«Η Ευρώπη σε δίνη»: Από τη διχοτόμηση της γηραιάς ηπείρου μέχρι την παγκοσμιοποίηση

«Η Ευρώπη σε δίνη»: Από τη διχοτόμηση της γηραιάς ηπείρου μέχρι την παγκοσμιοποίηση

Ο Ίαν Κέρσοου είναι από τους πιο αξιόπιστους ιστορικούς στο πεδίο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και από τους σημαντικότερους βιογράφους του Χίτλερ. Η μελέτη του «Η Ευρώπη σε δίνη. 1950-2017» που κυκλοφορεί σε μετάφραση του Μενέλαου Αστερίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια έρχεται ως συνέχεια εκείνης με τίτλο «Στην κόλαση των δύο πολέμων» και αφορά την ιστορία της Ευρώπης όπως διαμορφώθηκε από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα.

«Η πορεία της Ευρώπης μετά το 1950 θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ με όλες τις εξάρσεις και τους τρόμους του» γράφει ο Άγγλος ιστορικός, ο οποίος συνθέτει το παζλ μιας εποχής κατά την οποία η γηραιά ήπειρος σημαδεύτηκε κατά κύριο λόγο από την ανασφάλεια που προέκυψε από τη διχοτόμησή της.

Ο Κέρσοου ερμηνεύει την ιστορία της Ευρώπης μέσα από τη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας ιστορίας, ξεκινώντας τη μελέτη του από τις αλλαγές που προέκυψαν από τον Ψυχρό Πόλεμο και αναλύοντας στη συνέχεια τις εξελίξεις που συντελέστηκαν στις δύο πλευρές της Ευρώπης σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό πεδίο.

Εστιάζει στο μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα» που είχε επακόλουθο την ανάδυση και την κυριαρχία του καταναλωτισμού, μελετά τη ρήξη με τις αξίες του παρελθόντος –όπως εκφράστηκε μέσα από τα κινήματα αμφισβήτησης της δεκαετίας του 1960–, την οικονομική άνθηση την οποία διαδέχτηκε η πετρελαϊκή κρίση του 1973, τις συνθήκες που ανάγκασαν τις χώρες της Ευρώπης σε αλλαγή πλεύσης στην κοινωνική πολιτική τις επόμενες δεκαετίες και καταλήγει στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης όπως τις βιώνουμε σήμερα.

Για τη μελέτη του ο Κέρσοου βασίζεται σε επίσημες ιστορικές πηγές ενώ, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του, εντάσσει στην ούτως ή άλλως χαρισματική αφήγησή του απόψεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, με αποτέλεσμα ένα βιβλίο που κερδίζει σε όλα τα επίπεδα τον αναγνώστη.

Info

Η Ευρώπη σε δίνη. 1950-2017

Ίαν Κέρσοου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αλεξάνδρεια

ΣΕΛ.: 744

ΤΙΜΗ: €42,40

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter