Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει… στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει… στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη

Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην τήρηση της ασφάλειας στη Λιβύη, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Τη Δευτέρα, το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες θα έχει ως πρώτο θέμα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κυριακής για τη Λιβύη, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να τονίζουν ότι η Ένωση επιθυμεί να έχει ενεργό -στρατιωτικό- ρόλο στη βορειοαφρικανική χώρα, όμως: «Τα μέσα που διαθέτουν αρκετά κράτη – μέλη είναι περιορισμένα», όπως τονίζουν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στο Der Spiegel ότι: «Εάν επιτευχθεί εκεχειρία την Κυριακή στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και την επίβλεψη της εκεχειρίας αυτής, ενδεχομένως με στρατιώτες, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αποστολής».

Πάντως, υπάρχουν και οι αντιρρήσεις. Γάλλος διπλωμάτης διερωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να παράσχει στρατιωτική συνδρομή. Το ερώτημα έχει τεθεί ήδη στα κράτη μέλη και η απάντηση είναι… μάλλον αρνητική»

«Πολλά κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να στείλουν στρατεύματα ή, όπως η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις να το κάνουν» εξήγησε ο διπλωμάτης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter