Η γαλαζοαίματη διπλωματία των παρασήμων με τη… σέσουλα

Η γαλαζοαίματη διπλωματία των παρασήμων με τη… σέσουλα

Θα ‘χουν να το λένε οι Βέλγοι, για το πόσο… λαρτζ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και η Προεδρία της Δημοκρατίας στην απόδοση τιμών. Γέμισαν με παράσημα όχι μόνο το βελγικό βασιλικό ζεύγος (Φίλιππος και Ματθίλδη) αλλά και υπουργούς, πολιτικούς παράγοντες και διπλωμάτες που τους συνόδευαν προ ημερών στη χώρα μας. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δεκατέσσερα παράσημα τιμής («Τάγμα Αριστείας») πήραν στις αποσκευές τους, μετά την επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην χώρα μας από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2022. Μπορεί τα φλας να άστραψαν κατά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατόπιν πρότασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στον Βασιλέα των Βέλγων Philippe του Βασιλέως Albert II και στην Βασίλισσα των Βέλγων Mathilde του Patrick d’ Udekem d’ Acoz. Όμως, εκτός αυτών, όπως καταγράφεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε αρχές Μαΐου και δημοσιεύθηκε μόλις προχθές (ΦΕΚ,  Τεύχος Γ΄, Αρ. Φύλλου 1151/16.5.2022), απονεμήθηκαν ακόμη δώδεκα παράσημα!

Η διπλωματία των παρασήμων έχει  πάντα και παρασκήνιο και προσκήνιο.   Η επίσκεψη δεν τέλειωσε μόνο με φιλοφρονήσεις και ανταλλαγή πολιτικών απόψεων αλλά είχε οικονομικό «ζουμί», σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνώς, μια και ήταν ευκαιρία για βελγικές επιχειρηματικές δράσεις  στην Ελλάδα.

Έτσι, τιμητικά και διπλωματικά υπήρξε μακρά η λίστα των παρασήμων. Πρώτα από όλα απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος στην Petra De Sutter, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Βασιλείου του Βελγίου.

Επίσης, ο  Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε στους εξής:

-Elio Di Rupo, Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης της Βαλλονίας του Βασιλείου του Βελγίου
-Rudi Vevoort   Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτεύουσας του Βασιλείου του Βελγίου.
– Jan Jambon, Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης της Φλάνδρας και Φλαμανδό Υπουργό Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Ψηφιοποίησης και Εγκαταστάσεων της Κυβέρνησης της Φλάνδρας του Βασιλείου του Βελγίου.
-Pierre-Yves Jeholet , Πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας της Βαλλονίας-Βρυξελλών του Βασιλείου του Βελγίου.
-Oliver Paasch, Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης της γερμανόφωνης κοινότητας του Βασιλείου του Βελγίου.

Παράλληλα, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος απονεμήθηκε στους:

-Vincent Houssiau, Διευθυντή του Γραφείου της Α. Μ. του Βασιλέα των Βέλγων.
-Machteld Fostier, Πρέσβη, Ιδιαίτερη Γραμματέα της Α.Μ. της Βασίλισσας των Βέλγων.
-Συνταγματάρχη Alain Gerardy, Διευθυντή Εθιμοτυπίας του Οίκου της Α.Μ. του Βασιλέα των Βέλγων.
-Xavier Baert, Διευθυντή Μέσων και Επικοινωνίας των Ανακτόρων.
-William De Baets, Αναπληρωτή Διευθυντή και Διπλωματικό Σύμβουλο του Γραφείου της Α. Μ. του Βασιλέα των Βέλγων.
-Françoise Gustin, Πρέσβη του Βασιλείου του Βελγίου στην Ελληνική Δημοκρατία.

Από την άλλη, προφανώς το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου   που απένειμε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βασιλιάς Φίλιππος  ήταν απόδοση τιμής αλλά και ανταπόδοση για τη φιλοξενία. Εννοείται ότι  ήταν και ένδειξη της σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών, και δη των επιχειρηματικών προοπτικών…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter