Η Frontex κατηγορείται ότι παραδίδει πρόσφυγες σε Λίβυους παραστρατιωτικούς που τους βασανίζουν

Η Frontex κατηγορείται ότι παραδίδει πρόσφυγες σε Λίβυους παραστρατιωτικούς που τους βασανίζουν
AP Photo/Paolo Santalucia

Μια ένοπλη ομάδα της Λιβύης που κατηγορείται για παράνομες δολοφονίες, βασανιστήρια, αυθαίρετη κράτηση και υποδούλωση ανθρώπων, που συνδέεται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, επιστρέφει βίαια πρόσφυγες με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή δημοσιογραφική έρευνα.

Σε αρκετές περιπτώσεις φέτος, με συντεταγμένες GPS από την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex, οι Λίβυοι παραστρατιωτικοί της Tareq Bin Zayed (TBZ), μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε φορά από τα ευρωπαϊκά ύδατα στην ανατολική Λιβύη.

Τα pullbacks (το αντίθετο της επαναπροώθησης, η «απόσυρση» προσφύγων πίσω στην τελευταία χώρα από όπου πέρασαν) είναι παράνομα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστραφούν σε μη ασφαλείς χώρες όπως η Λιβύη, όπου κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή κακομεταχείριση. Η κοινή έρευνα από το Al Jazeera, το Lighthouse Reports, το Syrian Investigative Reporting for Accountability Journalism (SIRAJ), τη Malta Today, τη Le Monde και το Der Spiegel, περιλάμβανε μήνες έρευνας των pullbacks, συμπεριλαμβανομένων εκτενών συνεντεύξεων με μάρτυρες, ειδικούς και αξιωματούχους.

Τα pullbacks της TBZ από τα ευρωπαϊκά ύδατα ξεκίνησαν τον Μάιο καισυνολικά επιστράφηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και πολλοί κακοποιήθηκαν. Το μοτίβο που προέκυψε υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεργάζονται άμεσα και έμμεσα με την TBZ, εν μέσω των προσπαθειών τους να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων.Γνωρίζουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την TBZ, αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Η TBZ φέρεται να έχει διασυνδέσεις και με τη Wagner τη ρωσική μισθοφορική δύναμη που κατηγορείται για εγκλήματα από την Αφρική έως την Ουκρανία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Μάλτα φαίνεται να παίζει άμεσο ρόλο. Κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού τον Αύγουστο, μια ηχογράφηση υποδηλώνει έντονα ότι ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Μάλτας μετέδωσε τις συντεταγμένες ενός σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο στο TBZ. Αρκετοί πρόσφυγες που αναχαιτίστηκαν από την ομάδα είπαν στο Al Jazeera και στους συνεργάτες του ότι οι πολιτοφύλακες της TBZ τους βασάνισαν, τους ξυλοκόπησαν και τους πυροβόλησαν.

Άλλοι, έχοντας πληρώσει τεράστια ποσά σε λαθρέμπορους, είπαν ότι η TBZ τους ανάγκασε να πληρώσουν λύτρα ή τους έκανε να εργαστούν για την ελευθερία τους.«Η Frontex και τα εθνικά κέντρα συντονισμού διάσωσης δεν θα πρέπει ποτέ να παρέχουν πληροφορίες σε κανέναν Λίβυο παράγοντα», είπε η Νόρα Μάρκαρντ, εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Δίκαιο στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μούνστερ.

«Η Frontex ξέρει τι είναι η TBZ και τι κάνει αυτή η πολιτοφυλακή.Αυτό που κάνει είναι περισσότερο μια απαγωγή παρά μια διάσωση».

Η έρευνα αποκάλυψε βασανισμούς, ληστείες, ακόμη και σκλαβιά των προσφύγων από τους Λίβυους παραστρατιωτικούς. Εκείνοι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν αλλά η Frontex φέρεται να έχει μεγάλες ευθύνες για τη συνεργασία μαζί τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter