Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νινίστε. Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης, δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Νινίστε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες». Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Ο κ. Σταϊνμάιερ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter