Η Φώφη θέλει να στήσει… αντι-Γέφυρα

Η Φώφη θέλει να στήσει… αντι-Γέφυρα

Μπορεί η φόρα του συνεδρίου να… φρέναρε στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο της Novartis, το ΚΙΝΑΛ, όμως, δεν πτοείται! 

Και αφού η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά συνέδεσε κυβέρνηση, Εισαγγελία Διαφθοράς και –φυσικά– το Documento στη «σκευωρία», βαδίζει με γοργό ρυθμό μπας και μαζέψει τα σκορπισμένα κομμάτια τής δήθεν ενωμένης υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς ενόψει εκλογών…

Ο στόχος διπλός ή, μάλλον, τριπλός: να διευρυνθεί περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ, με κινήσεις και μεμονωμένα στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο και ειδικότερα σε αυτόν της ανανεωτικής Αριστεράς, να κατακτήσει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές αλλά κυρίως στις εθνικές εκλογές και, τέλος, να μην πάρει κανείς αυτοδυναμία! Γιατί άντε και την πήρες την τρίτη θέση, χωρίς διερευνητική εντολή και πιθανό μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία τι να την κάνεις; Υπάρχουν και κάτι… ολιγαρκή (σ.σ.: για τη Φ. Γεννηματά) στελέχη, βεβαίως, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, που τολμούν και προτείνουν να μείνει το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση εάν το ποσοστό που λάβει στις εθνικές εκλογές δεν είναι υψηλό. Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για την ηγεσία του κινήματος που, αν δεν πάρει διερευνητική εντολή, δεν θα ’ρθει η… πρόοδος στον τόπο!

Μετά τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας από τον πρωθυπουργό, λοιπόν, στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ μετά τη διαγραφή του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου, επειδή ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, η Φ. Γεννηματά έχει ήδη ρίξει το βάρος στα εναπομείναντα στο ΚΙΝΑΛ πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης όσο και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, καθώς και άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκλέχθηκαν πανηγυρικά στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. Ακριβώς αυτά τα στελέχη είναι που έχουν επωμιστεί το βάρος να προσελκύσουν ανθρώπους που ανήκουν στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και να τους φέρουν στο Κίνημα Αλλαγής – και ως μέλη/στελέχη αλλά και ως ψηφοφόρους.

Διακαής πόθος

Παράλληλα, βεβαίως, παραμένει πάντα… διακαής πόθος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που έχασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η αλήθεια είναι πως έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε τη Φ. Γεννηματά να τους καλεί «να επιστρέψουν στο σπίτι τους», όπως έλεγε παλαιότερα. Η βασική προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ είναι να αποδείξει, τόσο με τη διεύρυνση που επιδιώκει όσο και με το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές, ότι αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο του προοδευτικού χώρου. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, θα σταλεί και το μήνυμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με την ελπίδα να κόψουν τις… φιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα!

Ετσι, έχει ήδη αρχίσει το πολιτικό φλερτ με όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαφώνησαν με την επιλογή του προέδρου τους –και των συλλογικών οργάνων του κόμματος, ωστόσο– να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στο στόχαστρο έχουν μπει πρωτίστως οι δύο πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Θωµάς Ψύρρας καθώς και τα στελέχη Γεράσιµος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρµπούνης και Στέλιος Παναγούτσος, αφού και οι πέντε διαφώνησαν με τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές με συνδυασμούς του ΚΙΝΑΛ – ο Γερ. Γεωργάτος µε τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρό και ο Χ. Γκαρµπούνης µε τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστα Σιµιτζή.

Επιπλέον, στενό μαρκάρισμα αναμένεται να δεχτεί ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος της συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Προς το παρόν, βέβαια, ο Σπ. Λυκούδης είναι ανεξάρτητος βουλευτής λόγω της διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, με το οποίο είχε εκλεγεί ως συνεργαζόμενος και έχει δηλώσει ότι οι Μεταρρυθμιστές δεν πρόκειται να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Να θυμίσουμε ότι ο Σπ. Λυκούδης –φερόμενος πάντα θεσμικά– είχε αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, ενώ μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον φορέα είχε συμμετάσχει μαζί με τον Θ. Θεοχαρόπουλο στη λεγόμενη Νέα Αρχή, σε μια προσπάθεια συνεργασίας των δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς. Οταν η ΔΗΜΑΡ, όμως, πήρε την απόφαση να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τρόπο κατηγορηματικό, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη δυσάρεστο θέαμα πολιτικής συναλλαγής».

«Αποτυχημένο εγχείρημα»

Ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, πάντως, και με παλαιότερη συνέντευξή του στο Documento, είχε περιγράψει τα λάθη που έγιναν στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το ΚΙΝΑΛ, ενώ έχει επανειλημμένως μιλήσει για ένα αποτυχημένο εγχείρημα στην προσπάθεια συνένωσης της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς. Εάν οι συνθήκες το ευνοήσουν, ωστόσο –εάν δηλαδή η παλαιοπασική νοοτροπία κάνει ένα βήμα πίσω χάριν της διεύρυνσης– δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία των Μεταρρυθμιστών και του Σπ. Λυκούδη με το ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ολες οι προσπάθειες της Φ. Γεννηματά και των συνεργατών της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να πάρουν σύντομα και επίσημη μορφή, με τη συγκρότηση νέας πολιτικής κίνησης που θα ονομαστεί Ανανεωτική Αριστερά και θα συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων!

Πόσα κομμάτια θα γίνει πια αυτή η ανανεωτική Αριστερά και πόσα κόμματα θα τροφοδοτήσει ακόμη…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter