Η fake πραγματικότητα καταρρέει

Η fake πραγματικότητα καταρρέει

Αντιμέτωπος με την επικοινωνιακή φούσκα που ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν φιλοτεχνήσει βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί με ψυχραιμία τις έντονες αποδοκιμασίες στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει τον εκνευρισμό του στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο ίδιος πρωθυπουργός που έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προκειμένου να τον εξυμνούν έφτασε να πιστέψει ότι είναι λαοπρόβλητος. Και πλέον είναι αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Γιατί, παρά τα όσα διατείνεται η πλειονότητα των ΜΜΕ, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είδε την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία και δικαιολογία προκειμένου να υλοποιήσει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. Αλλωστε η σταδιακή οικονομική κατάρρευση διαφαινόταν και προ της πανδημίας κι ενώ νέα μέτρα λιτότητας βρίσκονται πλέον προ των πυλών. Ολα αυτά δεν ενδιέφεραν όμως τον πρωθυπουργό και το κόμμα του που έχει χρέη 340 εκατ. ευρώ. Τον ενδιέφερε, αντιθέτως, να διανεμηθούν δισεκατομμύρια ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών διαδικασιών, να δοθούν εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ που τον στηρίζουν, να λάβουν… δώρα οι κλινικάρχες αλλά να μη στηριχτεί το ΕΣΥ, να υποβαθμιστούν τα δημόσια ΑΕΙ προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να χρηματοδοτεί golden boys, να νομοθετεί υπέρ του ακαταδίωκτου των «γαλάζιων» φίλων του, να δημιουργήσει αστυνομοκρατούμενο κράτος, να τάζει ότι ο μηχανισμός για την αντιπυρική περίοδο είναι σε ετοιμότητα αλλά να γίνεται στάχτη η μισή Ελλάδα.

Πλέον τώρα που έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή οδεύει προς τη ΔΕΘ, ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαφημίζουν τα… φιλολαϊκά μέτρα που θα ανακοινώσει. Ο πρωθυπουργός όμως έχει αποδείξει ότι είναι παντελώς αποκομμένος από τον λαό. Και από την κριτική. Αφού στο Documento δεν δίνεται ο λόγος για να απευθύνει ερώτημα στη ΔΕΘ, θα υποβάλουμε κάποια ερωτήματα –ενδεικτικά μόνο, επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να διατεθεί όλο το φύλλο– από το ελεύθερο βήμα της εφημερίδας. Είναι δεδομένο ότι δεν θα απαντηθούν από τον ίδιο –άλλωστε δεν έχει απαντήσει στο ότι είναι παράνομος και υποβάλλει ψευδή πόθεν έσχες–, θα απαντηθούν όμως νομοτελειακά από την ίδια τη ζωή και τον λαό.

Νομοθέτησαν…  την αδιαφάνεια

Μια ερώτηση που είναι προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα τεθεί στον πρωθυπουργό αφορά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δοθεί από την κυβέρνησή του μέσω απευθείας αναθέσεων. Στη διάρκεια της πανδημίας μοιράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σημαντικό μέρος εκ των οποίων κατευθύνθηκε σε «ημετέρους». Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για απευθείας αναθέσεις που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι διέπονται από αδιαφανείς διαδικασίες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν «γαλάζια παιδιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων τον τελευταίο σχεδόν ενάμιση χρόνο, για το διάστημα 1.1.2020 έως και 30.4.2021, ποσοστό άνω του 60% των δημόσιων συμβάσεων όλων των κατηγοριών δόθηκε από υπηρεσίες και φορείς ελεγχόμενους από την κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση. Το συνολικό ποσό που δόθηκε από το δημόσιο μέσω των επίμαχων απευθείας αναθέσεων έφτασε στο 1,894 δισ. ευρώ.

Το δυσθεώρητο αυτό ποσό δεν προέκυψε αναιτιολόγητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε με τον νόμο 4782/2021 που ψήφισε να αυξήσει τα ανώτατα όρια για τις απευθείας αναθέσεις κατά 50% για τις συμβάσεις προμήθειας έργων, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για τα έργα. Με τον ίδιο νόμο κατήργησε τη δυνατότητα που δινόταν σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέτουν βελτιωμένες προσφορές για μια δημόσια προμήθεια ή ένα έργο, πέραν της μίας εταιρείας (για συμβάσεις με προϋπολογισμό μέχρι 30.000 ευρώ) ή των τριών (για συμβάσεις με προϋπολογισμό μεταξύ 30.000-60.000 ευρώ) που έχουν προεπιλεγεί και προσκληθεί επίσημα από τους κυβερνητικούς φορείς. Η κυβέρνηση νομιμοποίησε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας.

Σάλος στους επιστήμονες για το «Σκόιλ ελικικού»

Βέβαια, οι προθέσεις της κυβέρνησης είχαν διαφανεί προτού ψηφιστεί ο επίμαχος νόμος. Τον Απρίλιο του 2020 αναδύθηκε έντονη οσμή σκανδάλου από τη διαβόητη υπόθεση «Σκόιλ ελικικού». Συνολικά διατέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω των οποίων οι περίπου 180.000 εργαζόμενοι σε επιστημονικούς κλάδους θα λάμβαναν εν μέσω lockdown το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ. Η περίφημη τηλεκατάρτιση όμως που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων μετατράπηκε σύντομα σε ανέκδοτο. Κι αυτό γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρονικών μαθημάτων και των ερωτήσεων που καλούνταν να απαντήσουν οι εξεταζόμενοι συμπεριλαμβάνονταν παντελώς ακατάληπτες προτάσεις, γεγονός που αποκάλυπτε την προχειρότητα του όλου εγχειρήματος.

Το χρηματικό ποσό που διατέθηκε ανερχόταν σε 85 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων διατέθηκε σε έξι εταιρείες προκειμένου να παραχωρήσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που κατείχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τις επτά πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που λειτούργησαν ως μεσάζοντες με τα ΚΕΚ εμφανίστηκαν μία ημέρα μετά την επίμαχη προκήρυξη που είχε εκπονηθεί, ενώ μία εξ αυτών σχετιζόταν με τον Λευτέρη Βαρουξή, υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ. Για τον πρωθυπουργό φυσικά δεν υπήρξε σκάνδαλο.

Λίστα Πέτσα και άλλα δώρα σε καναλάρχες

Η υπόθεση που μάλλον ξεσήκωσε τη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης ήταν η περίφημη «λίστα Πέτσα», για την οποία ο πρωθυπουργός… προφανώς δεν θα ερωτηθεί. Στα τέλη της άνοιξης του 2020 η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατ. ευρώ σε 1.200 ΜΜΕ προκειμένου να προβάλουν την κυβερνητική καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορονοϊό. Μόνο που η διανομή των 20 εκατ. ευρώ έγινε μέσω παντελώς αδιαφανών διαδικασιών, αφού χρηματοδοτήθηκε πληθώρα μέσων ενημέρωσης που ήταν στην κυριολεξία ανύπαρκτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρήματα εμφανίζονταν να εισέπραξαν ο κλειστός από το 2017 Βήμα FM καθώς και ο μη υπαρκτός τηλεοπτικός σταθμός ΕΝΑ Μαγνησίας. Παράλληλα, σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι ιστοσελίδες που έλαβαν κρατικό χρήμα αλλά έχουν μηδενική επισκεψιμότητα. Σχεδόν 4.000 ευρώ δόθηκαν στην ιστοσελίδα της συζύγου του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που είναι κουμπάρος του Στέλιου Πέτσα, ενώ χρήματα θα δίνονταν και σε ιστοσελίδες του –προσωρινά προφυλακισμένου πλέον– Μένιου Φουρθιώτη, αν δεν υπήρχε η σχετική αποκάλυψη από το Documento.

Η αδιαφανής χρηματοδότηση των ΜΜΕ διαφαίνεται όχι μόνο από το γεγονός ότι το Documento αποκλείστηκε από την επίμαχη κρατική διαφημιστική καμπάνια, αλλά και από το ότι το σύνολο των αντιπολιτευόμενων μέσων έλαβε μόλις το 1,2% της συνολικής χρηματοδότησης. Παρόμοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια εμβολιασμού που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το υπουργείο Υγείας και για την οποία δόθηκαν συνολικά 18,5 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για την κυβέρνηση, αφού ακολούθησε κι άλλο… δώρο στους καναλάρχες. Τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση διένειμε 2 εκατ. ευρώ στους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς για τη μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων σχετιζόμενων με την πανδημία. Τον Νοέμβριο του 2020 διατέθηκαν και πάλι στους τηλεοπτικούς σταθμούς 3 εκατ. ευρώ για επικοινωνιακή προβολή που αφορούσε την ενημέρωση των εκλογέων εκτός Ελλάδας για το πώς θα ψηφίσουν. Κι όλα αυτά ενώ τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαίρεση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου

Ενα ερώτημα που είναι επίσης αυτονόητο ότι δεν θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό αφορά τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές –ειδικά εν μέσω πανδημίας– αλλά και με τις απευθείας αναθέσεις που έχει υπογράψει.

Συνολικά από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν δοθεί μέσω απευθείας αναθέσεων περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ για την υγειονομική κάλυψη των σωφρονιστικών καταστημάτων. Οπως έχει αποκαλυφθεί, προέκυψαν ανατιμήσεις ακόμη και 454% σε απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που άλλαξαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση, ακόμη και σε παντοπωλείο ή μαγαζί που πουλάει αμορτισέρ για αυτοκίνητα!

Εξυπηρέτηση ιδιωτών στην υγεία

Με γνώμονα το όφελος των ιδιωτών λειτούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας και σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου 2020 το υπουργείο Υγείας συμφώνησε να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ προς αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων, κλινικών αλλά και ιδιωτών σχετικά με τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, ο οποίος, όπως δημοσίως επισήμαιναν οι γνωρίζοντες, μπορούσε να γίνει από το δημόσιο με απείρως λιγότερα χρήματα. Στην ενίσχυση των κλινικαρχών συνέβαλε βεβαίως και ο διπλασιασμός του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης για τη χρήση κλινών σε ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στα 1.600 ευρώ από τα 800 που προέβλεπε ο νόμος.

Ταυτόχρονα κι ενώ ο έλεγχος της πανδημίας χανόταν, η κυβέρνηση αρνούνταν κατηγορηματικά να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ διά στόματος Κυρ. Μητσοτάκη καθίστατο σαφές ότι το πάθημα της πανδημίας όχι απλώς δεν έγινε μάθημα, αλλά αντιμετωπίστηκε ως ιδανική ευκαιρία για την εξυπηρέτηση μιας ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ακόμη και τη συγχώνευση νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι ελάχιστες προσλήψεις δημιούργησαν βεβαίως πρόβλημα και στις ΜΕΘ, οι οποίες, παρότι σε απόλυτο αριθμό έχουν αυξηθεί, υπολειτουργούν λόγω δραματικών ελλείψεων στο προσωπικό. Ενδεικτική των «γαλάζιων» ιδεοληψιών ήταν ασφαλώς και η απόφαση να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εν μέσω του τέταρτου σφοδρότατου κύματος της πανδημίας. Η απουσία του προσωπικού αυτού από τα νοσοκομεία προκαλεί εύλογες δυσκολίες στη λειτουργία τους, ενώ ανοίγει και την κερκόπορτα για την εισβολή ιδιωτών μέσω των περιβόητων ΣΔΙΤ.

Σοβαρό ζήτημα διαφάνειας υπήρξε όμως και ως προς τη διαχείριση των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση είχε καταρτίσει λίστα «γαλάζιων» στελεχών ώστε να εμβολιαστούν πριν ακόμη και από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το Μέγαρο Μαξίμου με διαδικασίες παντελώς αδιαφανείς πρακτικά «έκλεψε» τα εμβόλια των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γεγονός που πιθανώς θα παρέμενε κρυφό αν δεν υπήρχαν οι καταγγελίες των γιατρών και νοσηλευτών. Θα δοθεί απάντηση για όλα αυτά;

Η δημόσια παιδεία στην γκιλοτίνα

Η παιδεία δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία συνθλίβει τον θεσμό της δημόσιας δωρεάν παιδείας ενισχύοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα. Καμία εκπαιδευτική βαθμίδα δεν έμεινε αλώβητη. Πάνω από 80.000 παιδιά έμειναν έξω από τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, οι οικογένειες των οποίων θα αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιώτες για τη φύλαξή και απασχόλησή τους, στα σχολεία θα στοιβάζονται δεκάδες παιδιά σε υπεράριθμα τμήματα εν μέσω πανδημίας, ενώ η αποδυνάμωση της Παράλληλης Στήριξης ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες συνοδούς.

Η αποδόμηση του θεσμού της εκπαίδευσης ενισχύθηκε με την επαναφορά της αποδεδειγμένα αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, εμποδίζοντας έτσι μεγάλο μέρος μαθητών να ολοκληρώσει τη λυκειακή εκπαίδευση αλλά και με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που άφησε εκτός δημόσιων πανεπιστημίων σχεδόν 40.000 υποψήφιους. Ετσι, ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν, αφού περίπου 16.000 θέσεις εισακτέων έμειναν κενές και πολλά τμήματα αποδυναμώθηκαν ή έμειναν χωρίς φοιτητές.

Η Νίκη Κεραμέως δεν θα μπορούσε να ήταν ενεργό μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αν δεν είχε στο ιστορικό της απευθείας αναθέσεις. Η υπουργός έχει υπογράψει έξι απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία Filmiki Productions για την παραγωγή βιντεομαθημάτων για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, με τη συνολική δαπάνη να αγγίζει τις 527.515 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021. Κι επειδή πρόκειται για παραγωγή βιντεομαθημάτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το έργο θα μπορούσε λογικά να ανατεθεί στην ΕΡΤ με σίγουρα πολύ χαμηλότερο κόστος. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας είχε αναθέσει στην εταιρεία Interweave, πάλι χωρίς διαγωνισμό, την καμπάνια του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε ασφαλείς», όπως και τη δημιουργία της ιστοσελίδας «Μαθαίνουμε στο σπίτι» και γραφικού υλικού για αναρτήσεις στα social media του υπουργείου και της υπουργού με συνολικό κόστος 165.935 ευρώ.

Από τη μακρά λίστα με τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην παιδεία δεν θα μπορούσε να λείπει και το φιάσκο με τις μάσκες, οι οποίες επρόκειτο να διατεθούν στους μαθητές στην έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση χρηματοδότησε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος με 6,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι μάσκες που παρέλαβαν οι μαθητές ήταν υπερμεγέθεις. Ως αποτέλεσμα ζητήθηκε η κατασκευή νέων, οι οποίες άρχισαν να παραδίδονται στα σχολεία μήνες μετά. Το γιατί παραμένει αναπάντητο.

 

Το δόγμα νόμος και τάξη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε εξαρχής και στο δόγμα «νόμος και τάξη». Μπροστά στην πλήρη αδυναμία του να διαχειριστεί την πανδημία και προκειμένου να εξυπηρετήσει το καλοστημένο αφήγημα για περισσότερη τάξη και ασφάλεια, το «επιτελικό κράτος» δεν επένδυσε απλώς στην αστυνομοκρατία αλλά αποκλειστικά σε αυτήν. Ετσι, και παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές ανάγκες –και λόγω της πανδημίας– για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικών ή για περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν καλύπτονταν, τα σώματα ασφαλείας διαρκώς ενισχύονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο του 2019 έχουν προσληφθεί 4.000 νέοι αστυνομικοί, ενώ ανανεώθηκε ο στόλος των περιπολικών και των μοτοσικλετών της αστυνομίας και αγοράστηκε νέος εξοπλισμός και drones. Ραγδαία υπήρξε η αύξηση της αστυνομικής βίας, με την αύξηση στις καταγγελίες από την ημέρα που ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση να προσεγγίζει, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, το 75%. Αλλά όλα αυτά φαντάζουν ως επιτυχία για τον πρωθυπουργό.

 

Ακαταδίωκτο για τους «γαλάζιους» φίλους

Στα δύο χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης έχει νομοθετηθεί τέσσερις φορές το ακαταδίωκτο για πρόσωπα τα οποία κατέχουν καίριες θέσεις και διαχειρίζονται τα χρήματα και τις τύχες του ελληνικού λαού. Μεταξύ των ευνοημένων είναι τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, τα μέλη των διάφορων επιτροπών που εισηγούνται στην κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βέβαια οι τραπεζίτες. Η προκαταβολική αμνήστευση των τελευταίων μάλιστα ήταν από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού το ακαταδίωκτο για τους τραπεζίτες θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, μόλις τέσσερις μήνες μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Με το εν λόγω νομοθετικό έκτρωμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε πρακτικά την πλήρη προστασία όσων τραπεζικών στελεχών διώκονταν για επισφαλή δάνεια δισεκατομμυρίων, ενώ εξασφάλισε ταυτόχρονα το ακαταδίωκτο και για στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί στις υποθέσεις των υπέρογκων θαλασσοδανείων των δυο κομμάτων. Θα υπάρξει σχετική απάντηση από τον πρωθυπουργό;

 

Τα golden boys και… η διάσωση της Aegean

Μια ερώτηση που επίσης δεν θα υποβληθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη αφορά την εύνοια που τυγχάνουν «γαλάζια» golden boys και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αύξησε κατά 233% τις αμοιβές του ΔΣ της ΔΕΗ το 2020 συγκριτικά με το 2019. Αυξήσεις που δόθηκαν πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια βάσει του νόμου 4643/2019 που εισηγήθηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Εκτόξευση υπήρξε και στις αμοιβές των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών της ΔΕΗ το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, από 942.000 ευρώ που ανήλθαν συνολικά οι αμοιβές τους το 2019, εκτοξεύτηκαν σε 1,918 εκατ. ευρώ το 2020.

Βάσει του ίδιου νόμου αυξήθηκαν και οι μισθοί των διοικούντων την ΕΥΔΑΠ. Ως αποτέλεσμα οι ετήσιες μεικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου διαμορφώθηκαν στις 128.000 ευρώ –ο προκάτοχός του λάμβανε ετήσιες μεικτές αποδοχές 57.000 ευρώ–, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που θεσπίστηκε πρόσφατα, λαμβάνει 90.000 ευρώ.

Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση, πιστή στην τήρηση της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής «κρατικοποιούμε τις ζημιές, ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη», δώρισε στην αεροπορική εταιρεία Aegean 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασωθεί. Χρήματα όμως που θα τα διαχειριστούν χωρίς έλεγχο όσοι έφεραν την αεροπορική εταιρεία στο χείλος του γκρεμού.

 

Το ψευδές πόθεν έσχες

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απαντήσει ούτε σε ό,τι αφορά τις ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλει τα τελευταία χρόνια. Θα το είχε πράξει άλλωστε τόσο καιρό. Και δεν το πράττει όχι γιατί, όπως διατείνεται, πρόκειται για προσωπική επίθεση σε βάρος του, αλλά επειδή η σύζυγός του από το 2016 κι έπειτα ήταν παρανόμως ιδιοκτήτρια και διευθύντρια γαλλικής εταιρείας. Της ίδιας εταιρείας που το πρωθυπουργικό ζεύγος αποκρύπτει από το 2016 από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλει. Στην Ελλάδα όμως της λίστας Πέτσα και της απόκρυψης σκανδάλων ποιος θα ρωτήσει τον πρωθυπουργό γιατί είναι παράνομος και ψεύτης;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter