Η Ευρώπη στο έλεος του κορονοϊού: Άδειοι δρόμοι, ησυχία και γεμάτα νοσοκομεία (Photos)

Η Ευρώπη στο έλεος του κορονοϊού: Άδειοι δρόμοι, ησυχία και γεμάτα νοσοκομεία (Photos)

Ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κόκκινη ζώνη, τέσσερις πόλεις στην Ισπανία βρίσκονται σε καραντίνα και οι χώρες της Ευρώπης μία μία αρχίζουν να μοιάζουν με χώρες – φαντάσματα.

Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι  που κυκλοφορούν πια στην Ιταλία κι αυτοί μόνο για να πάνε στα σούπερ μάρκετ ή στα φαρμακεία όταν είναι αναγκαίο. Μόνο η παρουσία της αστυνομίας υπάρχει στους δρόμους και οι εργαζόμενοι που ψεκάζουν κάθε γωνιά. Καθημερινά ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπερνάει τους 150, τα κρούσματα συνολικά είναι πάνω από 15.000 και οι νεκροί τους 1000.

«Σας ευχαριστώ όλους τους Ιταλούς που κάνετε θυσίες. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε ένα μεγάλο έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζουζέππε Κόντε.

Η ζωή στην γειτονική χώρα έχει αλλάξει εντελώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ιταλικές πόλεις, Ρώμη, Φλωρεντία, Βενετία δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις πόλεις που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγο καιρό. Η χώρα θα βρίσκεται σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου και όλοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η επικοινωνία των ανθρώπων περιορίζεται σε εικονικά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις και βίντεο κλήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο είπε εχθές στο BBC ότι, παρά τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, τα σκληρά μέτρα αποκλεισμού που ελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες σε πόλεις του ιταλικού βορρά έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού εκεί έχουν σταματήσει να εμφανίζονται νέα κρούσματα. «Η Ιταλία ήταν το πρώτο έθνος στην Ευρώπη που επηρεάστηκε τόσο άσχημα. Ελπίζω όμως ότι αυτό σημαίνει πως θα είναι και το πρώτο που θα αφήσει πίσω του την κρίση» είπε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών στην γειτονική χώρα.


Ακόμα και το αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης έβαλε λουκέτο μετά από εντολή της κυβέρνησης στο οποίο προσγειώνονται αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Επίσης το κεντρικό αεροδρόμιο, το Φιουμιτσίνο θα κλείσει επίσης έναν απ΄πο τους τερματικούς τους, στις 17 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της Ιταλίας επικρατεί το χάος με τα κρούσματα να καταφθάνουν δεκάδες. Οι μαρτυρίες από επαγγελματίες του τομέα της Υγείας στην Ιταλία που συγκλονίζουν. Μια νοσοκόμα από την «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της επιδημίας έκανε λόγο στην Guardian για εμπειρίες που θυμίζουν πόλεμο. Η Ρομπέρτα Ρε, που εργάζεται στο νοσοκομείο Piacenza στην Εμίλια-Ρομάνα, την περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων έχει ήδη χάσει έναν στενό της φίλο, έναν 59χρονο γιατρό, από τον ιό.



«Είναι μια εμπειρία που θα συνέκρινα με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Είναι όμως ένας πόλεμος που δεν μπορεί να διεξαχθεί με παραδοσιακά όπλα, αφού δεν ξέρουμε ακόμα καλά τον εχθρό και είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί. Το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης είναι να μένουμε στο σπίτι και να σεβόμαστε τους κανόνες, να κάνουμε ό,τι έκαναν και στην Κίνα και απέδωσε καρπούς».



Ήδη στην Ιταλία κατέφθασε μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία τις δύσκολες αυτές ώρες και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, την ώρα που στην ηπειρωτική Κίνα τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά.



Σε καραντίνα τέσσερις περιοχές στην Καταλονία

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Καταλονία. Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία, Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμιτέθηκαν τέθηκαν σε καραντίνα. Οι 66.000 κάτοικοι των δήμων μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή», ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Τα θύματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μια ημέρα, από 47 την Τετάρτη στα 84 την Πέμπτη. Μέσα σε λίγα 24ωρα οι αρχές της χώρας έχουν αναφέρει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που πλέον ανέρχονται σε 2.227 (η εξέλιξη στους πίνακες που ακολουθούν). Μόνο την Τετάρτη αναφέρθηκαν 582 νέα κρούσματα.

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα της Βαρκελώνης, τη Σαγράδα Φαμίλια.





Ανάλογα μέτρα παίρνουν σταδιακά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Γαλλία να μετράει ήδη 67 θύματα από τον κορονοϊό και τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει την Πέμπτη το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter