Η «γαλάζια» μασκαράτα

Η «γαλάζια» μασκαράτα

Οι κόντρες των κυβερνητικών στελεχών για το φιάσκο με τις μάσκες των μαθητών

Σε «γαλάζια» ενδοοικογενειακή υπόθεση αντιπαράθεσης, με πυρά να πέφτουν κατά ριπάς από διαφορετικά κυβερνητικά στρατόπεδα, εξελίσσεται το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία. Τα βέλη μεταξύ στελεχών της ΝΔ εκτοξεύονται από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εσωτερικών, που ανταποδίδει με επίθεση μέσω αυτοδιοικητικών. Την ίδια ώρα το ηγετικό επιτελείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε να… κηρύξει γενική επίθεση με ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με πλαγιοκόπημα προς τους αρμοδίους της οδού Δραγατσανίου (Εσωτερικών). Ολοι προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες για το υψηλού κόστους αλαλούμ με τις μαθητικές μάσκες.

Ομως πλέον η αντιπαράθεση λαμβάνει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, προφανώς με το βλέμμα και στο πρωθυπουργικό πόιντ σίστεμ για τις επιδόσεις των στελεχών που βρίσκονται σε υπουργικά γραφεία αλλά και στις υποθήκες για ανάληψη καθηκόντων από όσα στελέχη δεν έχουν θέση και ονειρεύονται να αποκτήσουν στο μέλλον.

Οι διαστάσεις της μάχης

Στη δίνη της αντιπαράθεσης έχουν βρεθεί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης που βάλλεται πανταχόθεν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων και κορυφαίο στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ουσιαστικά εκπροσωπούν διαφορετικές ενδοκομματικές… σχολές, ενώ είναι εκ των κύριων εμπλεκομένων ως καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διεκπεραίωση της διανομής μασκών στα σχολεία. Ο Β. Κοντοζαμάνης είναι της… σκληρής σαμαρικής Δεξιάς (διετέλεσε γγ του υπουργείου Υγείας επί Αντώνη Σαμαρά με υπουργό τον Μάκη Βορίδη), ενώ ο Δ. Παπαστεργίου θεωρείται εκλεκτός της μητσοτάκειας Δεξιάς, ο οποίος μάλιστα επικράτησε με τις ευλογίες του Μαξίμου στις εκλογές για την προεδρία της ΚΕΔΕ απέναντι στον σαμαρικό Λάζαρο Κυριζόγλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Η μάχη χαρακωμάτων για τις διαστάσεις των μαθητικών μασκών είναι και πολιτική. Ο τρόπος που εκδηλώνεται αναδεικνύει και εσωτερικές διαφωνίες στην Πειραιώς. Από κει και πέρα το νεοδημοκρατικό ταμπεραμέντο αποτυπώνεται και στον τρόπο που εκδηλώνονται οι διαφορές και η κάλυψη των στραβοπατημάτων ή των οι κ ον ο μι κ ο πολιτικών διαπλοκών. Πάντως με επίκεντρο τις μαθητικές μάσκες αναδείχτηκε η λογική «μία σου και μία μου», που μπορεί να γίνεται, ανάλογα με την ισχύ, μία σου και… δύο μου.

Βγήκε ο Β. Κοντοζαμάνης και είπε ότι όλα είναι καλά καμωμένα από το υπουργείο Υγείας. Με αιχμή εμφανή προς το υπουργείο Εσωτερικών –προφανώς εμμέσως και προς την ηγεσία του υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο– προέβαλε ουσιαστικά ότι το θέμα των διαστάσεων της μάσκας οφείλεται σε παρεξήγηση επί της εφαρμογής, μια και, όπως σημείωσε, ακόμη κι αν γίνουν διευκρινίσεις από την υγειονομική επιτροπή, δεν θα αλλάξουν οι προδιαγραφές «διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα».

Χρειάστηκε να περάσουν λίγες ώρες για να προετοιμάσει την αντεπίθεσή του ο Δ. Παπαστεργίου. Εστειλε επιστολή στον Β. Κοντοζαμάνη (16.9.2020) προφανώς για να τη δημοσιοποιήσει στη συνέχεια και να τη διαβάσουν όλοι. Σε αυτήν επιχείρησε να στοιχειοθετήσει τις ευθύνες που έχουν ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και οι υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται ή εποπτεύει (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας), κάτι που έκανε με εκτενείς αναφορές.

Παράλληλα όμως κατέγραψε με δηκτικό τρόπο ότι κοντά δύο μέρες μετά το πρόβλημα που υπήρξε και την ανάγκη να καλυφθούν τα σχολεία με μάσκες, «δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες της ΚΕΔΕ το απαραίτητο έγγραφο από την αρμόδια Γ Γ Δημόσιας Υγείας με τις ε παν α διατυπωμένες ορθές προδιαγραφές για την κατασκευή των μασκών που υπολείπονται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την ευθύνη της ΚΕΔΕ».

Υπόγειες αντιπαραθέσεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πάντως, με στόχο να πετάξει από πάνω του τις όποιες ευθύνες τού επιρρίπτουν, δεν απέφυγε –αν και ξώφαλτσα– να δείξει… υπηρεσιακώς και τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο. Πώς; Μα, προέταξε ότι οι προδιαγραφές για το μέγεθος και το υλικό των μασκών «ουδέποτε διαβιβάστηκαν απευθείας στην ΚΕΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, αλλά καθορίστηκαν και περιγράφηκαν με σαφήνεια στην υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ανατέθηκε στην ΚΕΔΕ η διενέργεια της εν λόγω προμήθειας».

Στα δύσκολα, όπως τώρα, πάντα ξεπηδούν από την Πειραιώς οι υπόγειες (και πολιτικές) αντιθέσεις που υποβόσκουν από καιρό… Γι’ αυτό βλέπουμε κομματικούς μασκοφόρους να ξιφουλκούν και τα κουλουβάχατα της ιστορίας με τον κορονοϊό να εξιστορούνται… δημοσία δαπάνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter