Η Φώφη αντεπιτίθεται για την αλλαγή των συσχετισμών

Η Φώφη αντεπιτίθεται για την αλλαγή των συσχετισμών

Το ΚΙΝΑΛ έχει στόχο να είναι ο «μεγάλος παίκτης» με το χαρτί του μπαλαντέρ στις εκλογές. Η φάκα του εκλογικού νόμου, η σύγκρουση με το Μαξίμου και το ΚΙΝΑΛ στη μάχη της κεντροαριστεράς.

Το Κίνημα Αλλαγής ξέρει προς τα πού πάει αλλά αφήνει ανοιχτό το ζήτημα με ποιον θα πάει. Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές οι οποίες, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής (όριο εισόδου 3%), η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει πλώρη για «πολιτική αντεπίθεση», σε αυτόνομη ρότα, θέλοντας να περάσει από τις συμπληγάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίοδο που οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις έχουν καταλαγιάσει, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φέρνει σε πρώτο πλάνο την προγραμματική αντιπολίτευση με προτάσεις. Θέτει στο επίκεντρο της κριτικής της την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προβάλλοντας ότι η ΝΔ κυβερνά, επομένως αυτή πρέπει να δέχεται τα πυρά, ενώ συγχρόνως επιδιώκει να προσδώσει στο ΚΙΝΑΛ ρόλο «κεντρικού παίκτη» στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα μετά την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει εκλογικό νόμο με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, απορρίπτοντας εισηγήσεις να προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ, η πρόταση του οποίου ήταν στο ίδιο πνεύμα με διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των εδρών-μπόνους. Η επίδειξη δύναμης της ΝΔ, δια του εκλογικού νόμου, αποτέλεσε καταλύτη για τον επαναπροσδιορισμό της τακτικής του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση.

Ρόλος πρωταγωνιστή

Η Φώφη Γεννηματά λέει σε όλους τους τόνους ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί πλέον να μην είναι απλώς ρυθμιστής των εξελίξεων αλλά πρωταγωνιστής, τρέφοντας ελπίδες για αλλαγή συσχετισμών και ενίσχυση των ποσοστών της. Μάλιστα, κρίνει ότι το 2020 θα είναι χρονιά εκτόξευσης και ανατροφοδότησης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Όμως την κυνηγά ο χρόνος και η τακτική του Μαξίμου.

Τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διαβλέπουν ότι η ΝΔ μπορεί να τους στριμώξει δια του εκλογικού νόμου, ιδίως με την πόλωση που θα διαμορφωθεί στις δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση κατά τις πρώτες. Παράλληλα, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ αλλά και «δελφίνοι» της συντηρητικής παράταξης έχουν διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Οι «γαλάζιοι» ανάλογα τις επιδιώξεις τους και τις εξελίξεις εξετάζουν σενάρια προσέλκυσης του ΚΙΝΑΛ ή και τμήματος στελεχών του, όταν ευνοήσουν οι συνθήκες. Και οι κάλπες είναι πάντα ένα πεδίο ζυμώσεων και ανακατατάξεων.

Όμως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναπτύσσει τάχιστα αντανακλαστικά επιβίωσης, ενώ δρα ώστε να είναι έτοιμη στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Προειδοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο που ψήφισε χωρίς να αναζητήσει συναίνεση, ότι ενίοτε όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα. Το ΚΙΝΑΛ προβάλλει ότι το αφήγημα για διπλές εκλογές μπορεί να μην του βγει, αφήνοντας ανοιχτό να υπάρξει… κυβέρνηση απλής αναλογικής.

Η επίθεση κατά της ΝΔ εντείνεται. Μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση του ποδοσφαίρου βρήκε την ευκαιρία να συνοψίσει σε μια φράση… πού θα χτυπούν τα σφυριά της σκληρής γραμμής που έχει αποφασίσει να ακολουθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είναι κυβέρνηση διευθετήσεων και όχι μεταρρυθμίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ολομέλεια της Βουλής.

Τα περί «κοκορομαχιών που ανέφερε και για τους επικεφαλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενα. Όμως τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να φέρουν έντονα στο προσκήνιο την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, προβάλλοντας το αδύνατό της σημείο που, όπως λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι «η αποτυχία της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα «χαϊδεύει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη απομακρύνεται από τη λογική που έχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ με πιο… φιλοΝΔ προφίλ και επιζητούν «συντριπτική» επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε κάτω από τον μανδύα της προγραμματικής αντιπολίτευσης χωράνε όλοι, και έτσι το ΚΙΝΑΛ, προσώρας, ισορροπεί. Παράλληλα κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση ασφαλείας. Απορρίπτουν τις επιθέσεις φιλίας του. Όμως απαντούν διακριτικά σε αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά, αναφέροντας ονομαστικά τη Φώφη Γεννηματά για τη σχετική πρότασή της. Η Χαριλάου Τρικούπη, διά στενών συνεργατών της προέδρου, απαντά απλώς (και δηκτικά): «Χαιρόμαστε που προσχωρούν κι άλλοι στην πρότασή μας»!

Ξεκαθάρισμα προφίλ

Το ΚΙΝΑΛ κινείται ταχύτατα και για να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά και για να ξεκαθαρίσει τη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητά του στο πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, αλλά απορρίπτοντας (ρητορικά τουλάχιστον) τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Κι αυτό για να προλάβει τον χρόνο που κυνηγά όλη την αντιπολίτευση, η οποία δεν αποκλείει έκτακτες εξελίξεις με ανοιχτό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Γι’ αυτό τρέχουν τα ηγετικά στελέχη σε κοπή πίτας ανά τη χώρα και από ολομέλεια Νομαρχιακών Επιτροπών σε συνεδρίαση κομματικών οργάνων, μεταφέροντας στην κομματική βάση το μήνυμα της «πολιτικής αντεπίθεσης».

Το ΚΙΝΑΛ προετοιμάζει την ιδεολογική και πολιτική συνδιάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Μαρτίου 2020. Έχει ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλόγου, στην οποία τα μέλη θα διαβάσουν τις εισηγήσεις για τη χάραξη της πολιτικής και θα μπορούν να γράψουν τις απόψεις τους.

Η Φώφη Γεννηματά είχε προγραμματίσει ταξίδι στη Βόρειο Ελλάδα και τη Ροδόπη. Στο Ηράκλειο βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση προετοιμασίας για την περιφερειακή προσυνδιάσκεψη της Κρήτης ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου. Λίγο πριν μετείχε σε εκδήλωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ο γραμματέας του Κινήματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και συζήτησε για τη διοργάνωση της προσυνδιάσκεψης της Νεολαίας η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε… καταστολή είναι οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα, και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναπτύσσει πολιτική δράση (πρόσφατα τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε συζήτηση για τη Λιβύη) ενώ διακριτές είναι οι παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Από την άλλη, γυρίζει όλη την Ελλάδα μετέχοντας σε συζητήσεις για την υπέρβαση των αδιεξόδων της Κεντροαριστεράς ο Παύλος Γερουλάνος. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ) και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην Αθήνα έχει χαμηλώσει τώρα τους τόνους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter