Η φέτα… μεζές για κολοσσούς

Η φέτα… μεζές για κολοσσούς

Με το_x000D_
βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές επώνυμης ελληνικής φέτας, οι γαλακτοκομικοί_x000D_
πολυεθνικοί κολοσσοί αναζητούν ευκαιρίες εξαγοράς στον κλάδο των εγχώριων τυροκομικών_x000D_
επιχειρήσεων. 

Παρά τα κρούσματα παραποίησης του ελληνικού εμβληματικού προϊόντος, που αυξάνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί από το top10 της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να επεκταθούν στον εγχώριο κλάδο τυροκομικών αποκτώντας τον έλεγχο μεγάλων ή και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ήδη καταφέρει να εξαγάγουν αναγνωρίσιμα σήματα φέτας στις αγορές του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η FrieslandCampina Hellas, η οποία φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με το γάλα Νουνού, σκανάρει την εγχώρια αγορά για την εξαγορά μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατηγορία της φέτας, ενώ ακμαίο παραμένει και το ενδιαφέρον του γαλλικού γαλακτοκομικού κολοσσού Lactalis. Την ίδια ώρα η γερμανική τυροκομική και εμπορική εταιρεία Hochland προχώρησε στην εξαγορά του 25% της ελληνικής τυροκομικής εταιρείας Greek Family Farm (Κτηνοτροφική Μαγνησίας), η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 75% των μετοχών αλλά και τη διοίκηση του τυροκομείου.

Από πολύ κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις η Οπτιμα (Ηπειρος) της οικογένειας Παντελιάδη και η θεσσαλική ΤΥΡΑΣ των αδελφών Σαράντη, αλλά και η ηπειρώτικη Δωδώνη. Και οι τρεις κυριαρχούν στην επώνυμη φέτα, ενώ η τελευταία φέρεται να είναι το αντικείμενο του πόθου αρκετών… μνηστήρων.

Ενδιαφέρον για Δωδώνη

Το πρότζεκτ εισόδου στη φέτα παραμένει στο τραπέζι για την ολλανδική ισχυρή συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία παρότι οι συζητήσεις με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη σήμερα έχουν ατονήσει. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της FrieslandCampina Hellas Κωνσταντίνο Μαγγιώρο: «Δεν έχουμε κρύψει το ενδιαφέρον μας για τη φέτα. Ομως μια τέτοια απόφαση θα γίνει από εμάς μέσω εξαγοράς. Δυστυχώς οι συζητήσεις μας με τη Δωδώνη δεν ευδοκίμησαν. Μας ενδιέφερε η Δωδώνη καθώς έχει αναγνωρίσιμο brand στο εξωτερικό και για εμάς οι εξαγωγές φέτας είναι το ζητούμενο. Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις με τη Δωδώνη είναι ανενεργές. Προσωπικά θα ήθελα να ενεργοποιηθούν αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τη μια πλευρά αυτό».

Από την πλευρά της Δωδώνης πάντως στόχος της διοίκησης είναι σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε εταιρεία τροφίμων διευρύνοντας το καλάθι των προϊόντων της, όπως είχε πει πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Την ίδια ώρα η FrieslandCampina Hellas προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ με κατεύθυνση την κατά 50% ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου της στην Πάτρα. Οι εργασίες επέκτασης πρόκειται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, ενώ μακροπρόθεσμα η ολλανδική εταιρεία σχεδιάζει και νέα επέκταση του εργοστασίου. Εάν τελικά αυτή η δεύτερη επέκταση υλοποιηθεί, θα γίνει ύστερα από τρία χρόνια.

Και οι Γάλλοι στην Ηπειρο

Συζητήσεις με τη Δωδώνη λέγεται ότι είχαν γίνει και από τη γαλλική Lactalis. Αλλωστε τόσο η Lactalis όσο και η FrieslandCampina είχαν δώσει το παρών στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει ο εκκαθαριστής της Αγροτικής το 2012 για την πώληση της Δωδώνης, η οποία εντέλει πέρασε στα χέρια της Strategic Initiatives Foods Ltd.

Στο μεταξύ, η Lactalis προχώρησε χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα στην εξαγορά της τυροκομικής μονάδας του Γερμανού επιχειρηματία Βέμπερ η οποία εδρεύει στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Η εν λόγω επιχείρηση, με την ονομασία SHM Hellas Πήλιον Τυροκομική ΑΒΕΕ, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και εμπορία φέτας και άλλων τυριών.

Καταλαμβάνοντας το ήμισυ της κατηγορίας των τυριών, η αξία της αγοράς της φέτας ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 340 εκατ. αντιστοιχούν στα έσοδα από τις εξαγωγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η φέτα κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές ελληνικών τυροκομικών προϊόντων με μερίδιο 76,8%. Ωστόσο, οι 60-70 χιλιάδες τόνοι φέτας που εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες από τα περίπου 600 ελληνικά τυροκομεία καλύπτουν μόλις περί το 10% της ζήτησης του προϊόντος στην ΕΕ, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 500 χιλιάδες τόνους.

Σημειωτέον ότι η αγορά των τυροκομικών στη χώρα μας υπολογίζεται συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στη διάρκεια της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, κυρίαρχη είναι η Δωδώνη, η οποία εμφανίζεται να ελέγχει περί το 20% στη φέτα, ενώ περίπου το ίδιο μερίδιο κατέχει και η Optima που παράγει τη φέτα Ηπειρος. Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το μερίδιο της εν λόγω φέτας ήταν το μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Optima.

Να σημειωθεί πάντως ότι το χύμα προϊόν κατέχει το 80% της διανομής της φέτας, αν και το τυποποιημένο προϊόν κερδίζει μερίδιο, ωθούμενο από την επένδυση και την καινοτομία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter