Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κορονοϊό – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις περισσότερες χώρες

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κορονοϊό – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις περισσότερες χώρες

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, με το σύνολο των χωρών να έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. 

Η Ιταλία είναι η χώρα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού, καθώς καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θύματα. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση Κόντε έχει αναγκαστεί να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια μετρίασης της εξάπλωσης του Covid-19. Στη γειτονική χώρα, 1.016 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφτασαν τα 15.113

Η χώρα βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες σε «Κόκκινη Ζώνη», με την κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους έως τις 3 Απριλίου, βγαίνοντας μόνο για να εργαστούν, να αγοράσουν τρόφιμα αλλά και να επισκεφθούν τον γιατρό. Παράλληλα, με απόφαση του Κόντε έκλεισαν όλα τα καταστήματα, πλην των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων.

Στην Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί 117 κρούσματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, και ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του λόγω του ιού, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, ενώ όπως έγινε γνωστό, θα μπει «λουκέτο» στα δικαστήρια, τους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Tι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες

Στο Βέλγιο απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.

Στη Σλοβακία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Μόσχα, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες.

Η Ρουμανία συνιστά στους πολίτες της που εργάζονται στην Ιταλία να μην επιστρέψουν στη χώρα για την αργία του Πάσχα. Οι Αυστριακοί που ζουν στην Ιταλία θα επαναπατριστούν και θα τεθούν σε απομόνωση.

Στη Νορβηγία, όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, απαγορεύτηκε να αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Η Τσεχία κήρυξε την Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών και έκλεισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις «επικίνδυνες ζώνες», δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Πολλές χώρες απαγορεύουν τη συγκέντρωση άνω των 1.000 ανθρώπων στον ίδιο χώρο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ισπανία (μόνο στη Μαδρίτη και την Καταλονία), η Δανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Παράλληλα, Αυστρία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστό χώρο και άνω των 500 σε ανοιχτό. Στην Ολλανδία απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 100 ανθρώπων, στην Τσεχία επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 30.

Στη Βουλγαρία, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις επιτρέπεται να παρίστανται μέχρι 250 θεατές. Και αυτοί θα πρέπει να αφήνουν κενό ένα κάθισμα μεταξύ τους.

Στην Ελβετία, το καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων.

Στην Ιταλία και την Κύπρο απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση προσώπων.

Αυστηρά μέτρα και στις μεταφορές

Στην Ιταλία, το δεύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, θα σταματήσει τη λειτουργία του από αύριο το βράδυ. Ο ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του Φιουμιτσίνο θα κλείσει επίσης, στις 17 Μαρτίου.

Στη Σλοβακία έκλεισαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια.

Η Δανία και η Ρωσία συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter