 19 Ιουνίου, νέα εκλογική οπισθοδρόμηση στο άλλοτε προπύργιό τους στην Ανδαλουσία, κατά τη διάρκεια σημαντικών περιφερειακών εκλογών, που τοποθετούν τη δεξιά σε θέση ισχύος, ενάμιση χρόνο από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ο υποψήφιος Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια  προεδρεύει στην περιοχή από το 2018, έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με 58 έδρες στις 109, έναντι 30 για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ οι Ποδέμος, με τους οποίους κυβερνά ο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, έχει καταρρεύσει (7 έδρες έναντι 17 το 2018). Το ακροδεξιό Vox έχει 14 εκλεγμένα μέλη, δύο περισσότερα από τις τελευταίες εκλογές ενώ οι κεντρώοι Ciudadanos εξαφανίστηκαν από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Άλλη μια ήττα

Αυτή η εκλογική ήττα είναι η τρίτη που προκαλείται από τη δεξιά στην ισπανική αριστερά σε περιφερειακές εκλογές, μετά από εκείνη της Μαδρίτης τον Μάιο του 2021 και εκείνη της Καστίλλης και Λεόν τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιτυχία τοποθετεί το νέο ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, σε θέση ισχύος ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2023.

Η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας, με 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, η Ανδαλουσία είναι ένα πρώην ιστορικό προπύργιο των σοσιαλιστών, οι οποίοι την κυβέρνησαν χωρίς διακοπή από το 1982 έως τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές το 2018. Κηλιδωμένοι από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, στη συνέχεια εκδιώχθηκαν από την εξουσία από έναν συνασπισμό που σχηματίστηκε μεταξύ του Λαϊκού κόμματος και των κεντρώων Ciudadanos, που υποστηρίζεται στο περιφερειακό κοινοβούλιο από το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Ο πληθωρισμός ευνοεί την αντικυβερνητική ψήφο

Η Ισπανία δεν έχει γλιτώσει από την άνοδο των τιμών που έχουν επηρεάσει πολλές χώρες, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας στα καύσιμα, αλλά χωρίς οριστικά αποτελέσματα προς το παρόν.

Βάζοντας τον Πέδρο Σάντσεθ σε δύσκολη θέση, περιορίζοντας την πρόοδο του Vox και εξαλείφοντας τους Ciudadanos, που δεν κέρδισαν καμία έδρα, το Λαϊκό κόμμα κέρδισε σε όλες τις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά. Η απόκτηση απόλυτης πλειοψηφίας θα τον σώσει πράγματι από το να χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνασπισμό με το Vox, όπως έπρεπε να κάνει πρόσφατα το Λαϊκό κόμμα στην περιοχή της Καστίλλης και του Λεόν.

Αδύναμη προοπτική του ακροδεξιού Vox

Η ακροδεξιά  εισήλθε για πρώτη φορά σε μια περιφερειακή κυβέρνηση στην Καστίλη και Λεόν, από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975, που είναι τρίτη πολιτική δύναμη σε εθνικό επίπεδο. σημείωσαν μόνο μικρή πρόοδο με δεκατέσσερις περιφερειακούς βουλευτές έναντι δώδεκα πριν από τέσσερα χρόνια.

Μια νέα συμμαχία με το Vox θα αποδυνάμωνε τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος έφτασε στην ηγεσία του Λαϊκού κόμματος στις αρχές Απριλίου υπερασπιζόμενος μια μετριοπαθή γραμμή. «Η Ανδαλουσία μάς δείχνει έναν δρόμο», αυτόν του «μέτρου, του διαλόγου, της κοινωνικής προόδου», δήλωσε πρόσφατα, ενώ ο Χουάνμα Μορένο ζήτησε μια «χρήσιμη ψηφοφορία» για «μια ισχυρή κυβέρνηση», η οποία δεν «εξαρτάται» από το Vox.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter