Η Γαλλία αρνείται να εκδώσει στην Ιταλία πρώην μέλη ακροαριστερών οργανώσεων

Η Γαλλία αρνείται να εκδώσει στην Ιταλία πρώην μέλη ακροαριστερών οργανώσεων

Κατά της έκδοσης 10 Ιταλών πρώην ακροαριστερών αγωνιστών οι οποίοι καταδικάστηκαν για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 απεφάνθη την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας.

Οι δύο γυναίκες και οι οκτώ άνδρες διέφυγαν από την Ιταλία μετά την καταδίκη τους και πριν οδηγηθούν στη φυλακή. Τώρα, ηλικίας από 62 έως 79 ετών, ζουν ελεύθερα στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν περιλαμβάνουν τη δολοφονία ενός στρατηγού των Καραμπινιέρων και την απαγωγή ενός δικαστή, και τα δύο το 1980. Και τα 10 άτομα, μερικοί από τους οποίους συνδέονταν με την ομάδα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, καταδικάστηκαν στην Ιταλία για εγκλήματα που χρονολογούνται στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Μεταξύ αυτών είναι κι ο Τζόρτζιο Πετροστεφάνι, μαχητής της ακροαριστερής ομάδας Lotta Continua (Ο αγώνας συνεχίζεται), ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του αρχηγού της αστυνομίας του Μιλάνου το 1972.

Η αντίσταση των γαλλικών αρχών στη φυλάκιση των Ιταλών ήταν από καιρό ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Παρισιού και Ρώμης, καθώς η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση περίπου 200 καταδικασμένων πρώην μαχητών που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γαλλία.

Σύμφωνα με μια πολιτική της δεκαετίας του 1980, γνωστή ως «δόγμα Μιτεράν», που πήρε το όνομά του από τον τότε Σοσιαλιστή Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, η Γαλλία αρνήθηκε να εκδώσει Ιταλούς ακτιβιστές της ακροαριστεράς εκτός και αν υπήρχαν στοιχεία ότι διέπραξαν «εγκλήματα αίματος», έναν όρο που λένε οι ιταλικές αρχές έχουν αμφισβητήσει.

Πηγή: ΑΡ, Domani

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter