Η Φώφη Γεννηματά κάνει ασκήσεις… συγκυβερνητικού έργου

Η Φώφη Γεννηματά κάνει ασκήσεις… συγκυβερνητικού έργου

Αποφασισμένη να προχωρά προς την εποχή μετά τον κορονοϊό, ρίχνοντας με καταιγιστικό ρυθμό προτάσεις σε όλα τα πεδία είναι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά θέλει όλες οι προτάσεις να αποπνέουν τον… διαχειριστικό ορθολογισμό ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που επιδιώκει να ξανά συγ-κυβερνήσει. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη τονώνει τον συνδικαλιστικό μηχανισμό της, σε μια περίοδο που είναι δραματικές οι επιπτώσεις στα εργασιακά από την πανδημία. Λίγο πριν από την Πρωτομαγιά, επέλεξε να έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, παρουσιάζοντάς του το πρόγραμμα Επιδότησης της εργασίας του ΚΙΝΑΛ για τη διατήρηση θέσεων. Κι αυτό την Δευτέρα (27.4.2020) την ίδια ώρα, που το Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωνε την κυβερνητική για μεταφορά του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου 2020.

Τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη χωρίς να ανεβάζουν τους τόνους θεώρησαν λανθασμένη την τακτική της κυβέρνησης να …αποφασίζει και να διατάσσει, για ένα θέμα που έπρεπε, σύμφωνα με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, να έχει λυθεί με διάλογο με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Μάλιστα με μια λιτή διατύπωση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε ότι: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ακούμε τους ειδικούς επιστήμονες και σεβόμαστε την άποψή τους για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά την Πρωτομαγιά και τον ισχυρό της συμβολισμό, είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ».

Σε αυτή τη συγκυρία, από τη μια, εμφανίζεται ως κρίκος παρέμβασης στα συνδικαλιστικά, σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη, προβάλλοντας τη επιδότηση της εργασίας αντί του να επιδοτοτούνται, όπως λέει, εκ των υστέρων δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, τα πυρά του χτυπούν τη ΝΔ για την ανεπάρκεια των μέτρων της. Αυτή την περίοδο, το Κίνημα Αλλαγής έχει υψώσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν θέλει να αφήνει στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μεγάλη σημασία στο να χτίζει μέρα με τη μέρα το προφίλ της , ως μεταρρυθμιστικού πυλώνα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γι αυτό, θέλει να φτάνουν όσο πιο μακρυά γίνεται, οι προτάσεις του, με μπαράζ επικοινωνιακών παρεμβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει θέσει στην αιχμή του δόρατος, το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Μάλιστα, τονίζει ιδιαίτερα ότι το πρόγραμμα, είναι δημοσιονομικά ανεκτό.

Προτείνεται το κράτος να καλύπτει για έξι μήνες το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης (ή για το 100% των εργαζομένων στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση του κράτους), υπό απαραίτητη προϋπόθεση να μην γίνει απόλυση ή δυσμενής μετατροπή συμβάσεων και όρων εργασίας. Το ίδιο μέτρο προβλέπεται στο σχέδιο του ΚΙΝΑΛ να ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες που θα παραμείνουν ανοιχτές. Σε αυτά προστίθενται και μέτρα τόνωσης την ανταγωνιστικότητας τους (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).

Για τα μέτρα αυτά, που προεκτιμάται ότι αφορούν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους απαιτεί ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κάλυψη του 40% του (μέσου) μισθού για 6 μήνες. Όπως σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, αυτό προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών των εργαζομένων που πήραν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ (800.000 περίπου) και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία διακοπών (200.000).

Το ποσό των 2 δις ευρώ, μπορεί να αντληθεί, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, από το πρόγραμμα SURE (για την Ελλάδα αντιστοιχεί 1-1,5 δις ευρώ), από τα 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το de minimis για τον αγροτικό τομέα, αλλά και από το απόθεμα – “μαξιλάρι” που διατηρείται στα ταμεία του κράτους (αν χρειαστεί).

Επίσης , το ΚΙΝΑΛ προτείνει δυο ακόμα μέτρα:

-να παρέχεται κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1500 ευρώ.

– Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν με ανώτατο όριο τους έξι μήνες. Επίσης, κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Το δημοσιονομικό κόστος γι αυτά τα δυο μέτρα, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter