Η FARE της FIFA κατά των διαιτητών του αγώνα ΑΕΛ-Αρη για το ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος του Αμπου Μπα

Η FARE της FIFA κατά των διαιτητών του αγώνα ΑΕΛ-Αρη για το ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος του Αμπου Μπα

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά της διαιτητικής τετράδας του αγώνα ΑΕΛ – Άρη το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα σε ό,τι αφορά στο περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος του ποδοσφαιριστή των «κιτρίνων» Αμπού Μπα ήταν ο εκπρόσωπος του δικτύου FARE της FIFA Πάβελ Κλιμένκο, του Παρατηρητηρίου δηλαδή περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού που συστάθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Ο Κλιμένκο μίλησε στον «Yellow Radio 92,8» στη Θεσσαλονίκη και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ηταν κάπως έκπληξη να ακούσουμε γι αυτό το ρατσιστικό επεισόδιο στην Ελλάδα, από την άλλη όμως ήταν και αναμενόμενο δεδομένου του αριθμού των περιστατικών που συναντάμε σε άλλες χώρες αυτό το διάστημα, σε αυτό που εμείς περιγράφουμε ως μεταδοτικότητα. Οπότε όταν οι οπαδοί βλέπουν ότι αν και επιτίθενται σε παίκτες, οι παίκτες δέχονται κυρώσεις επειδή αντιδρούν αλλά κανείς δεν ασχολείται με τους οπαδούς, τα περιστατικά αυξάνονται.Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό του Σαββάτου υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη είναι ότι οι διαιτητές απέτυχαν να προστατεύσουν τον παίκτη, καθώς δεν τον υποστήριξαν αρκετά και δεν διέκοψαν τον αγώνα ως όφειλαν με βάση τη “Διαδικασία των τριών βημάτων” που προβλέπεται από τη FIFA και την UEFA. Η άλλη πτυχή είναι πιο θετική, με τους συμπαίκτες του παικτη που δέθχηκε τη ρατσιστική επίθεση να τον υποστηρίζουν. Ειδικά ο Γάλλος συμπαίκτης του που μίλησε μετά το ματς και ειπε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη συμπαράστασης στον Αμπου Μπα. Αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσουμε για την καταστρατήγηση του κανονισμού από τον διαιτητή που απέτυχε να προστατέψει τον παίκτη».

Οσο για τους τρόπους με ους οποίους θα έπρεπε ο διαιτητής να προστατεύσει τον Μπα, ο Κλιμένκο δήλωσε: «Μέχρι στιγμής οι κανονισμοί που επιβάλλονται από τη FIFA και την UEFA είναι αυτοί που ονομάζουμε “Διαδικασία των τριών βημάτων”. Αυτή προβλέπει ότι αν ο παίκτης αντιληφθεί ρατσιστική συμπεριφορά, αμέσως προσεγγίζει τον διαιτητή και το αναφέρει. Ο διαιτητής πρέπει να σταματήσει τον αγώνα και να ζητήσει ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του σταδίου με σύσταση να σταματήσουν τα ρατσιστικά συνθήματα. Εάν δεν σταματήσουν στη δεύτερη ανακοίνωση ο διαιτητής οφείλει να πάρει και τις δύο ομάδες εκτός αγωνιστικού χώρου στα αποδυτήρια για 5-10 λεπτά και αν τα συνθήματα δεν σταματήσουν και στην τρίτη ανακοίνωση τότε ο διαιτητής έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το παιχνίδι. Αλλά αρχικά ο διαιτητής οφείλει να προστατέψει τον παίκτη καθώς αυτός κακοποιείται στον χώρο εργασίας του. Δεν νομίζω ότι αυτό έγινε στο συγκεκριμένο παιχνίδι».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του FARE για το αν υπάρχουν μέσα προστασίας των παικτών σε περίπτωση που ο διαιτητής αρνηθεί να εφαρμόσει τους κανονισμούς, απάντησε: «Γενικά πιστεύω ότι οι παίκτες έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο. Αυτό φυσικά θα ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία που θα κληθεί να αποφασίσει τι θα γίνει μετά, αλλά αν οι αρχές δεν προστατεύσουν τους παίκτες, τότε εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε τους κανονισμούς της ΕΠΟ και της Λίγκας, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχουν ενσωματώσει τις συστάσεις της FIFA και της UEFA για τη διαδικασία των τριών βημάτων. Αν ο Μπα αποχωρούσε θα ξεκινούσε μια μεγάλη περιπέτεια για τη Super League και την ΕΠΟ. Το κοινό δε θα αναγνώριζε καμία νομιμότητα σε περίπτωση που αποφάσιζαν οποιαδήποτε τιμωρία για τον παίκτη. Θα ήταν λοιπόν μια μεγάλη απόφαση που θα καλούνταν να πάρει η Λίγκα και η ΕΠΟ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter