Η Φούτμπολ Λιγκ σπάει κάθε ρεκόρ ύποπτων παιχνιδιών

Η Φούτμπολ Λιγκ σπάει κάθε ρεκόρ ύποπτων παιχνιδιών

Η FIFA απειλεί (και πάλι) το ελληνικό ποδόσφαιρο με Grexit ή με επιβολή ακόμη πιο στενής επιτήρησης στην ΕΠΟ (είναι και το πιθανότερο σενάριο), διότι η διοίκηση Γραμμένου είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που το έχουν καθηλώσει στον πάτο του βαρελιού. Για παράδειγμα, στη Φούτμπολ Λιγκ το… πάρτι των στημένων αγώνων για στοιχηματικούς λόγους δεν έχει τελειωμό.

Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, ευθύνες σίγουρα δεν έχει μόνο η ΕΠΟ, αλλά αυτό που της καταλογίζεται είναι ότι δεν παίρνει μέτρα για να μπλοκάρει ή έστω να περιορίσει το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων που δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο. Στις διεθνείς ομοσπονδίες εκτιμούν ότι τα ύποπτα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ στους φακέλους της Sportradar μπορεί να ξεπεράσουν σε αριθμό αυτά της περσινής σεζόν! Στο Πάρκο Γουδή ζουν όμως στον… δικό τους κόσμο και ασχολούνται θεωρητικά με τη σύγχρονη γάγγραινα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενδεικτικά, στο στρατηγικό πλάνο της ομοσπονδίας για το match fixing αναφέρονται τα εξής: «Η ΕΠΟ σε στενή συνεργασία με τις FIFA και UEFA έχει θέσει ως μία από τις βασικές της στρατηγικές προτεραιότητες τον αγώνα ενάντια στο φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου». Και σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί έμφαση «τόσο στον τομέα της πρόληψης του φαινομένου, με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων ενημέρωσης σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την εταιρεία Sportradar, όσο και σε αυτόν της καταστολής του, με τη στενή παρακολούθηση όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων μέσω του Betting Fraud Detection System (BFDS)».

Επρεπε ήδη να είχε πάρει μέτρα

Με τα λόγια δεν λύνεται κανένα πρόβλημα και η ΕΠΟ έπρεπε ήδη να είχε πάρει μέτρα, όπως αυτά που αποφάσισε η ΟΠ Κύπρου. Πριν από δύο εβδομάδες η ΚΟΠ προχώρησε σε άμεση αναστολή του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας. Η απόφαση λήφθηκε στις 10 Απριλίου επειδή λάμβανε πολλούς φακέλους από τη Sportradar και έξι ημέρες αργότερα το ΔΣ της ΚΟΠ αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση του Πειθαρχικού Κανονισμού αναφορικά με τους αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή με την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Οι ποινές που θα επιβάλλονται για τους φακέλους με τα ύποπτα ματς είναι οι ακόλουθες:

«1. Στον πρώτο φάκελο θα τιμωρούνται οι ομάδες με αποκοπή όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος.

2. Στον δεύτερο φάκελο αφαίρεση 3 βαθμών και πέντε χιλιάδες πρόστιμο.

3. Στον τρίτο φάκελο αφαίρεση 6 βαθμών και δέκα χιλιάδες πρόστιμο.

4. Στον τέταρτο φάκελο απαγορεύεται συμμετοχή του σωματείου στο Πρωτάθλημα το οποίο συμμετέχουν και είκοσι χιλιάδες πρόστιμο.

5. Στον πέμπτο φάκελο διαγραφή του σωματείου από το Μητρώο Μελών της Ομοσπονδίας και πενήντα χιλιάδες πρόστιμο».

Κυρώσεις και στα φυσικά πρόσωπα

Με κυρώσεις θα τιμωρούνται και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπλοκή σε χειραγωγημένα παιχνίδια. Η ΚΟΠ αποφάσισε να συστήσει επιτροπή «που θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, τα οποία θα βλέπουν μαγνητοσκοπημένο τον αγώνα για τον οποίο ήρθε φάκελος, και θα μπορούν να παραπέμπουν στον Αθλητικό Δικαστή μέσω του Πειθαρχικού Εισαγγελέα τους ακόλουθους, που κατά την κρίση της Επιτροπής έχουν εμπλοκή στη χειραγώγηση αγώνα: 1) Αξιωματούχοι αγώνα, όπως διαιτητές, παρατηρητές, παρατηρητές αγώνα, κ.λπ., 2) ποδοσφαιριστές, 3) προπονητές και 4) άτομα των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων και/ή παράγοντες των σωματείων». Και ο ΑΔ θα αποφασίζει αν και ποια ποινή θα επιβάλλεται…

Να, λοιπόν, πώς μπορεί να τελειώσει το… πάρτι με τα στημένα παιχνίδια. Θέληση πρέπει να υπάρχει και διοίκηση που να έχει τα κότσια να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter