Η Φινλανδία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν η απόφαση της Πέμπτης για κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης στα σύνορα με τη Ρωσία δεν βοηθήσει να ηρεμήσει η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ρίικα Πούρα.

«Είμαστε κοντά στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι να κλείσουμε όλα τα ανατολικά σύνορα και να συγκεντρώσουμε τις αιτήσεις ασύλου μακριά από τα ανατολικά σύνορα», ανέφερε η Πούρα στη φινλανδική τηλεόραση Yle, το βράδυ της Πέμπτης.

Κλείσιμο τεσσάρων σημείων

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να κλείσει τέσσερα συνοριακά σημεία διέλευσης (Νιιράλα, Ιμάτρα, Νουιγιάμα, Βαάλιμαα) στα νοτιοανατολικά της χώρας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Άλλα τέσσερα σημεία διέλευσης, που βρίσκονται βορειότερα κατά μήκος των 1.300 χιλιομέτρων των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία, θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον προς το παρόν.


Η κίνηση της φινλανδικής κυβέρνησης να κλείσει τα συνοριακά σημεία ήρθε ως απάντηση στις υποψίες ότι Ρώσοι αξιωματούχοι επέτρεψαν σε αιτούντες άσυλο χωρίς έγγραφα να φτάσουν στα σύνορα της Φινλανδίας σε αριθμούς μεγαλύτερους από το σύνηθες, τις τελευταίες ημέρες.

Αυτόπτες μάρτυρες και η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι ρωσικές συνοριακές αρχές φαίνεται να έχουν σταματήσει να επιτρέπουν τη διέλευση αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, άλλα 36 άτομα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά έφτασαν στα φινλανδικά σύνορα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Yle. Αυτό οδήγησε τον αριθμό των αφίξεων χωρίς έγγραφα σε περίπου 300 από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά, η πλειονότητά τους έφτασε στα τέσσερα σημεία ελέγχου που κλείνουν.

Η απάντηση της Μόσχας

Η Ρωσία γνωρίζει την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα συνοριακά σημεία ελέγχου, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και ετοιμάζει αντίμετρα.

Πρόσθεσε ότι πολλά ρωσικά υπουργεία εμπλέκονται στον σχεδιασμό της απάντησης, λέγοντας ότι η απόφαση της Φινλανδίας δημιούργησε «νέες διαχωριστικές γραμμές» στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter