Η Φώφη και οι Φωφίκοι

Η Φώφη και οι Φωφίκοι

Παλιά οι πολιτικοί μηχανισμοί, είτε λειτουργούσαν με την επιθυμητή παραγωγή πολιτικής είτε επιζούσαν με άθλια ρουσφέτια, διατηρούσαν έναν βαθμό αυτογνωσίας. Τα σύκα ήταν συνήθως σύκα, η σκάφη σκάφη και όταν βάφτιζαν το ψάρι κρέας, ήξεραν ότι ακροβατούσαν πάνω από το πολιτικό κενό.

Τώρα τέτοιο κενό δεν υπάρχει. Μιντιακοί μηχανισμοί, επικοινωνιολόγοι και κυρίως δημοσκόποι αναλαμβάνουν τον ρόλο που παίζει το δίχτυ ασφαλείας κάτω από τα πόδια όσων υποστηρίζουν ότι και ο γάιδαρος πετάει και το ψάρι βελάζει.

Μάρτυράς μου το ΠΑΜΑΚ με τις δημοσκοπήσεις του.

Τι έχουμε λοιπόν; Εναν πολιτικό χώρο με τον ευφημισμό κεντροαριστερά. Και λέω ευφημισμό γιατί όχι μόνο δεν συγγενεύει με τίποτα αριστερό ιδεολογικά, αλλά μισεί –και, κυρίως, το εκφράζει– τον βασικό φορέα της Αριστεράς.

Από τι αποτελείται αυτός ο χώρος; Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αποτελείται από πολιτικούς που εξέφρασαν το πολιτικό κατεστημένο δεκαετιών και τις σχέσεις της διαπλοκής. Το κύμα της κρίσης τούς ξέβρασε πάνω στα βράχια των κοινωνικών αναταραχών, αφού πρώτα τους απογύμνωσε. Ταυτίστηκαν με τη μνημονιακή συντήρηση και υπηρέτησαν τις συμμαχίες που έθεταν ως προτεραιότητα την προσωπική τους επιβίωση, την οποία ταύτιζαν με τη σωτηρία της χώρας. Αγκαλιά με τον Σαμαρά, ζήτησαν από τους πολίτες να γονατίσουν, να συρθούν, να υποκύψουν.

Η απομάκρυνσή τους από την εξουσία τούς μετέτρεψε σε πολιτική τσίχλα, χωρίς πολιτική ραχοκοκαλιά, έτοιμη να κολλήσει όπου απαιτούσαν οι ανάγκες. Και οι ανάγκες δεν ήταν άλλες από την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Αυτό το ετεροπολιτικό σχήμα με τα υλικά κατεδαφίσεων ενός συστήματος άλλαξε ταμπέλες στην πρόσοψη, έριξε ριχτάρια πάνω στους ξεχαρβαλωμένους θρόνους της εξουσίας και επιχείρησε να αλλάξει και διεύθυνση. Από την Ελιά της Σημιτικής χλωρίδας που απλώθηκε στις όχθες του ναρκισσιστικού και συντηρητικά απολίτικου Ποταμιού μέχρι τις διάφορες Συμφωνίες για την Ελλάδα που κατέληξαν σε παραφωνία των πρωταγωνιστών, η «κεντροαριστερά» είναι ένα τσούρμο αποσυνάγωγων πασόκων που καταλαβαίνουν πόσο επιζήμιο είναι να δηλώνουν την καταγωγή τους.

Μέσα στο σκοτάδι της πολιτικής τους ασημαντότητας άναψαν και πάλι οι κάμερες και εγένετο φως. Και τι φως! Φως όπως Φώφη. Απαξ και φώτισε η πολιτική προσωπικότητα της Φώφης, φάνηκε η αλήθεια. Το Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή η Φώφη και οι Φωφίκοι, αναδείχθηκε ως δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Οχι, δεν είχαμε εκλογές και οι εσωκομματικές που έγιναν συγκέντρωσαν ως κεντροαριστερούς από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη έως τους οννεδίτες του Κυριάκου, αλλά έτσι θέλουν οι δημοσκόποι και δημοκόποι.

Μια τετριμμένη αντίληψη, ότι η φημολογία για ένα γεγονός μπορεί να γίνει τελικώς γεγονός, επιστρατεύτηκε για να συγκολλήσει τα σπασμένα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ της αποδόμησης. Η κοινωνία οφείλει να πιστέψει, λοιπόν, ότι η πολιτική ρηχότητα της Φώφης από τη στιγμή που συνενώθηκε με την αγωνία του Θεοδωράκη ότι δεν θα ξαναεκλεγεί βουλευτής και τον αδωνισμό του Λοβέρδου εξελίχθηκε σε κυρίαρχο ρεύμα στην κοινωνία. Δεν χρειάζονται εκλογές αλλά ένα καλό αφήγημα· μερικοί δημοσκόποι και φιλότιμοι δημοσιογράφοι να αναφωνήσουν ότι όσα συμβαίνουν κάτω από την ηγεσία της Φώφης είναι κοσμογονικά.

Ο Ψαριανός αναλύει την πραγματικότητα για την Ελλάδα του μέλλοντος, ο Σημίτης δεν είναι πλέον μιζοπαρατηρητής, οι διεφθαρμένοι ανένηψαν και οι πολιτικά νεκροί αναστήθηκαν για να προφητεύσουν την πολιτική κηδεία του Τσίπρα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν υπάρχει καμιά κεντροαριστερά, γιατί οι μοναδικές αναφορές αυτού του μιντιοκατασκευασμένου πολιτικού συνονθυλεύματος είναι στη Δεξιά και ακόμη παραπέρα, εκεί όπου ο Αδωνης με τον Βορίδη οριοθετούν τον ζωτικό τους χώρο όπως τα σκυλιά στην ύπαιθρο. Πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά κοινωνική αναφορά ούτε εκλογικά ποσοστά δύναμης.

Αποτελεί μια μικρή σφήνα που επιζητά να σταθεροποιήσει την κινούμενη καρέκλα του Κυριάκου στο εικονικό σύστημα διακυβέρνησης που εξαγγέλλει. Καμιά δυναμική δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο προσωπική αγωνία, την οποία επιχειρούν να εμφανίσουν ως πολιτική. Ενα κόμμα με 10% στην κοινωνία δημιουργεί βουή που είναι αντιληπτή από τον καθένα. Μέχρι στιγμής το μόνο αντιληπτό από τη Φώφη και τους Φωφίκους είναι ότι υπάρχουν κανάλια που τους παίζουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter